LGS tercihi nasıl olmalı? Bunlara dikkat
Öğrencilerin merakla beklediği LGS sonuçları açıklandı ve tercih süreci başladı. 1 milyon 30 bin 195 adayın ter döktüğü sınav, iyi bir üniversitenin de giriş bileti kabul ediliyor. Uzmanlar, bu süreçte özellikle ebeveynleri baskıcı olmamaları noktasında uyarıyor. Peki, doğru bir tercih nasıl olmalı?
Öğrencilerin merakla beklediği LGS sonuçları açıklandı ve tercih süreci başladı. 1 milyon 30 bin 195 adayın ter döktüğü sınav için tercihler 19 Temmuz'a kadar sürecek. Bu sınav, öğrencinin akademik sürecinde de önemli bir kilometre taşı olarak kabul edilmekte. Bu süreçte öğrenciler kadar heyecanlı olan diğer bir kesim ise aileler. Uzmanlar, özellikle aileleri baskıcı olmamalı, öğrencinin tercihine saygılı olmaları konusunda uyarıyor.
Uzman Klinik Psikolog Müge Leblebicioğlu Arslan, tercih dönemlerinde çocuğun akademik performansına yönelik katı ve baskıcı bir tutum sergileyen, kıyaslayan, duygularını düzenlemede güçlük yaşayan, yüksek stres tepkisi gösteren ve çocuğun duygusal sürecini görmezden gelen aile tutumları, çocuğun benlik saygısı üzerinde olumsuz etkiler oluşturabildiğini söylüyor.
“Çocuğunuzun sayısal değerlerini değil gösterdiği çabasını takdir edin” diyen Arslan “Ben zaten biliyordum. Senden bir şey olmaz. Çalışmadın böyle gidersen bir şey olamayacaksın“ gibi olumsuz ve cesaret kırıcı bir üsluptan mutlaka uzak durulması gerektiğine dikkat çekiyor.
Okul seçiminde zorlayıcı ve tercihi kendi yapan bir ebeveyn rolünde değil, bilgilendirici ve destekleyici ebeveyn rolünde olunmasının altını çizen Arslan, değerlendirmelerini şöyle sürdürüyor:
“Çocuğunuzla tercih edebileceği okulları gezin onunla birlikte bilgi alın. Fikirlerine ve tercihlerine önem verin. Seçimlerde ölçü ebeveyn değil gencin kendisi olmalıdır. Tüm bu süreçte çocuğunuzla kurduğunuz iletişimin onda yüksek beklenti oluşturmamasına dikkat edin. Aksi takdirde olumlu etki yaratmak amacıyla yaptığınız konuşmalar çocuğunuzda baskı hissettirerek kaygı seviyesinde artışa neden olacaktır.”
Ebeveyn, stresi yönetmede zorluk yaşıyorsa çocuk için bu süreci yönetmenin güç olacağını anlatan Arslan, çocukların hislerine odaklanmanın önemli olduğunu ve ona sorularla duygularını ifade etmesine yardımcı olunması gerektiğini anlatıyor.
TERCİH SÜRECİ 19 TEMMUZ'DA BİTECEK
Eğitim Uzmanı İlhan Sevin, tercih sürecinin 19 Temmuz'da biteceğini ve özel-devlet okullarının kayıt zamanları çakıştığı için buna dikkat edilmesi gerektiği noktasında adayları uyarıyor. Sevin, “Devlet okulu tercihlerinde yerel yerleştirme yapılıyor yani kendi kayıt ikametgahımıza göre tercihi yapılıyor ve burada adayın 5 tercih hakkı bulunuyor. Yerel yerleştirme için 5, puanlı liseler için de en fazla 10 tercih hakkı bulunuyor. Öğrenciler ilk tercihlerini hayalleri olan çok istedikleri okulları seçsinler geriye kalanları da yüzdelik dilimlerinin civarında olan okullardan yana kullanabilir. Son 2-3 tercihi de garanti gelmesi düşünülen okulları yazabilir” demekte.
Sevin, adayların tercih sürecini verimli geçirebilmeleri adına şu tavsiyelerde bulunuyor:
“Tercihlerini yüksek puandan düşük puana doğru sıralamasınlar, puan düşük olsa da daha çok istedikleri okulları tercih etsinler. Sonuçlar 24 Temmuz'da açıklanacak ve 2 nakil dönemi olacak o zamanda da kontenjan dahilinde ve puana üstünlüğüne göre, öğrenciler sistem üzerinden nakil haklarını kullanabilecekler.
'YERLEŞİLEN OKUL KARİYER PLANLAMASININ KİLOMETRE TAŞIDIR'
Aileler rehber öğretmenlerden, uzmanlardan yardım almalı ve yönderlik yapmalı ama yeteneği göz önünde bulundurulmalı. En iyi okul eve en yakın okuldur ama ulaşım sıkıntı ama istiyorsa ve fark yaratacaksa seçilebilir. Yerleşilen okulun kariyer planlamasının kilometre taşlarının ilk adımları olacağı unutulmamalıdır.”
Yeteneklere uygun beklenti ve ihtiyaçlara cevap verecek okulların tercihlere yazılmasını gerektiğini kaydeden Sevin, “Mezunları nerelere yerleşmiş, sportif faaliyetleri nasıl bunlar da önemli” diyor. Sevin, adayların istemedikleri okulları kesinlikle yazmamaları gerektiğini belirterek, açıklamalarını sonlandırıyor.
Kaynak: Web Özel