Kolonyada talep normalleşti fiyatlar normalleşemedi

Kolonyada talep normalleşti fiyatlar normalleşemedi

Bilim Kurulu'nun da tavsiyesiyle salgının ilk günlerinde vatandaşlar raflarda kolonya bırakmadı. Aradan geçen bir yılda talep normalleşse de fiyatlar normalleşmedi!

Geçen yıl Mart ayında Türkiye’de ilk vakanın görülmesiyle birlikte herkes kolonyacılara koşmuştu. Kolonya fiyatları bir anda zıplamış, talepten dolayı kolonya bulmak oldukça zorlaşmıştı. Hatta öyle ki kolonya stratejik ürün kabul edilmiş yurt dışına satışı bile yasaklanmıştı.

Peki aradan geçen bir yılda kolonya fiyatlarına ne oldu? TÜİK rakamlarına göre 2020 yılının Nisan ayında bir litre limon kolonyası 28,6 lirayken, 2021 Nisan’ında fiyat 41,2 TL’ye çıktı. Bir yılda kolonya fiyatı yüzde 44 arttı.

Peki bu sürede fiyatların yükselmesi için talep artışı dışında ne oldu? Limonlara mı zam geldi, etil alkol mü bulmak zorlaştı? Bu soruların hepsinin yanıtlarını Türkiye’nin en büyük kolonya üreticilerinden Eyüp Sabri Tuncer Yönetim Kurulu Başkanı Engin Tuncer ve 42 yıldır Muğla'da kolonyacılık yapan kentin sembol isimlerinden ‘Kolonyacı Ahmet’ (Ahmet Gümüşbulut) haberglobal.com.tr okurları için veriyor.

Kolonyada talep normalleşti fiyatlar normalleşemedi - Resim : 1İlk vaka açıklandıktan bir gün sonra vatandaşlar kolonyacılara hücum etti. Fotoğraf: DHA

“STOK MALLAR DA FAHİŞ FİYATLARA SATILDI”

Pandeminin başından bu yana kolonya fiyatlarının arttığını ifade eden Eyüp Sabri Tuncer Yönetim Kurulu Başkanı Engin Tuncer, Türkiye’de Bilim Kurulu’nun tavsiyesinin ardından talebin yükseldiğini söylüyor. Fiyatların artmasındaki ana sebepler arasında talebin yükselmesini gösteren Tuncer, stok malların da bazı kozmetik firmaları tarafından fahiş fiyatlara satıldığını aktarıyor.

Kolonyada talep normalleşti fiyatlar normalleşemedi - Resim : 2

Eyüp Sabri Tuncer Yönetim Kurulu Başkanı Engin Tuncer

“ETİL ALKOLDE FİYAT ARTIŞI ETKİLEDİ”

42 yıldır Muğla’da kolonyacılık yapan Ahmet Gümüşbulut, talep nedeniyle ürünlerinin kısa sürede tükendiğini aktarıyor. Etil alkolü Bulgaristan’dan ithal ettiğini söyleyen ‘Kolonyacı Ahmet’, “Etil alkol fiyatı 6 lirayken bir anda 15 liraya çıktı” diyor. Pandemi öncesinde kolonyanın litresini 15 liraya sattığını ifade eden Gümüşbulut, “Maliyet eklenince 15 liradan 35 liraya çıktı” diyor.

“FİYATLAR OLUMSUZ ETKİLENMEYE DEVAM EDİYOR”

Tuncer, kolonyanın ana girdisinin etil alkol olduğunu ve bunun fiyatlarının 2020 Mart ve Haziran aylarında yüksek seyrettiğine değiniyor. Büyük oranda ithal ettiğimiz etil alkolün kaynaklar tarafından bir süre karşı karşılanamadığını ifade eden Tuncer, dünya tedarik zincirinin de olumsuz etkilendiğini belirtiyor. 

“DİNLENDİRMEK GEREKİRKEN ERTESİ GÜN SATTIK”

Salgın sonrası özellikle 80 derece ve üstüne talebin arttığına değinen ‘Kolonyacı Ahmet’, kolonyanın üretildikten sonra 15 gün dinlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Biz üretip ertesi gün sattık” açıklamasında bulunuyor. Gümüşbulut, varyantlar başladıktan sonra alkolün derecesini artırarak 85’e çıkardığını da sözlerine ekliyor.

Kolonyada talep normalleşti fiyatlar normalleşemedi - Resim : 3

Kolonyacı Ahmet Gümüşbulut

“AMBALAJ SANAYİSİ LOJİSTİK HAZIRLIKSIZ YAKALANDI”

Ambalaj sanayindeki aksaklıklar sebebiyle salgının başında üretimin de aksadığını anlatan Tuncer, “Buna ek olarak e-ticaretin de patlamasıyla lojistik anlamda da sorunlar yaşandığını” dedi.

“HAMMADDE GELMEDİ, DÜKKANI KAPATTIM”

Hammadde tedarikinin aksamasıyla kolonya üretip satamadığını ifade eden Kolonyacı Ahmet Gümüşbulut, “Un olmayınca ekmek çıkmıyor” ifadelerini kullanıyor. Ambalaj konusunda da sorunlar yaşadığını söyleyen Gümüşbulut, “Salgın öncesi 50 cc’lik şişeleri 25 kuruşa alıyorduk. Sonra 2 buçuk liraya çıktı. Şimdi 1 liraya alıyoruz” değerlendirmesinde bulunuyor. 

Kolonyada talep normalleşti fiyatlar normalleşemedi - Resim : 4Geçen yıl mart ayında bazı kolonyacılar vatandaşlara kişi başına kolonya alma sınırı getirmişti. Fotoğraf: DHA

“PANDEMİDE TÜRK TİPİ KOLONYA FARK EDİLDİ"

Kolonyanın virüse karşı etkisinin fark edilmesiyle Türk tipi kolonyanın dünya çapında duyulduğunu söyleyen Tuncer, “Daha önce kolonya alışkanlığı olmayan ülkelere de ihracat yapıyoruz” açıklamasında bulunuyor.

“200 GRAM SATARKEN 10 LİTRE SATTIK”

‘Kolonyacı Ahmet’ salgın öncesinde vatandaşın 200 gram kolonyayı bir ayda tükettiğini ancak salgınla beraber bu vatandaşlar 10’ar litre almaya başladığını söylüyor. Gümüşbulut salgının ilk döneminde Muğla Valisi’nin kendisini aradığını söyleyerek şu anısını paylaştı:

Vali Esengül Civelek Hanım aradı “Ahmet Bey herkese yetecek kadar satsak olmaz mı?” dedi. 10 litre alanlara “Ben size teminat veriyorum. Lütfen 10 litre yerine 2 litre alın, ihtiyacı olanlara da satalım” dedim. Onlar da anlayışla karşıladılar. Pandemi öncesi yıllık 36 ton alkol istihkakımız varken şimdi 103 tona çıktı.

merthan.sumbelli@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel