Kiralar düşecek mi? 'Sürdürülebilir değil'

Web Özel
Kiralar düşecek mi? 'Sürdürülebilir değil'

Kiracılar yüksek kiralardan dertli ve bu durumun sürdürülebilir olmadığını düşünüyorlar. Emlakçılar Odası da ev sahipleri ile sorun yaşayan kiracı sayısının arttığını, bu yüzden de kiraların düşeceğini tahmin ettiklerini beyan ediyor. Ev sahipleri ise kiraların düşeceğine inanmıyor...

Kira artışları ülkenin en önemli gündem maddelerinden biri. Kiracılar, yapılan yüksek kira zamlarından şikayet ederken ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunların her geçen gün arttığı görülüyor. Hükümet, kira zamlarına yüzde 25 tavanı getirerek fahiş kira zamlarının önüne geçti. Peki bu artışlarda indirime gidilecek mi? 

Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "Kiralar düşecek diye tahmin ediyoruz" diyor. Aşa, kiracılar ile ev sahipleri arasındaki sıkıntıların had safhaya ulaştığını belirtirken "Bu yüzden mal sahipleri ile kiracıların anlaşma yoluna gittiklerine dair haberler alıyoruz" diye ifade ediyor.

Hükümet tarafından getirilen yüzde 25 kira zammı tavanına uyulmadığını söyleyen Başkan, "Son yapılan düzenlemeye de pek uyulmuyor. Kira zammı konusunda ev sahipleri ile kiracılar bir şekilde anlaşıyorlar. Ancak eve yönelik talep azaldı. Bu yüzden mal sahipleri ile kiracıların ortak yol bulacağını tahmin ediyoruz" diyor.

'BENİM İÇİN SÜRDÜRÜLEMEZ BİR DURUM'

Kiracılar ise kiraların düşmesi gerektiğini söylüyor. Ercan Beyazkılıç, Kağıthane'de 2+1 daireye şu an 2 bin 700 TL kira ödediğini ve kiraya yüzde 25 zam yapılacağını söylüyor.

Kiralar düşecek mi? 'Sürdürülebilir değil' - Resim : 1

Kendisinin görece uygun fiyata oturduğunu ifade eden Beyazkılıç, "Oturduğum apartmanda 10 bin TL'ye kiraya verilen daireler var. İnsanlar bu paraları ödeyemezler. Bir kiracıyı tahliye etmek için açılan dava da en az bir sene sürüyor" diyor. Beyazkılıç, bu durumun iki tarafın da zararına olduğunu öne sürerek kiraların inmesi gerektiğini savunuyor.

Selin Şahin ise Bostancı'da oturuyor. Eski ev sahibinin kendisini birkaç ay önce evden çıkarttığını söyleyen Şahin, Bostancı'da 2+1 bir daireye taşındığını ifade ediyor. Selin Şahin, "Çok ev aradım ancak en sonunda bu daireyi bulabildim. Kirası 9 bin lira. Bina çok eski her an kentsel dönüşüme girebilir. Mecburen bu kirayı ödüyorum ama bu benim için sürdürülemez bir durum" diyor. Şahin de Beyazkılıç da kiraların evlerin değerlerine göre aşırı yüksek olduğunu söylerken kiralarda indirime gidilmesi gerektiğini vurguluyor. 

'DÜŞECEĞİNE İNANMIYORUM'

Peki ev sahipleri ne düşünüyor? İstanbul'da yaşayan Barış İskender, Beylikdüzü'nde 3 oda 1 salon kombili bir dairesinin kirada bulunduğunu söylüyor. İskender, kiracısının kirayı düzenli ödediğini beyan ediyor. Ev sahibi, "Kira 1700 lira idi kiracımın yaptığı zam ile 3 bin 500 liraya çıktı" diyor ancak binadaki eşdeğer dairelerin kirasının 5 bin 500 lira olduğunu da ekliyor.

Bununla birlikte İskender, kiraların düşeceğine inanmıyor. Bunu da ev sahiplerinin tutumuna bağlıyor. İskender "Eğer tavan kira uygulaması gelirse, makul bir durum ise uyarım" diyerek sözlerini sonlandırıyor.

'BU KADAR YÜKSEK EV KİRALARI OLMAZ'

Görüşüne başvurduğumuz bir başka ev sahibi ise Semra Bolat. Kendisinin evi Beşiktaş'ta. Bolat, önceden 2+1 dairesinin kirasının 2 bin 200 lira olduğunu aktarıyor ve şöyle devam ediyor: "Ben 4 bin lira istedim ancak hükümetin çıkardığı yüzde 25 kira artırma limitine tabi olduğumuzdan kiracım kirayı 2750 liraya çıkardı." Kiracısının kirayı hep zamanında ödediğini belirten Bolat, hiç sorun yaşamadığını ifade ediyor. 

Bolat, Beşiktaş'ta benzer dairelerin kirasının aylık 8 bin liradan başladığını söyleyerek kiralara indirim gelmesi gerektiğine inanıyor. Bolat şunları söylüyor: "Kiraların düşmesi gerekiyor. Bu kadar yüksek ev kiraları olmaz. Paranızı faize koysanız bu kadar kazanamazsınız. İnsanların ödeyebileceği kadar bir oran olmalı. Ben kendi kiracıma çok yüksek zam yapmadım. Düşmeli diye düşünüyorum."

'PİYASA BELİRLEMELİ'

Zeynep Gül'ün ise İstanbul'un Maltepe ilçesinde 1+1 bir dairesi bulunuyor. Gül, kiracısının evlenip daha büyük bir eve taşındığını, bu yüzden evini geçtiğimiz günlerde bir başkasına kiraladığını belirtiyor. Ev sahibi, "Eski kira 2 bin lira idi ancak evi yeni kiracıya 6 bin 250 liraya verdim" diyor.

Gül, kiralara indirim geleceğini düşünmediğini söyleyerek "Aşırı bir kira artışı yaptığımı düşünmüyorum. Kiralara indirim geleceğine de inanmıyorum. Bununla ilgili bir kararname çıkarsa uyarız ancak 'Piyasanın kendi limitini belirlemesi esastır' diye düşünüyorum" diyor.

 

Kaynak: Web Özel