Limonda fiyat krizi, ağaçlar sökülüp satılıyor

Çiftçi kredisi Yaşam Haberleri Gündem haberleri başka gündem Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Kredi Kooperatifi Tarım Adana Adana 01 Mersin Hatay Antalya Sağlık Haberleri Zam Enflasyon Raporu Enflasyon İklim değişikliği Küresel ısınma Kuraklık riski Kuraklık
Limonda fiyat krizi, ağaçlar sökülüp satılıyor

Akdenizli çiftçi bu yıl limon şoku yaşıyor. Kilosu 50 kuruşa bile alıcı bulaman "Mayer" cinsi sofra limonu dalında kalırken, birçok üretici çareyi ağaçlarını sökmekte buldu. Sökülen limon ağaçları elektrik üretilen biyokütle tesisine götürülürken, çiftçiler ise destek beklediklerini söylüyor.

Akdenizli limon üreticileri, son günlerde sıkıntılı günler yaşıyor. Markette kilogram fiyatı 15, 20 TL arasında değişen 'Mayer cinsi sofralık limon', Adana, Mersin, Hatay bölgesinde toptancılardan 50 kuruşa bile satın alınmazken, üreticiler ise zararı en aza indirmek için limon ağaçlarını sökerek, biyokütle tesislerine gönderiyor. 'Haberglobal.com.tr'ye konuşan limon üreticileri, 1 kilogram limonun dalından İstanbul'a gelene kadar 10 lira maliyeti olduğunu ancak Adana, Hatay hattındaki toptancıların kilogram fiyatı olarak 50 kuruş bile önermediklerinden şikayetçi.

Limonda fiyat krizi, ağaçlar sökülüp satılıyor - Resim : 1
Limon üretiminin yüzde 93'ü Akdeniz bölgesinde gerçekleştiriliyor.

TÜRKİYE ÜRETİMDE 7. SIRADA

Türkiye dünyada en çok limon üreten 7. ülke durumunda. Yaklaşık 470 bin dekarda limon üretimi yapılırken, üretim payı ise Mersin yüzde 45, Adana yüzde 40, Muğla yüzde 6 olarak sıralanıyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan zirai don nedeniyle Akdeniz'de portakal üretimi yüzde 24.1 ve limon üretimi yüzde 14.6 oranında azalırken, bu yıl ise sıcaklık değerlerindeki artışa bağlı olarak ürün miktarı neredeyse ikiye katlamış durumda."  

KESİMLER ARTAR

Ürün fazlası ve mevsimlik işçi sıkıntısı nedeniyle zor günler geçiren Akdenizli çiftçiler ise kilogram başına 2 liralık destek beklediklerini belirtirken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, girdi fiyatlarının yükselmesi ile artan üretim maliyetlerinin çiftçileri zararına limon satar duruma getirdiğini söyledi. "Limon üreticilerimiz desteklenmezse ağaç kesimlerinin önümüzdeki yıl artar" diyen Bayraktar, "Rekoltenin yüksek beklendiği yıllar fiyat düşüşünü engelleyen kararlar erken alınmalı. İşçilik maliyetinin yanında diğer hasat edilen ürünlerle aynı döneme denk gelmesi sebebiyle işçi bulmakta da sorunlar arttı” dedi. 

Limonda fiyat krizi, ağaçlar sökülüp satılıyor - Resim : 2
Adana ve çevresinde iki kat fazla mahsul elde edildi.

2 LİRA DESTEK TALEBİ 

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ise çiftçinin 50 kuruşa bile Mayer cinsi limonu satamadığını söyleyen isimlerden. Limonun dalından ücretsiz alınsa bile nakliye, işçilik, paketleme, sarartma nedeniyle 10 liralık maliyet olduğuna dikkat çekerek, "Çiftçi para kazanamıyor. Çünkü üretim planlamamız yok. Büyük ağaçların yanı sıra 6, 7 yaşındaki ağaçlar da sökülüyor. Yetkililerden Mayer cinsi limon için 2 lira destek istedik. O destek gelebilseydi limon ağaçta kalmayacaktı” diye konuştu.

ADANA REKOR KIRDI

Adana'da toplamda 240 bin dönüm alanda limon çeşidi olduğunu da sözlerine ekleyen Doğan,  "Bunun 150 bin dönümü Mayer cinsi limon. Bu yıl rekolte adeta katlandı. 520 bin ton limon bekliyorduk ancak 921 bin ton ürün elde ettik. Alıcı çıkmayınca çiftçi ağaç sökmeye, enerji firmalarına yakacak olarak göndermeye başladı. İleriki zamanda Mayer cinsi limonların birçoğu maalesef sökülecek" ifadelerini kullandı.

Limonda fiyat krizi, ağaçlar sökülüp satılıyor - Resim : 3
Üretici mahsulü satamayınca ağaçları söküp biyokütle fabrikalarına satmaya başladı.

"3 MİLYON LİRA MASRAF ETTİM"  

Toplam 2 bin dönüm arazide limon üretimi yapan Sefa Geylani ise mayer cinsi limonların sadece Irak'a ihraç edildiğine değinirken, şunları söyledi: "Maalesef limonlar elimizde kaldı. Üretim fazlalığına karşı talep yeterli değil. Geçen yıl don olunca üretim azdı. Sadece limon üretimi için 3 milyon lira maliyet masrafım var."

ERKEN HASAT 4 LİRA

Adanalı bir diğer üretici Şevket Uludağ da Mayer cinsi limonların dayanıksız kabul edildiği için ihracatta talep görmediğine değinerek, "Mayer, bizim sofrada kullandığımız limondur. Dayanıksızdır. Mayer'in kabuğu ince, suyu bol, ekşisi az olur. Geçen yıl 110 dönümden limon toplarken, bul yıl 75 dönüm mahsül topladım. 40 dönümlük limon ağaçta kaldı. Neyse ki, benim ürünüm erken çeşit dediğimiz mahsül olduğundan ağustos ayında 4 liraya alıcı buldu. Ekim, Kasım hasadına kalanların zararı büyük. Birçok kişi ağaçlarını söküp biyokütle fabrikalarına gönderiyor" görüşlerini sıraladı.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel