Konut piyasası tepetaklak! Kredi desteksiz ev almak zorlaştı
TÜİK, haziran ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 13 bin 25 ile İstanbul, 6 bin 866 ile Ankara ve 4 bin 361 ile İzmir olurken, en az olduğu iller sırasıyla 34 ile Ardahan, 40 ile Hakkari, 44 ile Tunceli ve Bayburt oldu.
Konut satış rakamları açıklandı. Satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 13 bin 25 ile İstanbul, 6 bin 866 ile Ankara ve 4 bin 361 ile İzmir olurken, en az olduğu iller sırasıyla 34 ile Ardahan, 40 ile Hakkari, 44 ile Tunceli ve Bayburt oldu. Haziran ayında konutların düşme nedenlerini uzmanlar açıkladı. Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı Genel Müdürü Özkan Yalaza, konut satışlarında aşağı yönlü seyrin yaz aylarında da süreceğini belirterek, "Bunun en büyük sebebi belirsizliğin sürmesi. Yatırımcının belirsizlik ortadan kalkmadan alım yapmasını beklemek zor. Şu anda kiralarda ek vergi, ikinci ve üçüncü konuta ek bir kira vergisi tartışılıyor. Ayrıca konut satışında yine ikinci ve üçüncü konutta yeni bir vergi gelirse bu sistem devam eder. Yatırımcı şu anda en fazla fiyatların stabil olması nedeniyle parasını yüksek getirili mevduatta değerlendirmeye devam ediyor. Yatırımcı ne zaman konut fiyatlarında yukarıya doğru bir yükseliş görecek o zaman mevduattan çıkıp, gayrimenkul ihtiyacını karşılayacak. Şu anda birikimini mevduatta tuttuğu her günü avantaj ve kar olarak görüyor" dedi.
KREDİ İMKANLARI ARTTIRILMALI
Satışların artması için yapılması gerekenleri anlatan Yalaza, "Kredili satışların önünün açılabilmesi gerekli. Şu anda yüzde 3,5 ile yüzde 4'ün altında kredi bulmak da çok olası değil. Bu kredilerin kısa vadede yüzde 1'in altına inmesi de zor. Devletin bu durumla ilgili konut stoğunu düşürmeye dönük, ilk evim kredisi gibi, çeşitli kredi olanaklarını artırması önemli. Ancak ilk evim kredisi deyip maksimum 1 milyon liralık bir kredi verilmesi de sorunu çözmüyor. Kredinin devlet tarafından ne ölçüde destekleneceği de çok önemli" ifadelerini kullandı.
2025 sonuna kadar kademeli bir düşüş beklendiğini anlatan Yalaza, "Ama bizim daha önceki yıllardaki gibi yüzde 1'in altında kredi oranlarını görmemiz 2026'yı bulacaktır. Konut, barınma krizi ülkede çok ciddi sorunları da beraberinde getiriyor. Mal sahibi ve kiracı dava sayılarında rekor artış var. Eski-yeni kiracı arasındaki kira rakamlarında makas çok açıldı. Bu durum kiracı açısından çok gergin bir ortam yaratıyor" diye konuştu.
2025 YILINA DİKKAT
Gayrimenkul ve Finans Hukuku Uzmanı Avukat Sinan Keskin, ekonomik krizle beraber konut kredisi bakımından yükselen faizlerinin, konut yatırımını baskıladığını ve dolar bazlı bir gerilemeye de neden olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "2024 yılının ikinci yarısından itibaren 2025 yılına doğru, bu dengenin emlak yatırım sektörü lehine değişebileceği ihtimalini göz önünde bulundurmamız gerekiyor."
Göç alımlarıyla artan nüfus sayısı, riskli yapılara ilişkin kentsel dönüşüm süreçlerinin yakında başlayacak olması, konutlarda halen arz-talep dengesinin sağlanamaması ve inşaat maliyetlerinin konut fiyatlarının artırma eğilimini güçlendirdiğine dikkat çeken Keskin, "Özellikle Merkez Bankası tarafından yapılan son açıklamalarda parasal sıkılaştırma adımlarının en kısa zamanda tamamlanacağı belirtilmekte. Bu açıklamayı, faiz artırımının sonuna doğru gelindiği şeklinde yorumlayabiliriz. Dolayısıyla 2024 ikinci yarısından itibaren özellikle Ağustos ayı ve sonrasında faiz indirimlerinin olabileceğini bekliyoruz. Bu kapsamda faizlerde beklenen düşüşün, konut alımlarını teşvik edeceği ve konut yatırımlarını artıracağı öngörülmekte ancak faizlerin yüzde 20'in altına inmeden ciddi bir yükselişin olmasını pek mümkün görmüyorum" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Web Özel