Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Devletin festival yasaklamak gibi bir politikası yok

Mehmet Nuri Ersoy Kültür ve Turizm Bakanlığı Gündem haberleri
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Devletin festival yasaklamak gibi bir politikası yok

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, katıldığı bir canlı yayında merak edilen soruları yanıtladı. İptal edilen festivallere ilişkin verileri paylaşan Ersoy, "Müzik yasağı diye bir devlet politikası yok. Bakanlığımızdan rakam istedim. 5 bin etkinlik gerçekleşmiş. 20 tanesi iptal olmuş." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Habertürk televizyonunda katıldığı bir canlı yayın programında kritik açıklamalarda bulundu.

Gündemine "iptal edilen festivaller" konusunu da alan Bakan Ersoy, "Müzik yasağı diye bir devlet politikası yok. İçişleri Bakanlığımızdan rakam istedim. 5 bin etkinlik gerçekleşmiş. 20 tanesi iptal olmuş. Ama bunun 13 tanesi kaymakamlık, 7 tanesi organizatörler tarafından iptal edilmiş. Biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak misyon ve vizyonumuz sınırsız sayıda etkinlik olsun, kültür sanat faaliyeti gerçekleştirilsin ve biz de destekleyelim. Bazen hassasiyetler oluşabiliyor. Kaymakamlıklarca iptaller verilebiliyor. Toplamda 20 tane iptal olmuş. Gerekçeler farklı olabilir. Kaymakamlık ilk mercidir, son merci hukuktur. Haksız bir şey düşünülüyorsa idari işlemin iptali talebiyle başvurulabilir." ifadelerini kullandı.

"KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ'Nİ 10'A ÇIKARACAĞIZ"

Kültür yolu festivallerine ilişkin konuşan Ersoy, "Bu festivallerimizle ilgili bütün şehirlerimizden talep geldi. Önce kültür yolu rotasını oluşturuyorsunuz. Biz kültür ve sanatın o bölgede kalıcı olmasını istiyoruz. Sadece festival süresiyle sınırlı kalarak başarılı olamazsınız. Tescilli ve tarihi yapılar olmak üzere kamu binalardan başlayıp rotayı belirliyorsunuz. Hazırlık süresi ortalama 3 yıl sürüyor. Bu binaların restorasyon ve renovasyon çalışmalarını yürütüyorsunuz. Bedeni tamamladıktan sonra iş ruh vermeye geliyor. O da Kültür Yolu Festivali şeklinde oluyor. Şimdi herkes bizden festival talep ediyor. Başkent Kültür Yolu Festivali'ni yaptık. Çanakkale'yi dahil edelim dedik. Konya Mistik Festivali'ni himayemize aldık.8 Ekim'de Diyarbakır Sur Festivali olacak. Bu sene 5, gelecek sene 10'a çıkacağız. İzmir'de Efes Kültür Yolu başlatıyoruz, Nisan'da gerçekleşecek. Gaziantep'te Gastro Festivali'ni kültür yolu haline getireceğiz. İki şehrimiz daha var." şeklinde açıklama yaptı.

"KÜLTÜR VE SANATTA BÜYÜK BİR ÇIKIŞ YAKALADIK"

Türkiye'nin pandemide dünyanın beklentilerin çok üzerinde bir krizle karşılaştığını ama turizm konusunda en az etkilenen ülke olduğunu dile getiren Bakan Ersoy, konuşmasına "Pandemi sonrasında en hızlı çıkış yapan ülke oldu. Kültür sanatta da bu hızlı çıkışı yakaladık. Pandemide dünya kepenk kapattı ama biz çalışmaya devam ettik. Biz 'sonucu görelim' deseydik bu sonuçların hiçbirisi gerçekleşmezdi. Dünya şu anda resesyon, küçülmeyi, Türkiye ise büyümeyi konuşuyor. Şu anda turizmde gelir olarak 2019 en verimli yılımızdı. Şimdi açık ara kapatacağımız bir sezon olacak. Veriler onu gösteriyor. Biz çıtayı yükselttikçe talepler artıyor. Demek ki beklentiler artıyor. Bu beni çok sevindiriyor." cümleleriyle devam etti.

 

 

Kaynak: Diğer

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy festival içişleri bakanlığı