Kahve fiyatları 10 yılın zirvesinde!

Brezilya Vietnam Kuraklık

Küresel kahve piyasası, Brezilya ve Vietnam'da yaşanan doğal felaketler nedeniyle ciddi dalgalanmalar yaşıyor. Fiyatlar 10 yılın zirvesine çıktı.

Dünya kahve üretiminin yaklaşık yüzde 40'ından sorumlu olan Brezilya, son yılların en kötü kuraklıklarından biriyle mücadele ediyor.

Dünyanın en büyük kahve üreticisi Brezilya'da yaşanan kuraklık ve ikinci en büyük kahve üreticisi Vietnam'da meydana gelen şiddetli tayfunlar, küresel kahve tedarik zincirlerini önemli ölçüde sekteye uğratarak üretim maliyetlerini artırdı.

Kurak koşullar Arabica kahve yetiştirilen bölgeleri ciddi şekilde etkiledi ve verimi düşürdü. Tahminlere göre, 2023-2024 mahsul döneminde üretim beşte bire  kadar düşebilir. Bu etki en çok Brezilya'nın en büyük kahve üreticisi eyaleti ve yüksek kaliteli Arabica çekirdeğinin anavatanı olan Minas Gerais'te hissediliyor.

Brezilya Arabica pazarına hakimken, Vietnam hazır kahvede kullanılan daha ucuz Robusta çekirdeğinin dünyadaki lider üreticisi konumunda.

Bu ayın başlarında, ülkenin Central Highlands bölgesindeki önemli kahve yetiştirme bölgeleri, en az 60 kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan Yagi tayfunu tarafından tahrip edildi.

İlk değerlendirmeler binlerce hektarlık kahve tarlasının etkilendiğini ve zarar gören ağaçların iyileşmesi yıllar alacağı için hem mevcut hasatta hem de gelecekteki üretim potansiyelinde önemli kayıplar olduğunu gösteriyor.

Kahve ihraç ve ithal eden ülkelerden oluşan hükümetler arası bir kuruluş olan uluslararası kahve örgütü, fiyatların 2024'ün üçüncü çeyreğinde yaklaşık yüzde 20 artarak neredeyse son 10 yılın en yüksek seviyelerine ulaştığını bildirdi.