Kızılay Başkanı Kınık'tan çadır satışı açıklaması

Kızılay AFAD Ahbap
Kızılay Başkanı Kınık'tan çadır satışı açıklaması

Meclis Deprem Araştırma Komisyonu'na sunum yapan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Ahbap'a yapılan çadır satışından haberi olmadığını söyledi, "Bana sorsalar bunu yapmazdım" ifadelerini kullandı. Kınık, Meclis'te yaptığı sunumda neden istifa etmediğini de açıkladı.

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında toplandı. Toplantıda Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık sunum yaptı.

Kınık, komisyon üyelerine beş dakikalık bir video izletti. Konuşmasında, Kızılay’ın tarihinden kesitler aktaran Kınık; kurumun 6 milyon bağışçısı olduğunu, kurumun 22 personelinin de depremde hayatını kaybettiğini söyledi.

Deprem bölgesine gönderdikleri çadırlarla ilgili de bilgi veren Kınık şunları söyledi:

“Barınma hizmetlerinden AFAD sorumlu ve biz de AFAD’a destek noktasında sorumluyuz. Kendi bünyemizdeki yaklaşık 50 bin stoğumuzdaki çadır ile beraber 93 bin 551 çadır, hareket paydaşlarımızla ve Erbil, Romanya, Bulgaristan gibi bize ait olan stoklarımızdaki bütün çadırlarımızı bölgeye seferber ettik. Bununla beraber 6 Şubat’tan bu yana fabrikalarımız sadece AFAD için çadır üretmekte ve 36 bin 720 adet çadırı da düne kadar üretip sahaya 130 bin 271 adet çadırı, 474 bin 249 battaniyeyi, 51 bin ısıtıcıyı ve yaklaşık 10 bin yatağı sevk ettik.”

“GÜNLÜK 1200 ÇADIR ÜRETİLİYOR”

Çadır fabrikamız günlük 1200 adet afet çadırı üretme kapasitesiyle faaliyetlerini sürdürmektedir. Son 2 yılda 51 bin 480 adet çadırı AFAD’a teslim ettik. Malatya’da faaliyet gösteren ve depremden 3 ay önce Sayın Cumhurbaşkanımızın resmi olarak açmış olduğu, Kızılay Sistem Yapı Konteyner Fabrikamızda da günlük 50 konteyner üretimle şimdiye kadar 800 konteyneri depremzede vatandaşlarımıza sunduk.”

Kınık, Kızılay’a yapılan yaklaşık 6 milyar lira ayni ve nakdi bağışın 5 milyar lirasını kullandıklarını da söyledi.

AHBAP'A ÇADIR SATIŞI: BANA SORSALAR BUNU YAPMAZDIM

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Kınık'a Ahbap derneğine yapılan çadır satışı soruldu. 

Kendisinin ve genel müdürün olaydan haberi olmadığını dile getiren Kınık, "Haberimiz olsaydı vermezdik çünkü dünyanın pek çok yerinde çadır bakıyorduk, kendi lojistiğimizle o çadırları bölgeye götürürdük." dedi.

Söz konusu 2 bin 50 çadırın Uluslararası Göç Kurumu için üretildiğini söyleyen Kınık, "Onlara gidecekti ama deprem olunca Ahbap isteyince iktisadi kuruluş satışını yapmış, bana sorsalar bunu yapmazdım." diye konuştu.

Kılık şöyle devam etti:

"Kamuoyunda oluşan haklı itiraz, Kızılay kendi deposunda olan çadırı götürüp vatandaşa sattığı şeklinde lanse edildiği için kamuoyunda itiraz oluşmuştur, çarpıtılmıştır. Vatandaşın bağışı ile yapılan çadır yoktur nefret objesine dönüştürüldük."

"PARA İLE KAN SATIŞI KANUNA AYKIRI"

5 yerden maaş aldığı iddialarını da yalanlayan Kınık, kan satışı iddiaları için ise şunları söyledi: "Kan alınıp satılamaz. Hizmet maliyetini SGK ödemektedir. Parayla kan kesinlikle satılamaz kanuna aykırıdır."

"YÖNETİM KURULUNU İSTİFA EDERSE, İDARİ İŞLEMLER DURUR

 Milletvekilleri Kınık'a neden istifa etmediğini de sordu. Kınık, Kızılay'ın tüzüğüne dikkat çekti; "İstifa durumunda tüzük gereği 2 ay içinde genel kurula gidilmesi gerekir. Yönetim kurulunu istifa ederse, idari işlemler durur. 300 bin gönüllümüzün yönetilmesi kaotik duruma yol açar." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Ajanslar

Kerem Kınık AFAD AHBAP