Kızıldeniz'den geldiler, bölgenin damak tadını değiştirdiler
Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, Kızıldeniz'den Akdeniz'e gelen tropikal türlerin vatandaşların damak zevkini değiştirdiğini söyledi.
Kızıldeniz'den Akdeniz'e gelen tropikal balık türleri bölgede yerli tür haline geldi. Besin zincirine yerleşen tropikal türler balıkçı tezgahlarında da yerini almaya başladı. Prof. Dr. Deniz Ayas, tropikal türlerin vatandaşların damak zevkini değiştirdiğini söyledi.
Kızıldeniz’den Akdeniz’e çok yoğun tür geçişi olduğunu belirten Deniz Ayas, "Bunlar sadece balıklar şeklinde değil, denizanaları, denizkestaneleri ile gözle görünmeyen birçok tür Akdeniz ekosistemine geçiyor. Besin zincirinde bir değişime yol açıyor. Bu türlerin bir kısmı zehirli iken bir kısmı ise ekonomik hale geldi.
Bugün balıkçı tezgahlarında 30-32 türün 17 tanesi Kızıldeniz kökenli. Yani yüzde 50’nin üzerinde. Bunların içerisinde birçok karides, barbun, sardalya türü var. Yaptığımız çalışmalarda sürekli değişmekle birlikte, her yeni gelen türün ciddi popülasyonlar kurduğu daha sonra da yerini yeni bir türe bıraktığını görüyoruz.