Marketlerde satışı serbest ve yasak olan ürünler hangileri?

Marketlerde satışı serbest ve yasak olan ürünler hangileri?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı tam kapanma kararının ardından İçişleri Bakanlığı yeni bir genelge yayınladı. Bakanlığın 'market' genelgesiyle bazı ürünlerin marketteki satışına yasak geldi. İşte marketlerde satışı yasak ve serbest olan ürünler....

Dünyada ve Türkiye'de etkisini hala sürdüren koronavirüse karşı mücadele devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan koronavirüs salgınıyla mücadelede 17 Mayıs'a kadar ülke genelinde tam kapanma uygulanacağını duyurdu. İçişleri Bakanlığı tam kapanma sürecindeki tedbirlere ilişkin yayımladığı genelgelere bir yenisini ekledi. Bakanlık, 81 il valiliğine "Market Tedbirleri" konulu genelge gönderdi. Bakanlık bu genelgeyle marketlerde hangi ürenlerin satılabileceğini ve satılamayacağını bildirdi.

Süper ve zincir marketlerin elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, hırdavat ve zücaciye ürünleri satması tepki çekmişti. Bu ürünlerin satışını yapan yerlerin kapalı olduğu dönemde marketlerin bu ürünleri satmasına sosyal medyada tepki gösterildi. Bu gelişmenin ardından  Bakanlık, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile görüşmeler yaptı. Bu görüşmelerin ardından Bakanlık alınan kararları duyurdu. İşte Bakanlığın market genelgesinin detayları...

MARKETLERDE SATIŞI SERBEST OLAN ÜRÜNLER HANGİLERİ?

Marketlerde zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek. Marketlerde temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri satılabilecek.

MARKETLERDE SATIŞI YASAK OLAN ÜRÜNLER HANGİLERİ?

Marketlerde elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, zücaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

İçişleri Bakanlığının yayımladığı market genelgesi 7 Mayıs 2021 Cuma gününden itibaren geçerli olacak.

TAM KAPANMA KAPSAMINDA MARKETLERİN ÇALIŞMA SAATLERİ

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında açık olacak. Araç kullanmamak şartıyla vatandaşlar, (engelliler hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecek.

Aynı saatler arasında bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi, tatlıcılar ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabilecekler.

HAFTA SONU MARKETLERİN ÇALIŞMA SAATLERİ NEDİR?

Zincir ve süper marketler için haftanın altı günü 10.00-17.00 arasında çalışacak, zincir marketler pazar günleri kapalı olacak.

Kaynak: Haber Global TV

market tam kapanma