Kalp krizi riski, Gripten sonraki 3 güne dikkat...
Yapılan araştırmalarda, grip başlangıcından 3 gün sonra ile 3 ay arasındaki süreçte kalp krizi geçirme riskinin 5 kat fazla olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, kalp hastalığı olanların bu dönemlerde hem grip hem de zatürre aşısı yaptırmaları gerektiğini söylüyor.
Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerde, özellikle soğuk kış aylarında belirgin bir artış yaşanıyor. Yapılan araştırmalarda, grip başlangıcından 3 gün sonra ile 3 ay arasındaki süreçte kalp krizi geçirme riskinin 5 kat fazla olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, kalp hastalığı olanların bu dönemlerde hem grip hem de zatürre aşısı yaptırmaları gerektiğini söylüyor.
HAYATİ RİSKLER OLABİLİR
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hayati Deniz, İnfluenza türlerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirtirken, “Okulların açılması ve mevsim geçişiyle birlikte gribal enfeksiyonlar yaygınlaşmaya başladı. Hastalık; öksürük, yüksek ateş, eklem ağrıları, iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal vb. belirtilerle ortaya çıkabilir. Gribal enfeksiyonlar bazen çok ciddi tablolara neden olsa da çoğu zaman günlük hayatı 3 ile 10 güne kadar etkileyebilir" dedi.
DAMARLAR BÜZÜŞÜYOR
Dünyada, hastalık nedeniyle gerçekleşen ölümlerin, ilk sırasında kalp ve damar hastalıkları geldiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Deniz, "Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerde, özellikle soğuk kış aylarında belirgin bir artış görülür. Kış aylarında kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerdeki artış, soğuğun damarlarda yaptığı büzüşme etkisinin, daralmış damarları etkilemesine bağlı olabileceği gibi, griple artan vücuttaki iltihabi durumun kalp damarlarında da belirgin hale gelmesi ve kalp krizini tetiklemesi sonucunda da olabilir” ifadelerini kullandı.
60 YAŞ ÜZERİ DİKKAT!
Prof. Dr. Deniz grip nedeniyle gerçekleşen ölümlerin büyük bir bölümü kalp damar hastalıklarına bağlı olduğuna da dikkat çekerek, "Özellikle 60 yaşın üstünde olan ve bilinen kalp hastalığı bulunan kişiler grip olduklarında çok dikkatli takip edilmeleri gerekiyor" uyarısında bulundu.
RİSKLİ GRUPTA BULUNAN HASTALAR...
Prof. Dr. Deniz kalp rahatsızlığı bulunan hastaların bu dönemlerde hem grip aşısını, hem de zatürre aşısını yaptırmaları gerektiğinin altını çizerek şu uyarılarda bulundu: "Bu aşılar her yıl yapılıyor. Sağlık Bakanlığı da tanımladı ve eczanelerde bulunuyor. Zatürre aşısı da 5 yılda bir yapılıyor. Koronavirüs, grip ya da kronik bir hastalık geçirdiğimizde en çok zatürreye yakalanıyoruz. Zatürre geçirildiğinde hastanede yatış ve ölüm oranları çok arttığı için zatürre aşısını önemsiyoruz. Riskli grupta bulunan hastalar, grip ve zatürre aşılarını olduklarında hastaneye yatış ve ölüm oranları, aşı olmayanlara göre çok daha düşük. Bazı hastalar önyargılı davranıp aşı yaptırmaktan imtina edebiliyorlar. Grip aşısı olduğunuz zaman grip tamamen engellenmiyor anacak gribe yakalandığınızda hafif geçirilmesi sağlanıyor.”
Kaynak: Web Özel