Koltuğu sallanıyor, İsrail'de iç kargaşa başlar mı?

İsrail Binyamin Netanyahu Gazze Mossad
Koltuğu sallanıyor, İsrail'de iç kargaşa başlar mı?

Gazze'de katliam yapan İsrail, iç kargaşa yaşamaya başladı. Ülkenin iç istihbarat servisi Şin Bet'in, Netanyahu hükümeti ile karşı karşıya gelmesinden sonra İsrail'in en saygın siyasetçilerinden Şalom Lipner de, Netanyahu'ya bayrak açtı. “Başbakanların danışmanı” lakaplı ünlü siyasetçi; ülke ekonomisinin topalladığını belirtirken, Netanyahu'nun sandıktan çıkamayacağını kaleme aldı.

İsrail politikasında ombudsman kabul edilen ve 26 yıl boyunca ülkenin Başbakanlarına dış politika danışmanlığı yapan Şalom Lipner, ABD'de Cumhuriyetçilerin basındaki kalesi kabul edilen The National Interest (NI) dergisinde çarpıcı bir yazı kaleme aldı. Lipner'e göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yürüttüğü kıyım savaşları, ülkedeki iç huzursuzluğu artırdı. Netanyahu'nun oyunun giderek düştüğü değerlendirmesinde bulunan Lipner, “İsrail'de bir Başbakanın düşebileceği en büyük yanılgılar aşırı gururdan doğar” uyarısında bulunurken, ülke içindeki protesto ve topallayan ekonomiye dikkat çekti.  

LUNAPARK BENZETMESİ 

Lipner, yazısında  “Netanyahu 7 Ekim öncesi dibe vuran oylarını savaşla kurtaramayacak” tespitinde bulunurken, "Pandemi krizi, ardı ardına gelen 5 baskın seçim, tüm ülkeyi ayaklandırıp sokaklara döken yargı reform yasa tasarısı ve bin 100'den fazla İsraillinin öldüğü,  252 kişinin kaçırıldığı 7 Ekim saldırıları dolayısıyla İsrail halkının kendisini Lunapark treni içinde hissediyor" ifadelerini kullandı. 

Koltuğu sallanıyor, İsrail'de iç kargaşa başlar mı? - Resim : 1
İsrail'de “Başbakanların danışmanı” lakabıyla tanınan ünlü siyasetçi Şalom Lipner, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun savaşlarının oy kayıplarının önüne geçemediğini ifade etti.

SÖZLER TUTULMADI

Ülkede istihbarat teşkilatlarına ve 'Demir Kubbe' gibi güven veren sistemlere olan güvenin kökten sarsıldığını da vurgulayan Lipner yazısında, “Halk liderleri tarafından unutulduğunu ve umursanmadığını düşünüyor. Bu toplumsal psikoloji seçimlerde mevcut hükümetin kaybetmesine yol açabilir” görüşlerine yer verdi.  Hükümetin bir yıl içinde savaşlarda başarı sözü vermesine karşın hem Gazze'de hem de Lübnan'da şiddeti artarak devam eden çatışmalar dolayısıyla halkın bunaldığının altını çizen Lipner, şu çarpıcı tespitleri gündeme taşıdı: “Rehinelere ilişkin görüşmelerin sonuçsuz kalması, ordunun çekildiği yerlerde Hamas'ın yeniden organize olması, dünya kamuoyundan gelen ateşkes çağrılarına cevap verilmemesi ve sonunda BM birliklerinin vurulması İsrail halkını öfkelendiriyor.”

KREDİ NOTU NEGATİF 

“Hükümetin savaşarak, çatışmaları engelleme yönteminin orta vadede hiçbir sonuç vermeyeceği anlaşıldı. İsrail'in hali hazırda topallayan ekonomisi , zayıflamış altyapısı ve sarsılmış uluslararası saygınlığı daha da kötü hale gelecek. Kriz hali özellikle ekonomi için geçerli. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's; ülkenin notunu ikinci kez düşürerek negatif görünüm değerlendirmesinde bulundu."

EKONOMİK KRİZ 

"Hükümetin durumu bir diğer ekonomi değerlendirme kuruluşu olan Standard & Poor's için de negatif yönde. Nereden bakılırsa bakılsın Netanyahu hükümeti halkın gözünde giderek daha çok oy kaybediyor ve çatışmalar kesinlikle sakladığı bu yapısal krizleri kapatamıyor. Savaş ise İran dahil olduğu sürece İsrail'in bitirebileceği kadar kolay değil. Tahran müdahil olduğu sürece çatışmaların sonu gelmeyecek. Netanyahu mevcut stratejisinde devam ederse başta ABD olmak üzere dostlarını da kaybedecek ve bu İsrail'in tek başına kaldırabileceği bir durum değil.” 

Koltuğu sallanıyor, İsrail'de iç kargaşa başlar mı? - Resim : 2
Netanyahu hükümetinin, Gazze'deki katliamları sonucu 50 binden fazla masum sivil hayatını kaybetti. 

HALK ŞOKTA

“Başbakanların danışmanı” lakaplı Şalom Lipner, kaleme aldığı yazısında; İsrail'in Gazze ve Lübnan sınırı yakınlarındaki yüzbinlerce insanın halen roket saldırılarından etkilendiği ve Hizbullah'ın Tel Aviv'e ve askeri üslere kadar uzanan roketli saldırılarının halkta şok etkisi yarattığının altını da çizdi. 

[email protected]

Kaynak: Web Özel