Lunapark tehlikesi, ebeveynler dikkat

Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Sağlık Ankara İstanbul Türkiye Ekonomi haberleri İş hayatı Bilim Haberleri
Lunapark tehlikesi, ebeveynler dikkat

Son günlerde lunaparklardaki kazaların artması, gözleri oyun alanlarındaki güvenlik önlemlerine çevirdi. Aileleri uyaran uzmanlar, çocukların asla yalnız bırakılmamasını söyledi. İşletmecilere de seslenen uzmanlar, aletlerin rutin kontrolleri ile emniyet kemeri zorunluluğu hatırlatması yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Ankara'da bulunan bir lunaparkta yaşanan olayda, 16 yaşındaki çocuk işçinin ağır yaralanması tepki ve endişelere neden oldu. Kafasına 'adrenalin' isimli aletin  çarpması sonucu ağır yaralanan çocuk işçinin sağlık durumu belirsizliğini korurken, gözler lunaparklardaki güvenlik önlemlerine çevrildi. Havaların ısınmasıyla birlikte çocuklu aileler, lunaparklar ve alışveriş merkezlerinin oyun alanlarını mesken tutarken, yaşanan üzücü olayın ardından uzmanlardan önemli uyarılar geldi. 

Lunapark tehlikesi, ebeveynler dikkat - Resim : 1
Uzmanlar, lunaparklardaki oyuncakların günlük kontrol edilmesini söylüyor.

GÜNLÜK KONTROL ŞART

Uzmanlar, bu alanların işletmecilerine sorumluluk düştüğünü, periyodik kontrollerin aksatılmamasını söylerken, adını vermekten kaçınan bir lunapark görevlisi ise "Aslında aletlerin günlük olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Bunun için de mesai öncesi boş olarak çalıştırma dediğimiz işlemin uygulanması şart" dedi.

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Öğr. Gör. Esad Sadık Demirtaş ise lunaparklarda bulunan aletlerin mutlaka düzenli kontrolden geçmesine değinirken, şunları söyledi: "Ekipman ve makinelerin kontrolü ve bakımı ayda iki defadan az olmamak üzere düzenli olarak en az bir makine veya elektrik mühendisi ile en az bir makine veya elektrik teknisyeni tarafından yapılır. Düzenli kontrol ve bakımlar, işveren gözetimi altında yetkili teknik servisler tarafından da yapılabilir. Lunapark içerisinde çalışan kişilere işyerinde meydana gelebilecek tehlikelerle ilgili eğitimler verilmeli ve bu eğitimler işyeri tehlike sınıfına göre periyodik olarak yenilenmeli."

Lunapark tehlikesi, ebeveynler dikkat - Resim : 2
Oyuncaklarda emniyet kemeri takmak da zorunlu.

EMNİYET KEMERİ UYARISI 

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte dikkat edilmesi gerekenleri de anlatan Demirtaş, uyarılarını şöyle sıraladı: "Hareket eden her oyuncak da emniyet kemeri bulunması zorunludur. İşletmelerde elektrik kesintileri sırasında otomatik devreye girecek jeneratörlerde olmalıdır. Ailelere de büyük sorumluluklar düşüyor. Çocuklar yalnız bırakılmamalı ve emniyet kemerlerini kullandıklarından emin olunmalı. Kalp rahatsızlıkları, şeker hastalığı ve tansiyon gibi sorunları olan bireylerin dikkat etmesi gerekmekte. Yüksek adrenalin bu kişilerde ciddi sorunlara sebebiyet verebilir."

Lunapark tehlikesi, ebeveynler dikkat - Resim : 3
Lunapark çalışanlarına ilk yardım ve teknik eğitimlerin de verilmesi gerekiyor.

TATİL GÜNLERİNE DİKKAT

İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı İrfan Sayar da, lunaparklarda çalışan operatörlerin eğitimli ve sertifikalı olmaları gerektiğine dikkat çekerken, "Özellikle bayram ve tatil günlerinde kalabalıktan dolayı ziyaretçi girişlerinin sınırlandırılması gerekir" dedi.

Sayar, şu uyarılarda bulundu: "Aletlerin periyodik muayeneleri önemli. Elektrik hatları, topraklama hatlarının muayeneleri, araçların fren tertibatları, piston kontrolü şart."

Lunaparkların özellikle yaz sezonunda gece yarılarına kadar açık olduğunu ve oyuncakların sürekli çalıştığını belirten Sayar, "Bakım için gerekirse bir tam gün hizmet vermemeli ve onarım ile denetleme işlemlerine zaman ayrılmalı" şeklinde konuştu.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel