Koronavirüs aşısında 'zatürre' modeli! Herkese ücretsiz olacak mı, öncelikli olarak kimlere uygulanacak?

Recep Tayyip Erdoğan koronavirüs
Koronavirüs aşısında 'zatürre' modeli! Herkese ücretsiz olacak mı, öncelikli olarak kimlere uygulanacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs aşısının ücretsiz olarak vatandaşlara yapılacağını açıkladı. Peki, aşı kimlere öncelikli olarak uygulanacak?

Koronavirüs aşı çalışmaları ve uygulamalarıyla ilgili olarak geçen hafta açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin merkezli Sinovac firması ile 50 milyon doz alım için anlaşma sağlandığını söylemişti. 

Koca, aralık, ocak ve şubat aylarında aşının getirilmesi için sözleşme yapıldığını söylemişti. Koca açıklamasında aşı önceliği olarak, sağlık çalışanları başta olmak üzere riskli gruplar ile enfeksiyonu yayma potansiyeli yüksek kesimleri (Şoförler, berber/kuaförler) işaret etmişti. 

Koca ayrıca, aşı uygulanacak kişilerden ücret alınmayacağını söylemişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dünkü açıklamasında koronavirüs aşısı uygulanacak kişilerden hiçbir ücret alınmayacağını söyledi. 

Peki, herkese aşı uygulamasında tahmini süre ne kadar? Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına aşı uygulanacak mı? 

ZATÜRRE AŞISI ÖRNEĞİ 

Burada zatürre aşısı örneğine dikkat çekiliyor. Koronavirüs aşı uygulamasının zatürre aşısı ile aynı şekilde olması bekleniyor. Peki, zatürre aşısı uygulaması nasıl yapılıyor?

Zatürre aşısı şu anda, Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği risk grubunda olanlara ücretsiz olarak yapılıyor. 

Risk grubunda olmayanlar ya da risk grubunda olan ama aşı için sırasını beklemek istemeyenler ise eczanelerden ücreti karşılığında aşıyı temin edebiliyor. 

RİSK GRUBU DIŞINDA OLANLAR ÜCRETSİZ AŞI İÇİN 1 YIL BEKLEYEBİLİR

Koronavirüs aşısı da parti parti geleceği için belli risk gruplarına öncelikli uygulaması yapılacak. Risk grubu dışında olan vatandaşların ise yaklaşık olarak 1 yılı bulabilecek bir süre aşıyı bekleyebileceği belirtiliyor. Bu süreyi beklemek istemeyen vatandaşların da zatürre aşısında olduğu gibi eczanelerden koronavirüs aşısı satın alarak tedavisini olabilecek. 

 

Kaynak: Haber Global TV

koronavirüs Recep Tayyip Erdoğan