Kılıçdaroğlu'dan Cumhurbaşkanlığı adaylığı sinyali

Cumhurbaşkanlığı Kemal Kılıçdaroğlu
Kılıçdaroğlu'dan Cumhurbaşkanlığı adaylığı sinyali

2023'te yapılması beklenen Cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakı'nın adayına ilişkin açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanlığı onurlu bir görevdir. Elbette talep gelir, 'Evet siz olacaksınız' denirse, olunur" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk televizyonundaki canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KARŞISINDA KİM ADAY OLACAK?

Seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına kimin aday olacağı ve ortak aday konusunda uzlaşma sağlayıp sağlayamayacaklarına ilişkin bir soruya ise Kılıçdaroğlu, "Sağlanır, niye sağlanmasın yani. Bir kördüğüm değil ki bu. Sonuçta bir cumhurbaşkanı seçilecek. Soru şu: 'Biz nasıl bir cumhurbaşkanı istiyoruz?' Tarafsız olması, 83 milyonu kucaklaması lazım. 83 milyonu kucaklamayan kişi Cumhurbaşkanı olamaz ki zaten." yanıtını verdi.

"ELBETTE TALEP GELİR 'EVET SİZ OLACAKSINIZ.' DENİRSE, OLUNUR"

"Daha önce ortak aday olarak sıklıkla Mansur Yavaş veya Ekrem İmamoğlu isimlerinin zikredildiği ancak son zamanlarda okların kendisi ile Meral Akşener'e döndüğünün belirtilerek ortak aday olmaya talip olup olmadığı"nın sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanlığı onurlu bir görevdir. Elbette talep gelir, 'Evet siz olacaksınız.' denirse, olunur." ifadelerini kullandı.

TARİH VERMEDİ

Kılıçdaroğlu, "Ne zaman bir adayla ortaya çıkacaksınız? Kamuoyu merak ediyor." sorusuna ise şu cevabı verdi:

"Ortada daha seçim yok bir şey yok. Şöyle bir tablomuz var. Medya, isimler, kişiler üzerine odaklanmış vaziyette. Yanlış buradan başlıyor. Arkadaş, cumhurbaşkanı seçeceğiz, sıradan bir insan seçmeyeceğiz. Cumhurbaşkanının nitelikleri olmalı, nasıl olmalı, neyin nesidir. Seçilecek cumhurbaşkanına o kadar büyük yetkiler veriyoruz ki. Nefsine, duygularına hakim olmayıp 'Ben burada kalacağım' dediği andan itibaren bir başka felaketin kapısını açıyoruz."

DEVA İLE GELECEK PARTİSİ İTTİFAKTA YER ALACAK MI?

Deva ile Gelecek Partisi'nin, Millet İttifakı çatısı altında arzu edip etmediklerinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, buna o partilerin yöneticilerinin karar vereceğini ancak güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili ortak bir söylem birlikleri olduğunu ifade etti.

HDP SORUSUNA CEVAP VERDİ

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar'ın "gizli saklı ilerlemeyecekleri, açıktan ittifak yaparsak yaparız, yapmazsak yapmayız" şeklinde mesaj verdiklerinin belirtilmesi ve böyle bir çağrı varken CHP'nin HDP ile ittifak yapmak konusunda neden çekingen davrandığının sorulması üzerine şu yanıtı verdi:

"Bizim bir ittifakımız var. Adına Millet İttifakı diyoruz. Biz hepimiz, Millet İttifakı'nın bileşenleriyle birlikte hareket etmek zorundayız, beraber belli şeylere karar vermek zorundayız. Bunu yapmazsak aramızda güvensizlik oluştururuz. Oysa bütün ilişkilerimizin güvene dayanması lazım. Tıpkı devlet yönetiminde vatandaşla yöneticiler arasındaki güven gibi. Böyle bakıyoruz olaylara. HDP doğru, bazı yerlerde belediye başkan adayı çıkarmadı ama tamamı bize mi oy verdi; bir kısmı bize, bir kısmı başka partilere mi oy verdi? Bir kısmı hiç mi sandığa gitmedi onu bilmiyoruz."

Bütün siyasi partilerle görüşebileceklerini belirten Kılıçdaroğlu, her bir siyasi partinin programına, dünyaya bakışına saygı duyduklarını, onların demokrasi konusundaki görüşlerinin kendileriyle örtüşmesinden de mutluluk duyacaklarını dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, bir siyasi partiyi düşmanlaştırmanın yanlış olduğunu, bunun Türkiye'yi bölüp ayrıştıracağını vurgulayarak "Bir siyasi partiyi düşmanlaştırdığınız andan itibaren siz demokrasiye inanmıyorsunuz demektir. HDP'yi terör örgütü üzerinden suçluyorlar. Şu örneği veriyorum. Kardeşim, Türkiye Büyük Millet Meclisini terör örgütü mü yönetiyor?" dedi.

Kaynak: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Kemal Kılıçdaroğlu Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı seçimi Millet İttifakı