Türkiye'de "Evde kal" çağrısına ne kadar uyuluyor?

Türkiye'de "Evde kal" çağrısına ne kadar uyuluyor?

NG Araştırma, 10-13 Nisan tarihleri arasında 81 ilden 2 bin 262 kişinin katıldığı anket yaptı. Ankete katılanların yüzde 25'i hiç evden çıkmadığını, yüzde 37'si zorunda kalmadıkça dışarıya çıkmadığını, yüzde 17'si işi nedeniyle dışarıya çıktığını söyledi.

NG Araştırma şirketi, 10-13 Nisan 2020 tarihleri arasında Türkiye genelinde ve 81 ilden, 18 yaş üzeri 2262 kişinin katılımı ile online koronavirüs araştırmasını gerçekleştirdi.

HER 5 KİŞİDEN 4'Ü KORONAYA YAKALANMAKTAN KORKUYOR

Dünya genelinde ve Türkiye'de günlük olarak salgınla ilgili rakamlar açıklanmaya devam ediyor. "Koronavirüse yakalanmaktan korkuyor muyuz?" sorusuna araştırmaya katılan her 5 kişiden 4'ü "Evet" cevabı verdi.

KORONAVİRÜS HAKKINDA NE KADAR BİLGİLİYİZ?

Araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye'deki koronavirüs vakalarının ilk bir ayında "Yeterli bilgiye sahibim" diyenlerin oranı yüzde 76. Az da olsa bilgili olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 24.

Salgının ilk 1 aylık süreci içerisinde koronavirüs belirtilerini bildiğini belirtenlerin oranı yüzde 98.

KİŞİSEL TEDBİRLERE UYULUYOR MU?

Araştırmanın sonuçlarına göre koronavirüsten korunmak için önlem alanların oranı yüzde 96.

KORONAVİRÜS NE ZAMAN KONTROL ALTINA ALINABİLİR?

Araştırmaya katılanlar arasında genel beklenti bu salgının 2 aydan önce kontrol altına alınamayacağı yönünde.

KORONAVİRÜS TÜRKİYE İÇİN BİR TEHDİT Mİ?

Araştırmaya katılanların yüzde 92'si koronavirüsün Türkiye için bir tehdit olduğunu düşünüyor. Katılımcıların yüzde 4'ü tehdit oluşturmadığını düşünürken, yüzde 3'ü ise fikri olmadığını belirtti.

TÜRKİYE'DE "EVDE KAL" ÇAĞRISINA NE KADAR UYULUYOR?

Sağlık Bakanlığı ve uzmanlar 'Evde Kal' çağrısı yapıyor. Peki bu çağrıya ne kadar uyuluyor? Araştırmaya katılanların yüzde 25'i hiç evden çıkmadığını belirtti. Zorunda kalmadıkça çıkmayanların oranı %37, yalnızca temel ihtiyaç alışverişleri için dışarıya çıkanların oranı ise yüzde 21. İşi nedeniyle mecburen dışarı çıkmak zorunda olanların oranı yüzde 17. Her şeye rağmen gündelik hayatında hiç değişiklik yapmadan yaşamaya devam edenlerin oranı ise %0,3 (binde 3).

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLMALI MI?

İçişleri Bakanlığı tarafından koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla, öncelikle 65 yaş üstü vatandaşlar için, sonrasında da 20 yaş altı gençler ve çocuklar için sokağa çıkma yasağı uygulamasına geçildi. Araştırmaya katılanların yüzde 86'sı bu yaş grupları için uygulanan sokağa çıkma yasağını yerinde bulurken, yüzde 7'si katılmadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 8'i ise çekimser kalmayı tercih etti.

Araştırmaya katılanların yüzde 77'si "Genel sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli mi?" sorusuna "Evet" yanıt verdi. Genel bir sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi görüşüne katılmayanların oranı yüzde 8 olurken bu konuda kararsız olanların oranı ise yüzde 15.

türkiye koronavirüs evde kal