Kopya çekmek hiç bu kadar kolay olmamıştı! Pandeminin çarpıcı etkisi...

Kopya çekmek hiç bu kadar kolay olmamıştı! Pandeminin çarpıcı etkisi...

Pandeminin yeni normalleri arasında online sınavlar da yer almakta. Kopya çekmek yasak ancak özellikle yükseköğretimde bunun önüne geçebilecek bir yapı da yok. Bazı öğretim görevlileri zekice yollar bulurken kopya oranının iki katına çıktığı görülüyor. Peki neden?

Dünya pandemiyle birlikte yeni bir normalin içine girerken eğitim de yaşanan değişimden nasibini almış durumda. Pek çok öğrenci eğitimine uzaktan devam etmekte. Bu noktada sınavların, ödevlerin ve bunlar sonucunda alınan notların önemini ve anlamını yitirmemesi için eğitim sisteminin ölçme ve değerlendirme kısmının belki de küresel çapta masaya yatırılması gerekiyor.

Zira psikolojik adaptasyon konusunda uzman bir canlı olan insan, pandemi döneminde karşısına çıkan “sınavlar” engelini aşmanın da kolay yolunu buldu ve hemen, hazırlıksız yakalanan yapının etrafından dolanacak sistemler oluşturdu.

ÖDEVİNİZ Mİ VAR, ONLINE SINAVA MI GİRECEKSİNİZ?

Şu an “Homework For You” gibi siteler online sınavlarda ve ödevlerde başvuru yapanların imdadına yetişiyor. Online sınavınız, yapılması gereken bir ödeviniz mi var, ödev yapmak yerine komik video tüneline düşmek sizin için daha mı cazip geliyor?

Kopya çekmek hiç bu kadar kolay olmamıştı! Pandeminin çarpıcı etkisi... - Resim : 1

Homework For You ve türevleri bu noktada devreye girmekte. Ödevin konusunu yazıyorsunuz, bütçenizi belirliyorsunuz ve gelen teklifler arasından en iyi hizmet sağlayıcıyı seçip, arkanıza yaslanıyorsunuz. Ödev hizmeti alacağınız kişiler önceki müşterileri tarafından puanlanıyor ve böylece güven de tesis edilmiş oluyor.

Sistem sınavlar için de çalışmakta. Sınavın konusunu ve soru sayısı, sınav yöntemi gibi detayları paylaştıktan sonra yine teklif alıyorsunuz. Bu noktadan sonra anlaştığınız kişiye sınav sistemi giriş bilgilerinizi vermeniz de gerekiyor. Peki insanlar neden bu yola başvuruyor? Türkiye'de durum ne?

Önce Türkiye'den başlayalım. Türkiye'de sınavları uzaktan yapılan açık öğretim sistemlerinde de diğer uzaktan eğitim yapılarında da kopya çekmek yasak! Ancak bu yasağın sözde kaldığını belirtmekte fayda var. Çoktan seçmeli sınavlarda uzaktan girilen oturumlarda kopyayı önlemenin bir yolu yok.

KOPYALA-YAPIŞTIR YASAK!

Klasik sınavlarda ise üniversiteden üniversiteye farklılıklar bulunmasına rağmen, ekseriyetle bilgisayarda “kopyala+yapıştır” veya “kes+yapıştır” yöntemlerine izin vermeyen yazılımlar kullanılıyor. Testlerin aksine klasik sınavlarda “alıntı” tespiti, cevap benzerliklerini de değerlendirmek mümkün ancak yorum harici işlem gerektiren sorularda öğrencinin önünde doğru kaynağa bakmak ve yeterince hızlı cevaplamak dışında bir engel kalmıyor.

Ancak öğrencilerinin önünde adım atan öğretim görevlileri de var. Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi'nde (NC State) istatistik alanında ders veren Tyler Johnson, final sınavında bir bilgisayar programının yardımıyla her öğrenci için farklı ve biricik sorular çıkardı. Çıkardığı bu soruları, girişte belirttiğimiz tarzda ödev sitelerinde gören Johnson, bu sayede kimin kopya çekmeye kalkıştığını da tespit etmiş oldu.

İKİYE KATLANDI!

Sınava giren her dört öğrenciden biri yani Johson'ın sınavına giren yaklaşık 200 öğrenci, kopya çekerken yakalandı. 2019-2020 döneminde NC State öğrencileri arasında kopyaya başvurma oranının ikiye katlandığı ortaya çıktı.

Eğitimciler, pandeminin önemli etkileri arasında yer alan “stres” ve “baskının” öğrencileri kopya çekmeye götüren en büyük nedeni olduğunu söylüyor. Uluslararası Akademik Dürüstlük Merkezi Başkanı ve Kansas Eyalet Üniversitesi Onur ve Dürüstlük Sistemi Direktörü Camilla Roberts, “Özellikle stres altında kötü tercihler yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Kopya çekmek hiç bu kadar kolay olmamıştı! Pandeminin çarpıcı etkisi... - Resim : 2

Öğrencilerin, bir konuyu daha iyi anlamak için çalışma kaynakları ve öğretici yollar sunan yardım sitelerine yönelmesi ile bu sitelerde bulunan cevapları ödevlerine ve testlere kopyalamak veya sınavlarına girmesi için parayla birini tutmak arasında ince bir çizgi bulunuyor.

'ÖĞRENCİLERİN VİCDANINA KALMIŞ...'

Metin içerikli ödevlerin açık artırma ile satıldığı bir site olan Bid4Papers.com'un blog yazarı ve içerik stratejisti Lesley Vos ise şartlarının akademik dolandırıcılığı ve intihali yasakladığını söylüyor. Kopya çekildiğinin farkında olduklarını da ifade eden Vos bunun tamamen öğrencinin vicdanına kaldığını söylüyor:

“Öğrenciler yazarlarımızın yardımını nasıl kullandıklarını bize asla söylemeyecekler.”

Ancak girişte belirttiğimiz üzere öğrencileri bu yola iten ölçme ve değerlendirme sistemini de hazır böyle bir sürecin içindeyken masaya yatırmak gerekiyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Bu haberdeki bilgilerin büyük kısmı Wall Street Journal'da yayınlanan "Cheating at School Is Easier Than Ever—and It’s Rampant" (Kopya çekmek her zamankinden kolay ve coşmuş durumda) adlı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

uzaktan eğitim üniversite açık öğretim Pandemi koronavirüs