Koronavirüs 80 milyon kişiyi öldürebilir mi?

Erhan Ertürk'le Haber Global Ana Haber'de Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, bu sıralar sıklıkla dile getirilen felaket senaryolarını ve Türkiye'de 15 bine çıkarılacak test sayılarını yorumladı

Günde 15 bine çıkarılacak olan test sayısıyla vaka sayısı mı artacak yani durum mu kötüleşecek yoksa gelinen durum mu ortaya çıkacak?

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, İstanbul Medipol Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Öztürk, Erhan Ertürk'ün bu sorusuna Haber Global Ana Haber'de yanıt verdi.

Öztürk, "Zaten şu anda uzun zamandır tüm şüpheliler o günün koşullarına göre test ediliyordu. Ülkemize vakaların oldukça geç girişi sağlandı. Bu bir başarıydı. Ama şu anda bir gerçeğin altını çizelim; dünyada 177 ülkeyi etkileyen, 228 bin 693 olguya ulaşan ve 9 bin 377 ölüme yol açan bir hastalığı konuşuyoruz. Türkiye'de Sağlık Bakanımız açıkladı. Vefat eden Paşa'mızın çevresinde de olgular saptandı. Doğal olarak bir hastanın çevresinde çok fazla sayıda vaka olabiliyor. Bu nedenle test sayısını artırmak lazım. Daha önce de zaten testler yapılıyordu. Bir tane pozitiflik saptansaydı testlerin daha önceden sayısı artırılacaktı.

Daha önce 1 merkezde yapılan, ardından 3 merkeze çıkan, sonra 6, 15 merkeze çıkan ve nihayet 25 ilde 36 laboratuvara şu anda test yaptırma imkanı verildi. Çünkü tüm dünyada olduğu gibi vaka sayısında doğal olarak bir artış bekleniyor. Bu beklenen bir durumdu. Şu anda vakanın geç girmesi başarısıyla birlikte olgu sayısında bir artış kaydedilecek. Şu andaki rakamlar bunu gösteriyor.

En büyük olay hastayı zamanında tespit et, izole et ve tedavi et. Bunu sağlamak, sonuçları hızlandırmak ve bir an önce mahallinde cevap vermek üzere artıyor. Bu vaka artışı 1 ay önce olsaydı yine aynı dağılım olacaktı. Türkiye sorun bazlı çözüm odaklı çalışıyor. Şu anda soruna göre de çözümünü üretiyor" dedi.

"18 AYDA 80 MİLYON KİŞİ HAYATINI KAYDEDECEK" SENARYOSU GERÇEKLEŞEBİLİR Mİ?

Saint Andrews Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Viroloji Uzmanı Dr. Müge Çevik'in, "18 ay içinde dünya nüfusunun çoğunun enfekte olacağını ve 80 milyon kişinin hayatını kaybedeceğini hesaplayanlar var" açıklamasını da yorumlayan Öztürk, "Bu en kötü senaryo. İnşallah böyle bir şey gerçekleşmez. Bilim insanları doğal olarak iyi senaryoları, orta boyutlu senaryoları ve çok ciddi senaryoları insanlık adına düşünürler. Hatırlarsanız daha önceki salgınlarda, SARS, H1N1 ve şu anda korona pandemisinde farklı senaryolar oluşturuluyor.

Daha sonra şunu da dikkate almak lazım. Mesela 2009 pandemisinde bizler, tüm bilim çevreleri, bakanlık bütün önlemleri aldı. 1918'deki 20 milyon insanın kaybını düşünerek bu bir pandemi önlem alalım dendi. Daha sonra gelişmeler beklendiği gibi olmadı. Bu nedenle bütün planlar, Dünya Sağlık Örgütü ve bilim çevrelerine göre en kötü ihtimale göre yapılır. Bu en kötü ihtimal ve en yüksek risk durumudur.

Böyle bir şeyin olabilirliği imkan dahilindedir ama bu böyle olacak şeklinde bir numaralı senaryo haline getirmek uygun değildir. Çünkü şu andaki gidiş, yani dünyanın 1.2 milyar nüfuslu ülkesinde başlayan bir salgın, o ülkede Çin'de 80 bin küsür vakayla sonlandı. Bugün artık 10-20 vakalara kadar indi. Demek ki kontrol edilebiliyor. Kore'de hakeza çok hızlı başladı. Kore'de şu anda 8 bin 565 civarı bir vaka var. Çok az günlük vakalar oluyor. Kontrol edilebilirliği gösterildi. Özel bir durum oluşmazsa, virüste bir değişim oluşmazsa şu anda görülen tablo bu kötü senaryonun gerçekleşmeyeceği yönünde, ki ben doğrusu bir kötü senaryo öngörmüyorum.

Ama bilimsel olarak bu arkadaşımızı, bilimsel senaryolardan birisini tercih ettiği için eleştirecek değiliz. Ama şunu söyleyeyim, iyi bir sağlık sistemine sahip bizim gibi tüm ülkelerde senaryolar en kötüye göre hazırlanır. Yani Türkiye en kötüye göre hazırlanmıştır' dedi.

"SİNGAPUR OLMA FIRSATINI KAÇIRDIK, İTALYA OLMAYALIM" GÖRÜŞÜ GERÇEKÇİ Mİ?

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap'ın, "Türkiye kritik olgu eşiği olan 100'e ulaştı. Az test yaptığımız, hastaların yüzde hastaneye gelip tanı aldığını düşünürsek kritik eşiğe günler önce ulaşmış olmamız da olası. Hong Kong, Singapur olma şansımızı kaybettik. Bundan sonra tüm enerjimizi İtalya olmamaya harcamalıyız" yorumuyla ilgili ise Recep Öztürk, "Doğrusu Türkiye tabii ki, bu bir düşüncedir, Daha fazla test yapabilirdi. Ama ben bu eleştiriyi maksadını aşmış bir yorum olarak düşünüyorum. Türkiye şu anda seçeneklerini artırıyor. O zaman karşımıza şu çıkacak: Çok kısa bir sürede vakada beklenenden çok aşırı rakamlar göreceğiz. Eğer böyle olursa bu söz doğru olur. Bu söz de bir deneme sürecine girmiştir. Ama ben şu anda bu sözü doğrulayacak tarzda çok ani bir patlayıcı tarzda bir vaka olacağını düşünmüyorumç Ama gerçekten Singapur büyük bir başarı örneği, Kore de, Hong Kong hakeza. Ama bu ülkeler dikkat ederseniz çok küçük ülkeler. Bizim ülkemiz 80 milyonluk bir ülke. Evde kalma konusunda çok özenli davranırsak bu senaryo gerçekleşmez. Evde kalmama noktasında özensizlik olursa doğrusu kötü senaryolar başımıza gelebilir. Hepsi bize bağlı artık. Devlet bütün önlemleri aldı, her türlü imkanı sağlıyor. Bize düşen evde kalmak ve koruyucu önlemleri almak." dedi.      

ANA HABERE SORU SORMAK İÇİN NE YAPMAK GEREK?

Gündeme ilişkin en çarpıcı haberlerin yer aldığı ve uzmanların en merak edilen soruları yanıtladığı Erhan Ertürk'le Haber Global Ana Haber, her akşam saat 19:00-20:00 arasında yayınlanıyor.

Ana Haber'le sorularıyla etkileşime geçmek isteyenler Haber Global iOS ve Android uygulamalarını indirerek, uygulamada Ana Haber saatinde açılan soru sor butonuyla merak ettiklerini uzmanlara sorulması için iletebiliyor.

Uygulama indirme linkleri:

iPhone ve iPad'ler için;

https://apps.apple.com/us/app/haber-global/id1477088060

Andrid telefonlar için;

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.haberglobal.haber&hl=en_US

 

koronavirüs Prof. Dr. Recep Öztürk