Karadenizliler karalahana çorbasını "yedirmedi"

Gündem haberleri Rize

Geleneksel tarifler ile otantik restoranların öne çıkarılması için içerik üreten Hırvatistan merkezli seyahat rehberi TasteAtlas, dünyanın en kötü yemekleri arasında karalahana çorbasını 7. sırada göstermişti. Karadenizliler ise bu duruma karşı çıktı.

Karadenizliler, karalahana çorbasının dünya mutfağından otantik yemek tariflerinin yanı sıra yemek eleştirmenlerin incelemeleri ve yemekler hakkında araştırmaların da yer aldığı bir internet sitesinde yayımlanan "dünyanın en kötü yemekleri" listesinde yedinci sırada gösterilmesi üzerine yöreye özgü yemeğe sahip çıktı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin müracaatı üzerine Ağustos 2023'te Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen karalahana çorbası, yöre mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

KARALAHANA ÇORBASI TARİFİ

Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize başta olmak üzere Karadeniz'de yılın dört mevsimi tüketilen çorba, ana ürün karalahana olmak üzere mısır unu, iç yağı, yarma, barbunya, haşlanmış tane mısır ve kırmızı biber katılarak pişiriliyor.

Karalahana çorbası, içine katılan malzemeler iller arasında farklılık gösterse de genellikle yanına yakışan mısır ekmeği ile sıcak servis ediliyor.

RESTORAN ANA MENÜLERİNDE HEP VAR

Ordu Zuver Kaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Ünal Baz, AA muhabirine, dünyanın en kötü yemekleri listesinde Karadeniz'in sevilen yemeği lahana çorbasının ilk 10'a girmesinin üzücü olduğunu söyledi.

Sonucu asla kabul etmediklerini ifade eden Baz, "Bu sıralamada yöremize özgü karalahana çorbası en kötü yemek olarak 7. sırada seçilmiş. Gastronomide en iyi yemek ya da en kötü yemek diye bir kavram yoktur. Özel yemek ya da en özel yemek vardır." dedi.
Baz, sıralamayı yapan kuruluşun okurlara dayandırarak değil, dünya çapında akademisyenler ya da gastronomi uzmanlarının değerlendirmeleri sonucunda listeyi hazırlaması gerektiğinin altını çizdi.

BUNU YANLIŞ YERDE YEMİŞ OLABİLİR

Rize'de yöresel yemekler yapan lokantanın işletmecesi Ahmet Oflu, karalahana çorbasının dünyanın en kötü yemekleri arasında yer aldığına ilişkin haberin kendilerini son derece rahatsız ettiğini söyledi.

Oflu, "Karalahana çorbasının en kötü yemek olmasına kim karar verdi?" sorusunu yönelterek, şunları kaydetti:

"Bu açıklama bize dokundu. Bu kültürel bir dokumuzdur. Yöresel kültürümüzün mihenk taşlarından birisi de yöresel yemeklerdir. Bunu nerede yedi? Yanlış yerlerde yemiş olabilir. Önüne her gelen yöresel yemek yapıyor. Biz de endişe duymaktayız. Başka yerlerde yöresel yemek yiyenler bizim buraya geldiklerin de 'keşke daha önce burada yeseydik, burada daha güzelmiş, başka yerde yedik beğenmedik' diye de sözler duyuyoruz."

Ahmet Oflu, 23 yıldır yöresel yemek yaptıklarını anlatarak, "İnşallah bu işi tatlıya bağlarız. Karalahana yemeğinin itibarını kurtarırız. Lahana yöremizde yetişen bir ürün. Lahanaya olan olumsuz bütün yorumlar bizim bütün yöresel yemeklerimize zarar verir." diye konuştu.

 

Kaynak: Haber Global TV