Manisa'da 5.5 büyüklüğünde deprem! Tüm Ege'de hissedildi

Son depremler

AFAD'ın verilerine göre, saat 10:21'de merkez üssü Manisa'nın Saruhanlı ilçesi olan 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İzmir ve çevre illerde de hissedildi. Bakan Soylu, "Şu ana kadar herhangi bir hasar tespiti ve ihbarı gelmemiştir" dedi.

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde saat 10:21'de 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD'ın verilerine göre deprem, yerin 9.2 kilometre derinliğinde kaydedildi. Deprem, tüm Ege Bölgesi'nde hissedildi. AFAD'dan yapılan ilk açıklamada, "Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde saat 10.21’de 5,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.  

DEPREM İZMİR, BURSA, İSTANBUL'DA DA HİSSEDİLDİ

Manisa merkezli deprem, İzmir, Bursa, Balıkesir, Aydın, İstanbul, Kütahya ve bölgedeki birçok ilde hissedildi.

 

BAKAN KURUM: CAN KAYBIMIZ YOK 

Meydana gelen depremlerin yaşandığı bölgelerde hasar tespit çalışmalarının yapıldığını söyleyerek konuşmalarına başlayan Bakan Kurum, “Manisa’nın Saruhanlı ilçemizde 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu an itibari ile hiçbir can kaybımız söz konusu değil. Yaralımız yok. Bakanlığımız ilgili ekipleri hemen bölgeye intikal edip, hasar çalışmalarına başladı. Van’da 5.4 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Ekiplerimiz orada da hasar tespit çalışmalarını 15 mahallede yapıyorlar. Hızlı bir şekilde hem Bursa’da hem İstanbul’da hem Van’da hem Manisa’da hem de Bingöl’de ekiplerimiz sahadalar. Vatandaşlarımızın yarasını en kısa sürede sarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

BAKAN SOYLU'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depreme ilişkin olarak, Twitter'dan açıklama yaptı. Soylu, "Merkez üssü Manisa Saruhanlı, büyüklüğü 5.5 olan depremde Saruhanlı merkezde yapılan taramalarda şu ana kadar herhangi bir hasar tespiti ve ihbarı gelmemiştir. Kırsal taramalar devam etmektedir. Manisa Valiliğimiz ve AFAD kamuoyunu bilgilendirmeye devam edecektir. Geçmiş olsun" dedi. 

 

MANİSA VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

Haber Global'e bağlanan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, "Şu an itibarıyla valiliğimize intikal eden bir hasar ihbarı yok. Köylerimizi, dış mahallelerimizi tarattık oralarda da hasar olmadığı tespit edildi. Elbette, komşu ilçelerde de taramalar devam ediyor. Depremin meydana geldiği Saruhanlı Kumkuyucak Mahallesi'nde de herhangi bir hasarın olmadığı tespit edildi. Hayat normale döndü" dedi. 

Depremin güçlü şekilde hissedildiği İzmir'de yaklaşık 30 saniye sarsıntı yaşandığı belirtiliyor. Sosyal medyada da vatandaşlar depremi şiddetli bir şekilde hissettiklerine dair paylaşımlarda bulundu. 

"5'İ GEÇEN DEPREMLER ÜLKEMİZ İÇİN YIKICI DEPREMLERDİR"

Haber Global'de konuşan Prof. Dr. Okan Tüysüz şunları söyledi: "Bugün olan deprem, bizim Gölmarmara Fayı adını verdiğimiz, bir ucu Akselendi'den başlayan Salihli'ye uzanan diğeri ise Gölmarmara ilçesi içinden geçen, Sazoba köyünden başlayan Gölmarmara'ya kadar olan bir fay. Bugün olan depremin sorumlusu bu iki faydan biridir. 5.1 ile 5.5 arasında verilen değerler var. Avrupa Sismoloji Birliği, Almanların gözlem istasyonu da 5.1'lik büyüklük veriyorlar. 5'i geçen depremler ülkemiz için yıkıcı depremlerdir. Bölge çok üretken bir bölge. Tarlalar, bağlar yeşil bir bölge. Bu tür bölgeleri çöküntüler oluşturur. Verimli tarım arazisi olmasının sebebi de faydır."

"BİR GÜN HASARLI EVLERE GİRİLMEMELİ"

Prof. Dr. Ali Koçyiğit ise Haber Global'de şunları söyledi: "İçerisinde yüzlerce fay var ve bu faylar küçük-orta deprem yaratabiliyor. 6 ay içinde de çok sayıda deprem oldu. (Ocak ayındaki 5.4'lük depremle bağlantılı mı?) Bu da bağımsız bir deprem ama aynı kuşak içinde. Bu kuşağın batısında kalan Ege ve bizim kıyılarımız, Ayvalık, Edremit, Buca, İzmir, bu kıyılar ve benzer kesim başka bir tektonik rejimde. Güney Batı Anadolu ise başka bir tektonik rejimde. Her iki hareket birbirini etkiliyor. Bu deprem ne ilk ne de son olmayacak. Aslında küçük-orta depremlerin yapılaşmayı etkilememesi lazım.Bence bir gün süreyle hasarlı evlere girmemeleri gerekiyor."

"DEPREM ŞAŞIRTMAZ AMA ÇOK SIKLAŞTI"

Haber Global canlı yayınında son depremler ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Bülent Oruç, "Bizim bütün depremlerimiz sığ derinlikte gelişiyor. Bizim halkımıza şunu söylememiz lazım, üst kabuğumuz kırılgan yapıya sahip ama alt kabuğumuz öyle değil. Defalarca risk yönetiminin ne kadar önemli olduğunu, afete hazırlık programının geliştirilmesi gerektiğini, inşaatların doğru zemin seçilerek yapılması gerektiğini bu yüzden söylüyoruz. Tam bir deprem ülkesiyiz. Deprem şaşırtmaz da Anadolu Levhası'nın hareketli olduğunu söylüyoruz ama çok sıklaştı. Çok fazla artçı beklemiyoruz" dedi.

KANDİLLİ 5.1 OLARAK AÇIKLADI

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Manisa’daki depremin büyüklüğünü 5.1, merkez üssünü ise Akhisar ilçesine bağlı Sazoba Mahallesi olarak açıkladı.

22 OCAK'TA 5.4 İLE SALLANMIŞTI

Manisa'nın Akhisar ilçesinde 22 Ocak'ta meydana gelen 5.4 büyüklüğünde depremde 5 metruk bina yıkılmış, bazı binalarda çatlaklar oluşmuş, 3'ü yüksek yerden atlayan, 1 panik atak geçiren 4 kişi hastaneye kaldırılmıştı. Bu depremin ardından da bölgede çok sayıda deprem olmuştu. 

Prof. Dr. Ali Koçyiğit ise Haber Global'de şunları söyledi: "İçerisinde yüzlerce fay var ve bu faylar küçük-orta deprem yaratabiliyor. 6 ay içinde de çok sayıda deprem oldu. (Ocak ayındaki 5.4'lük depremle bağlantılı mı?) Bu da bağımsız bir deprem ama aynı kuşak içinde. Bu kuşağın batısında kalan Ege ve bizim kıyılarımız, Ayvalık, Edremit, Buca, İzmir, bu kıyılar ve benzer kesim başka bir tektonik rejimde. Güney Batı Anadolu ise başka bir tektonik rejimde. Her iki hareket birbirini etkiliyor. Bu deprem ne ilk ne de son olmayacak. Aslında küçük-orta depremlerin yapılaşmayı etkilememesi lazım."

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber İzmir'de deprem