Devlet neden kripto para bilgilerini istedi?

Devlet neden kripto para bilgilerini istedi?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'de faaliyet gösteren kripto para borsalarına bir tebligat göndererek kullanıcı bilgilerini talep etti. Peki bu ne demek? Vergi sağlamak için mi kara para aklamayı önlemek için mi? Uzmanları anlatıyor...?

Türkiye'de kripto para dünyasını takip eden yaklaşık 5 milyon kişiyi yakından ilgilendiren bir karar açıklandı. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'de faaliyet gösteren kripto para borsalarına bir tebligat göndererek kullanıcı bilgilerini talep etti. İstenen bilgiler arasında TC kimlik numarası, unvanı, kayıt zamanı ve ön önemlisi de cüzdandaki tutarın TL cinsinden değerine kadar kritik bilgiler yer alıyor.

Peki bu ne anlama geliyor? Vergi sağlamak için mi, kara para aklamayı önlemek için mi? Bundan sonraki aşamada ne olacak?

Devlet neden kripto para bilgilerini istedi? - Resim : 1

Bakanlık, kripto paranın suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı konusunda yoğun olarak kullanıldığı için MASAK'ın bu suçları önlemek ve takip etmek adına platformlardan bilgi talep edilebildiğini açıklamıştı. Biz de Haberglobal.com.tr okurları için, konunun uzmanı İstanbul Teknik Üniversitesi Blockchain Kurucu Başkanı, aynı zamanda BiLira Pazarlama Direktörü Doruk İşmen ve Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı, Yeni Ekonomi Danışmanlık A.Ş. Kurucu Ortağı Nazmi Karyağdı ile konuştuk. 

Devlet neden kripto para bilgilerini istedi? - Resim : 2

İstanbul Teknik Üniversitesi Blockchain Kurucu Başkanı Doruk İşmen.

KARA PARA AKLAMAYI ÖNLEMEK İÇİN

İstanbul Teknik Üniversitesi Blockchain Kurucu Başkanı Doruk İşmen, bu isteğin kara para aklanmasının önlenmesine ilişkin Mali Çalışma Grubu'nun (FATF) dünya çapında kripto paralara bakış açısından kaynaklı olduğunu düşünüyor.

MASAK'ın, FATF'a bağlı olduğunu, kurallarına uyması gerektiğini anımsatan İşmen, "Borsalardan istenen bu bilgilerin ana sebebi kara para aklamayı önlemek ve terör finansmanının önüne geçecek kontrolleri sağlamak" dedi.

Zaten, kripto para borsalarına yönelik gönderdiği tebligata dair vergi söylentilerinin çıkmasından sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı bu konu hakkında bir basın bildirisi yayınlamıştı. İşmen, o basın bildirisine ithafen şöyle devam etti: "Orada da konunun vergiyle ilgisinin olmadığını, suç gelirlerinin aklanması kontrollerinin gerçekleştirilmesi için yapıldığından bahsetti."

Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı, Yeni Ekonomi Danışmanlık A.Ş. Kurucu Ortağı Nazmi Karyağdı, "Pek çok ülkede hükümetlerin endişe duyduğu konuların başında kara paranın bu tür kripto varlıklar yoluyla aklanabileceği geliyor. Bakanlığın açıklaması bilginin Mali Suçları Araştırma Kurulunca talep edildiği yönündedir. Buradan da anlaşılan bilgi isteme kara paranın aklanması mevzuatı kapsamında bir değerlendirmeye tabi tutulacak" dedi.

Diğer taraftan Bakanlığın açıklamasında herhangi bir vergi incelemesinin yapılacağına dair bir ifade yer almadığına dikkat çeken Karyağdı, "Türkiye'de kripto varlıkların vergilendirilebilmesi için öncelikle hukuk dünyasındaki yerinin tanımlanması gerekiyor. Bu nedenle de ben bu varlıklar UFO (Unidentified Financial Object) olarak adlandırıyorum" diye konuştu.

Devlet neden kripto para bilgilerini istedi? - Resim : 4Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı, Yeni Ekonomi Danışmanlık A.Ş. Kurucu Ortağı Nazmi Karyağdı.

Karyğadı, şöyle devam etti: "Türkçesiyle Tanımlanmamış Finansal Nesne. Bu nedenle Sermaye Piyasası Kurulu, Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığının bir an önce bu varlıkların ulusal mevzuatımızda tanımlamasını yapması gerekiyor. Basına yansıyan bir habere göre bu konuda 3,5 yıl önce bir çalışma başlatılmış. Uluslararası sistemi incelediğimizde bu pek çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin, faklı kategorilerde olsa da, bu varlıkları tanımlamış olduğunu görüyoruz. Hukuki belirlilik ilkesi açısında bir an önce gerekli düzenleme yapılmalıdır."

ENİNDE SONUNDA VERGİ ALINACAK

İşmen, bu uygulamanın, ilk aşamada MASAK'ın kripto para borsalarını denetlemeye başlayacağını ve daha sıkı bir şekilde takip edilmesini sağlayacağını düşünüyor. Belki de FATF'nın küresel anlamda kripto para kontrolleri hakkında bir bildirge yayınlayabileceği ve üye ülkelerin (Türkiye'de bu üyelere dahil) bu bildirgedeki maddelere uyma zorunluluğu geleceğini bildiren İşmen, "Şu aşamada FATF'nın kripto para suç gelirleri konusunda yayınlanmış olan bir rehberi bulunuyor. Bundan sonraki aşamanın ne olacağını kestirmek güç olsa da, devletin kripto para yatırımcılarından vergi alacağı günlerin önünde sonunda gerçekleşeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

İşmen, bakanlıktan gelen bu talebin insanların kripto paralara olan yönelimlerine nasıl bir etkisi olacağına ilişkin ise şunları söyledi: "Bu isteğin bireysel kullanıcı bazlı bir etki yaratacağına dair şüphelerim var. O yüzden kripto para borsalarının daha sıkı önlemler alması dışında herhangi bir etkisinin olacağını düşünmüyorum."

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medyada yaptığı açıklamada ilgili çalışmanın MASAK'ın görev ve sorumlulukları dahilinde olduğunu belirtti.

OLAĞANÜSTÜ VERGİLENDİRME VATANDAŞI KAÇIRIR

Peki bakanlığın bu kararı yatırımcının kripto para borsasına dair taleplerini nasıl şekillendirir?

İşmen, buna şöyle cevap veriyor: "Vatandaşların kripto para borsalarından çekilişi bu gelişmedense, olağanüstü oranları olan vergilendirmeden kaynaklı olacaktır. Eğer çok ağır bir vergi yükü gelirse, kripto yatırımcıları yabancı borsaları tercih edecek, hatta merkeziyetsiz finanstaki araçları kullanarak yerel borsalardaki çıkış yapmasının izlerini kaybettirmeye çalışacaktır."

Burada iki seçeneğin ortaya çıkacağını anlatan İşmen, şöyle devam etti: "Yatırımcılar dijital cüzdanlar sayesinde birbirleriyle önceden anlaşarak belirli bir fiyat karşılığında nakit karşılığı kripto takas edeceklerdir. Buna OTC diyebiliriz. İkinci olarak da yurtdışındaki borsaları kullanan yerel kripto yatırımcısı, parasını orada tutarak kripto para vergisi almayan bir ülkeye gidip parasını oradan çekebilir."

DÜNYADA DURUM NE?

Türkiye'de durum böyleyken, dünyada kripto para borsalarına olan bakış açısı nasıl? Benzer uygulamalar başka ülkelerde de var mı?

FATF'nın küresel anlamda kara para aklamayı ve terör finansmanını önlemek için bütün ülkelerdeki ilgili kurumlara bu konuda baskı yaptığı biliniyor.

İşmen, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu tebligatın vergiden çok, küresel anlamda kayıt dışı paranın kontrol edilmesi ve bunun sonucu oluşabilecek suçlara karşı dünya çapında da atılmaya başlanan planların ilk ayağı olarak görülebileceğini anlattı.

İşmen, bu konuda şu bilgileri verdi: "Japonya ki kripto para anlamında en çok kabul gören ülke olarak adlandırabiliriz, örneğin dünyada en fazla Bitcoin ATM'si Japonya'da bulunuyor, Japonya’daki Finansal Hizmetler Kurumu (FSA), bir bildiri yayınlayıp Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından kripto para borsaları için hazırlanan Seyahat Kuralı’nı Nisan 2022’ye kadar yürürlüğe sokacağını duyurdu. Bu tasarı da kara para aklamayı önlemek ve terör finansmanı hakkında. İngiltere'de Finansal Davranış Kurumu (FCA) ise yayınladığı bir raporda kripto para borsa ve cüzdanlarından rapor toplamaya başlayacağını açıklamıştı."

Hazine ve Maliye Bakanlığı geçen hafta kripto paralarla ilgili açıklama yaptı. Haber Global Ekonomi Editörü İlke Canpolat, bakanlığın açıklamasını yorumladı.

?

Kaynak: Web Özel

'Bitcoin Kripto para vergi etherium bitcoin kaç dolar bitcoin kaç tl