Kim bu "Yeni Nesilciler?" Kuzey Irak'ta yeni oyuncu devrede

Kuzey Irak PKK/YPG PKK Gündem haberleri Irak
Kim bu "Yeni Nesilciler?" Kuzey Irak'ta yeni oyuncu devrede

Irak Kalkınma Yolu ve terörle mücadele gelişmeleri ışığında sandığa giden 'Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde Barzani yönetimi güven oyu alırken, partisi KDP; terör örgütü PKK'ya arka çıkan KYB'ye büyük fark attı. Türkmenler kota tartışmalarının gölgesinde seçim yarışına girerken; seçimin en büyük sürprizi ise üçüncü sıraya yerleşen gizemli "Yeni Nesil" hareketi oldu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde kritik seçimler tamamlandı. Resmi sonuçlara göre seçimin galibi Barzani Ailesi'nin yönettiği KDP oldu. Türkiye ve Irak'ın merkezinde olduğu Irak Kalkınma Yolu ile PKK'ya yönelik terörle mücadele operasyonları açısından büyük önem taşıyan seçimlerde KDP 40 sandalye kazandı. Son dönemde terör örgütüne destek veren Bafel Talabani liderliğindeki KYB ise 23 sandalyede kaldı. Irak'ta seçim süreci Bağdat'taki Federal Mahkeme'nin getirdiği kota kısıtlamalarının gölgesinde yaşandı. Kota darbesi alan Türkmenler, 5 sandalyeden 2 sandalyeye düşerken partisiz genç muhaliflerin desteğini alan "Yeni Nesil" adlı hareket ise büyük bir sürpriz yaparak 3. sıraya yerleşti ve 16 sandalye kazandı. Ortadoğu Araştırmaları Merkezi ORSAM'ın Irak Koordinatörü Bilgay Duman, Haber Global Web'e Özel'e "Yeni Nesil" hareketiyle ilgili çarpıcı bilgiler verdi. İşte Irak Kürt Bölgesel Yönetimi seçimleriyle ilgili bütün detaylar...

Kim bu "Yeni Nesilciler?" Kuzey Irak'ta yeni oyuncu devrede - Resim : 1
Seçimlere 368'i kadın 1191 aday katıldı. Bölgesel Parlamento'da 100 sandalye bulunuyor. Seçime katılım yüzde 97 oldu.

PARTİSİZ VE TEPKİLİLER

Yeni Nesil'e IKBY siyaseti açısından yeni bir muhalefet hareketi olarak bakılabileceğini belirten Bilgay Duman şu bilgileri verdi: "Yeni Nesil' aslında tam bir parti değil, siyasi bir hareket. Teşkilatlanması ve geleneksel bir parti yapılanması yok. O yüzden geleneksel güçlerin, geleneksel parti yapısının dışında bir oluşum. Başındaki lider Şahsuvar Abdulvahit genç bir figür. Oldukça zengin bir işadamı. Bu nedenle bir kaynağa ihtiyaç duymadan siyasi hareketini örgütlüyor. Bu hareketin net bir ideolojisi yok. Eski siyasal İslamcılardan tutun solculara, muhafazakarlara ve milliyetçi Kürtlere kadar geniş çerçevede bir bir siyasi yelpazeye sahipler."

GENÇLER DESTEK VERDİ

Mevcut yönetimden memnuniyetsizlik duyan herkesin 'Yeni Nesil'e oy verdiğini belirten Bilgay Duman, "Yeni Nesil gençlerin desteklediği bir siyasi hareket. Yönetimden memnun olmayan geniş kesimler oy verdi. IKBY'de işlerin iyi gitmemesi, yönetim sorunları, maaşların ödenmemesiyle ilgili sorunlar Yeni Nesil hareketinin bu eksiklikleri kullanmasına sebebiyet verdi. Bugün itibarıyla Yeni Nesil IKBY'nin üçüncü partisi oldu" dedi.

Kim bu "Yeni Nesilciler?" Kuzey Irak'ta yeni oyuncu devrede - Resim : 2
Türkmenlere ayrılan 5 sandalyelik kota bu seçimde 2'ye indi. 

TÜRKMENLERE HAKSIZLIK

Öte yandan kota sistemi ile seçime giden Türkmenler ise hüsrana uğradılar. Türkmenler 2018 yılındaki seçimlerde 5 milletvekilini parlamentoya sokmuş,. Hıristiyanların ise 6 milletvekili vardı. Ancak Bağdat'taki Federal Mahkeme 111 sandalyeli parlamentoda Türkmenlere 5 ve Hıristiyanlara 6 olmak üzere 11 kişilik kotanın "anayasaya aykırı" olduğuna hükmederek koltuk sayısının 100'e düşürüldüğünü açıkladı. Seçimlerin iptali gündeme gelince Irak Yüksek Yargı Konseyi ise 100 sandalyeli IKBY Meclisi'nde Türkmenler ve Hıristiyanlara toplamda 5 kişilik kota ayrılması kararı verdi.

Bölgeden yansıyan bilgilere göre Erbil'de 2, Süleymaniye’de 2 ve Duhok’ta 1 sandalye Türkmen ve Hıristiyanlara ayrıldı. Hıristiyanların 3 Türkmenlerin ise 2 vekillik kazandığı bildirilirken bu durum Türkmenlerin temsili açısından son derece olumsuz bir duruma işaret ediyor.

SANDALYE DAĞILIMI

Resmi göre partilerin kazandığı sandalye sayıları ise şöyle:

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP): 40
Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB): 23
Yeni Nesil: 16
Kürdistan İslami Birlik: 7
Helwest Hareketi: 3
Halk Cephesi: 2
Değişim Hareketi (Goran): 1
Kürdistan Adalet Topluluğu: 3

[email protected]

Kaynak: Web Özel