Macron anımsattı... Siyasilere bu yumruklu saldırılar Türkiye'de gündem olmuştu

Macron anımsattı... Siyasilere bu yumruklu saldırılar Türkiye'de gündem olmuştu

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a tokat atılması dünya gündemine oturdu. Türkiye'nin yakın siyasi tarihinde de pek çok siyasetçi saldırıya uğradı. Yakın mesafeden yumruklar uzun süre konuşuldu. Merhum Başbakan Yılmaz'a Bupadeşte'de, merhum Demirel'e ise Başbakanlık binası önünde saldırıldı.

Siyaset zor bir iş. Her gün onlarca el sıkıyor, sabahtan akşama kadar sıkı bir program içinde gününüzü geçiriyorsunuz. Hele devletin en tepesindeki isimseniz siyaset daha zor. Bütün bir ülkenin sorumluluğunun yanı sıra can güvenliğinizin de sürekli garanti altına alınması gerekiyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emnanuel Macron dün Drome bölgesini ziyarete gitti. Macron burada kalabalıkta bulunan bir kişiye yaklaştığı sırada ani bir hareketle tokatlandı. Saldırgan, korumalar tarafından etkisiz hale getirilirken o anlar anbean kaydedildi. 

Türkiye’de de yakın ve uzak siyasi tarihe baktığımızda siyasilerin fiziki saldırılara uğrayabildiğini hatta suikast girişimlerine bile tanık olduklarını görüyoruz.

ÖZAL’A SUİKAST GİRİŞİMİ

18 Haziran 1988 günü Anavatan Partisi'nin olağan genel kongresi yapıldığı sırada Özal, konuşma yapmak için kürsüye çıktıktan kısa bir süre sonra Kartal Demirağ adlı bir saldırgan tarafından edilen ateş sonucu sağ el başparmağından yaralandı.  Özal bunun ardından yaralı halde kürsüden şu sözleri söyledi: "Bilhassa belirtmek istiyorum; Allah'ın verdiği ömrü, onun isteğinden başka alacak yoktur, biz de ona teslim olmuşuzdur."

ENERJİ BAKANI YILDIZ’A YUMRUK

19 Nisan 2010 tarihinde dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şehit Jandarma Kıdemli Yüzbaşı Levent Çetinkaya'nın Kayseri'deki cenaze törenine katılmıştı. Yıldız burada beden eğitimi öğretmeni olduğu belirtilen Şahin Şimşek isimli bir kişi tarafından yumruklu saldırıya uğradı. Şahin Şimşek ve etrafındaki dört kişi tutuklanırken Bakan Yıldız’ın burnunda kırık tespit edildi.

Macron anımsattı... Siyasilere bu yumruklu saldırılar Türkiye'de gündem olmuştu - Resim : 1Başbakan Erdoğan, Bakan Yıldız'a saldırı hakkında sorular yöneltmişti.

İSMET İNÖNÜ’NÜN TAŞLANMASI

Demokrat Parti aleyhinde bir miting serisine başlayan CHP Genel Başkanı İsmet İnönü 30 Nisan 1959 tarihinde Uşak’a geldi. Tren istasyonundan şehre doğru otomobille gelen İnönü’nün otomobiline önce bardak fırlatıldı. Milli Mücadele sırasında Türk orduları tarafından karargâh olarak kullanılan evi ziyaret etmesi engellenmeye çalışıldı. 1 Mayıs 1959 günü, Uşak’ta ayrılmak için tren istasyonuna gelen İsmet İnönü’ye taş atıldı. Atılan taşlardan biri başına isabet etti ve İnönü yaralandı.

Macron anımsattı... Siyasilere bu yumruklu saldırılar Türkiye'de gündem olmuştu - Resim : 2

SAHTE ÜNİFROMA GİYDİ, DEMİREL'E YUMRUK ATTI

Tarih 13 Mayıs 1975. Yumruklu saldırının hedefindeki isim henüz başbakanlık koltuğuna oturan Süleyman Demirel. Üzerinde sahte yüzbaşı üniforması bulunan saldırgan Vural Önsel başbakanlık binası önünde Demirel'e yumruk attı. Önsel 1,5 yıl hapse mahkum edildi.

Macron anımsattı... Siyasilere bu yumruklu saldırılar Türkiye'de gündem olmuştu - Resim : 3

BEKİR BOZDAĞ’A YUMRUKLU SALDIRI

16 Ağustos 2013 tarihinde Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen "50. Ulusal 24. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri"ne katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, konuşması sırasında saldırıya uğradı. Bozdağ kürsüden indikten sonra bir anda ortalık karıştı. Saldırıdan birkaç gün sonra yumruk atan kişi serbest kalırken Bozdağ hakimlere tepkisini  "Umarım bu kararı veren savcı ve hakimler benim gibi yumruk yemezler. Yumruk yerlerse ne olacağını takip edeceğim" sözleri ile dile getirmişti.

Macron anımsattı... Siyasilere bu yumruklu saldırılar Türkiye'de gündem olmuştu - Resim : 4

KILIÇDAROĞLU’NA YUMRUK

21 Nisan 2019 tarihinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'nın Çubuk ilçesinde şehit sözleşmeli piyade er Yener Kırıkcı'nın cenaze namazının ardından bir grup tarafından protesto edilerek saldırıya uğramıştı.

Macron anımsattı... Siyasilere bu yumruklu saldırılar Türkiye'de gündem olmuştu - Resim : 5

Kemal Kılıçdaroğlu, Çubuk ilçesinde güvenlik amacıyla tutulduğu evden yaklaşık bir saat sonra zırhlı araçla çıkarıldı. Bu sırada, güvenlik güçleri çevrede yoğun güvenlik önlemi aldı.

Kılıçdaroğlu’na yumruk atan sanık Osman Sarıgün daha sonra yargılandığı davadaki savunmasında olayın üzerinden çok zaman geçtiğini, nasıl olduğunu unuttuğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun konvoyuna bu olaydan birkaç yıl önce Karadeniz civarında ateş açılmış, ayrıca CHP lideri Meclis koridorunda da fiziksel saldırıya uğramıştı.

YILMAZ'A BUDAPEŞTE'DE YUMRUK

Tarih 23 Kasım 1996. Merhum Başbakan Mesut Yılmaz ANAP lideri olduğu dönemde Budapeşte'de yumruklu saldırıya uğradı. Yılmaz'a yumruklu saldırıyı gerçekleştiren Veysel Özerdem milliyetçi görüşü benimseyen şahıslara yönelik yaptığı açıklamalardan dolayı saldırdığını söyledi. Daha sonra İstanbul'a getirilen Özerdem, "Yaptığım bu olayla ilgili başkaları benim adıma para almış ise onu bilmiyorum" diye konuştu.

Macron anımsattı... Siyasilere bu yumruklu saldırılar Türkiye'de gündem olmuştu - Resim : 6

Kaynaklar: AA, Milliyet, CNN Türk, NTV, İsmet İnönü'nün Uşak'ta taşlanması olayının sebep ve sonuçları (Karayaman, 2010)