Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit'ten sonbahar uyarısı

koronavirüs

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, koronavirüs salgınında sonbahar uyarısı yaparak, "Şu anki veriler sonbahar ayının biraz zor geçeceğini söylüyor. Çünkü vakalarımız hızla yukarıya doğru tırmanmaya başladı" dedi. 

Türkiye'de koronavirüs salgınında vaka sayıları hızla yükseliyor. Salgında delta varyantı yayılımı yükseltirken, aşı tartışmaları da bununla beraber geliyor. 

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, salgındaki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu:

"SONBAHAR ZOR GEÇECEK"

Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Vatandaş da eğer üzerine düşeni yapmaya hazırsa biz güzel bir sonbahara 'merhaba' diyebiliriz. Ama şu anki veriler sonbahar ayının biraz zor geçeceğini söylüyor. Çünkü vakalarımız hızla yukarıya doğru tırmanmaya başladı.

Şu an geldiğimiz noktada hakim virüs Delta varyantı olmak üzere ve etrafımızdaki ülkelerde de hızlı bir şekilde hakim virüs oldu. Görünen o ki bizde de sonbahara kadar hakim virüs olacak gibi gözüküyor.

"AŞI" ÇAĞRISI

Vatandaş olarak virüsün bulaşmasına müsaade ettiğimiz sürece o hayatımızdaki korkutucu yeri hep sabit kalacak. Bunu engellemek adına maske ve mesafe bizim olmazsa olmazımız. Diğer konu da eğer bu işten kalıcı kurtulmak istiyorsak artık elimizdeki en etkili yöntem toplumsal bağışıklık. Hepimiz aynı anda Kovid'i atlatamayacağımıza göre bunu suni bir yolla yapmak zorundayız. Onun yolu da aşı

Vakalar artar, bunun hastaneye yansımaları öyle hemen olmaz. Yaklaşık bir 7-10 gün sonra hastane başvurularımız artmaya başlar. Sonra servis, yatış sayılarımız, arkasından yoğun bakım rakamlarımız, en sonda ölüm rakamlarımız büyümeye başlar. Lütfen bu zincirleme giden ve sonu kötü biten yol gidişatını vatandaşımız baştan kessin.

Kaynak: AA

Prof. Dr. Nurettin Yiyit Koronavirüs Bilim Kurulu koronavirüs