Kredi kartlarından kesintide 100 bin TL'lik limitin artırılması gündemde

Kredi kartı Savunma Sanayii Başkanlığı TBMM

Limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 liralık savunma sanayi payı alınmasını öngeren yasa teklifi, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor. Peki savunma payı teklifinde değişiklik olur mu?

Limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 TL ’lik savunma sanayi payı alınmasını öngören yasa teklifi bugün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor. Teklife itirazlar var. Söz konusu limitte değişikliğe gidilir mi? Komisyonda neler konuşuluyor? 

 

Limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 liralık savunma sanayi payı alınmasını öngören yasa teklifi, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Yasa teklifinin analizine göre, kredi kartlarından alınacak 750 liralık hizmet bedelinden 13,1 milyar lira gelir bekleniyor. Taslaktaki diğer kesinti ve vergilerle 2025 yılında toplam 69,3 milyar lirayı yakın gelir elde edilmesi planlanıyor.

Kanun teklifinde, kredi kartlarından hizmet bedelinin 1 Ocak tarihinden itibaren başlaması istendi. Ocak ayının başında, hizmet bedeli banka tarafından kredi kartı sahibinden kesilecek. Düzenlemeye göre, yıl içinde limiti artan veya yeni alınan kartlardan da hizmet bedeli alınacak. Düzenlemeye göre birden fazla kartı olan her kart için hizmet bedeli ödeyecek.

Kamuoyunda "kredi kartı vergisi" olarak adlandırılan yasa teklifi ile, drone ve 5 bin liranın üzerindeki kol saatlerine de yüzde 20 ÖTV getiriliyor. Yasa teklifinde enflasyon düzeltmesinin yatırımlar üzerinde oluşturduğu vergisel etkinin yatırım dönemi süresince ertelenmesi düzenlemesi de yer alıyor.

100 TL'lik kredi kartı limitinin artırılması gündeme geldi. Peki savunma payı teklifinde değişiklik olur mu?

Haber Global Muhabiri Saliha Çolak ayrıntıları anlattı.