Kılıçdaroğlu: Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıracağız

Kemal Kılıçdaroğlu Atatürk CHP
Kılıçdaroğlu: Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıracağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Mustafa Kemalin kurduğu bu partinin kadroları, yoldaşları biz hep birlikte güzel cumhuriyetimizi; cumhuriyetin 2nci yüzyılında gerçek anlamda bir demokrasi ile taçlandıracağız" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, genel merkezde düzenlenen ‘Atatürk’ü Anmak ve Anlamak Konferansı’na katıldı. Tarihçi İlber Ortaylı, konferansta Atatürk’ün hayatı ve Cumhuriyet tarihini anlattı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu da konferansın kapanışında yaptığı konuşmada Ortaylı’nın sözlerine atıfta bulunarak şunları söyledi:

"Hocamız arkeolojiden söz etti. Tıptan, kurmaylıktan, endurunluktan söz ettik. Dış politikadan, büyükelçilerin nasıl yetişmesi gerektiğinden söz etti. Balkanlar’dan söz etti. ‘Her birimiz birer Balkanlıyız’ dedi ve 83’üncü yıldan 83 yılın birikimlerinden söz etti. Birinci cihan harbinin kadrolarının ne kadar değerli olduğunu ve asıl Türkiye’yi aydınlığa kavuşturan kadroların birinci cihan savaşından sonra harekete geçtiğini ve Cumhuriyeti kurup sürdürdüğünden söz etti.

Öğretmen kadrolarından öğretmenliğin ne kadar önemli olduğundan söz etti. Gerçekten de eğitim bir topluma sınıf atlatan bir unsur. Şu anda en temel sorunlarımızdan birisi de eğitim. Doktorlara yapılan saldırılardan söz etti. Bir de kadın cinayetleri var. Bir anlamda ileri doğru giderken ve ileri doğru gidişte tarihimizden destek alırken kültürel yozlaşmaya yol açan kadın cinayetleri gibi doktorlara yapılan saldırılar gibi gerçeklerle de karşılaşıyoruz.

“DEMOKRASİYLA TAÇLANDIRACAĞIZ”

83 yıl önce sadece bizim değil önemli bir dünya liderini sonsuzluğa uğurladık ama bize miras bıraktığı çok değerli konular var, daha doğrusu önemli değerler var bize miras bıraktığı. Bunu sürdüreceğiz ama şundan emin olmanızı isterim ki Mustafa Kemal’in kurduğu bu partinin kadroları, yoldaşları biz hep birlikte güzel cumhuriyetimizi, cumhuriyetin 2’nci yüzyılında gerçek anlamda bir demokrasi ile taçlandıracağız.” 

İLBER ORTAYLI: TÜRKİYE BİR HARİTADIR

İlber Ortaylı ise konferansında, Türkiye'nin kolay bir coğrafya olmadığına işaret ederek, Türkiye'nin 3 kıtadaki bir imparatorluğun kalıntısı olduğunu, kendisine göre sorunlarının ve sıkıntılarının bulunduğunu aktardı.

"Türkiye bir haritadır, bu haritanın içinde 2 bin yılın kültürleri yatmaktadır" diyen Prof. Dr. Ortaylı, bu haritanın sonunda ortaya çıkan Cumhuriyetin, yenmek zorunda olduğu bazı kalıntıların bulunduğunu kaydetti.

Türklerin bazı konularda çok dinamik olduğuna vurgu yapan Ortaylı, bazı alanlarda istenilen düzeyde olunamasa da Türklerin tehlikeler karşısında derhal örgütlenmeyi, hakkını ve hukukunu korumayı bildiğine dikkati çekti.

Kılıçdaroğlu: Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıracağız - Resim : 1

Bugün konferansa gelirken, Atatürk'ün yaşadığını sabah bir kere daha gördüğünü belirten Ortaylı, "Atatürk bir askerdir, Selanikli'dir. Selanik basit bir vilayet değildir, kocaman bir ülkedir. Bugün orada üç tane ülke kuruldu. Türkiye, Balkanlardan demektir, hepimiz bir ölçekte Balkanlıyız, nerede doğarsak doğalım. Çünkü burası imparatorluğunun ileriye açılan kapısıydı, Anadolu insanının dünyayı tanıdığı kapıdır. Balkanlar'da Atatürk bir efsanedir, çünkü o memleketin bir adamıdır." dedi.

Atatürk'ün aynı zamanda bir kurmay olduğunu da hatırlatan Ortaylı, kurmaylığın vasıflarını anlattı. İstiklal Savaşı sonrası büyük bir atılım yapıldığını vurgulayan Ortaylı, "Fukara da olsa onurlu babanın çocuklarıyız. Bize gösterdikleri yollarla çok iyi yerler açtık. Türkiye tıpta, mühendislikte, iş idaresinde büyük atılımlar yaptı. Unutmamak lazım, biz Mustafa Kemal Paşa'nın, Atatürk'ün torunlarıyız. Onun yarattığı Türkiye'nin çocuklarıyız." diye konuştu.

Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak da Cumhuriyetin ve CHP'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, vefatının 83. yılında bir kez daha rahmetle ve minnetle andıklarını belirtti. Öztrak, "10 Kasımlar, Atamızı anmak kadar, onun yaptıklarını da anlamak ve anlatmak, genç nesillere aktarmak için de bir fırsattır." ifadesini kullandı.

Konferansın ardından Kılıçdaroğlu ve Ortaylı'nın da katıldığı toplantıyla Samsun'daki Atatürk Müzesi, Selanik'teki Atatürk Evi, Kuzey Makedonya'daki Manastır Askeri İdadisi ve Kocacık'taki Atatürk'ün babaevine canlı bağlantılar gerçekleştirilerek, buradaki CHP Balkan Masası temsilcileri ile görüşüldü.

Kaynak: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Atatürk