Kılıçdaroğlu: 3600 ek gösterge çıkarsa 100 bin öğretmen emekli olur

CHP Kemal Kılıçdaroğlu

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle 19 farklı ilde görev yapan öğretmenlerle ve atanamayan öğretmenlerle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 3600 ek göstergenin çıkması halinde en az 100 bin öğretmenin emekli olacağını söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle iki ayrı videokonferans toplantısı gerçekleştirdi. İlk olarak 19 farklı ilde görev yapan öğretmenlerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, daha sonra da “Atanamayan Öğretmenler” ile buluştu. Sorun ve talepleri dinleyen Kılıçdaroğlu, çözüm önerilerini anlattı.

Eğitimde çok fazla sorun olduğunu ve pandemiyle birlikte bu sorunların derinleştiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti:

“Fakat ben öğretmenlere olanaklar sağlandığı takdirde bütün sorunları el birliği ile aşacağımıza inanıyorum. Öğretmenler sorunları aşabilirler ama maalesef siyaset kurumu bu konuda üzerine düşeni yapmıyor. Tablet, bilgisayar sıkıntısı ifade edildi. Biz belirli çağrılarda bulunduk. Öğretmenler Meslek Kanunu diye bir teklif hazırladık, bütün sendikalara gönderdik. Öğretmenler Meslek Kanunu TBMM Genel Kurulu'nda tartışılırken bu kanun teklifine olmaz diyen siyasi partilere oy vermeyin. Öğretmenlik mesleği diğer meslekler gibi değil. Nasıl hakimler ve savcılar için ayrı bir yasa varsa, öğretmenler içinde ayrı bir yasanın olması lazım. 3600 ek gösterge biz dile getirdik, diğer siyasi partiler dile getirdiler. Bunu da genel kurula indireceğiz ilerleyen süreçte.” 

Öğretmenlerin 3600 ek göstergeyi aldıktan sonra emekli olmayı istediklerini aktaran Kılıçdaroğlu, çalışırken alınan ücret ile emekli olunduktan sonra alınan ücretin yüzde 50 azaldığını belirtti. Kılıçdaroğlu 3600 ek göstergenin çıkması halinde en az 100 bin öğretmenin emekli olacağını ifade etti. 

"MİLLİ EĞİTİM BAKANI İMKANI OLSA 60 BİN KİŞİYİ DERHAL ALIR"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, öğretmenlerle görüşmesinin ardından atanamayan öğretmenler ile buluştu. Birinci önceliğin atama bekleyen öğretmenlerin, bekledikleri 60 bin kişilik kadronun doldurulması olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Eğitim şu anda Türkiye'de tam bir sorunlar yumağı halinde. Milli Eğitim Bakanlığı imkanı olsa 60 bin kişiyi de derhal alır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın önündeki engel Hazine ve Maliye Bakanlığı.

 Çünkü kadrolar oradan tahsis ediliyor ardından bakanlıklar bu kadroları kullanabiliyorlar. Hazine ve Maliye Bakanlığı, maliye olarak çok zor durumda olduğu için bu kadroları vermiyor. Daha düşük ücretler ile sözleşmeli öğretmen alımı yapıyor. Eğitim sorununu çözemeyen bir ülkenin büyüme, kalkınma, kültür sanat dünyasını zenginleştirme şansı yok. Dolayısıyla eğitim önündeki bütün engellerin kaldırılması ve öğretmenin bütün emeğini çocuklarımıza harcaması gerekiyor.

Dünyanın hiçbir yerinde eğitimden tasarruf olmaz. Çocukları eğiteceğiz, gençleri eğiteceğiz yaşam boyu eğitim varsa bu eğitimi verecek olan da kadrolar var. Devlet aslında 60 bin kişi değil Sayıştay'ın belirlediği 138 bin kişilik açığı rahatlıkla giderebilir. Kapatılan köy okullarının yeniden açılması lazım, öğretmenin toplumun tüm kesimlerine hitap etmesi lazım kırsalda da, ilçede de, ilde de.” 

Kemal Kılıçdaroğlu