Kağıt toplayıcılara mesleki kimlik zorunluluğu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kamuoyunda kâğıt toplayıcıları olarak bilinen atık toplayıcılarının kayıt altına alınarak, istismarlarının önlenmesi ve mesleki statü verilmesine ilişkin genelge yayımladı.

Haber Global'den Saadet Çelikçi'nin haberine göre, Bakanlık genelgesinde belediyeler aracılığıyla atık toplayıcılara kart verileceği, onlar dışında başkalarının atık toplamalarına izin verilmeyeceği vurgulandı.

Ayrıca atık toplayıcıların topladıkları atıkları belediyelerin atık getirme merkezi ve geri kazanılabilir atık aktarma merkezlerine ya da belediye sınırları içerisinde bulunan çevre lisanslı atık işleme tesislerine teslim edecekleri; atıkların tartılarak piyasa koşullarında ödeme yapılacağı belirtildi.

Bakan Murat Kurum imzasıyla yayımlanan genelgeyle, serbest olarak atık toplayıcılığı yapanlar “Sıfır atık bilgi sistemi” ile kayıt altına alınarak yetkilendiriliyor ve çalışma sistemleri düzenleniyor. Plastik, kâğıt ve metal gibi değerlendirilebilir atıkların toplanmasına çekidüzen getiren genelgede mülki idare amirlerinin uygulamaya yönelik gerekli koordinasyonu sağlamaları, belediyelerin ise saha uygulamaları ile sahadaki tertip ve tedbirleri mevzuata uygun olarak yürütmeleri istendi.

Genelgeye göre serbest atık toplayıcısı olmak isteyenler faaliyet yürüttükleri yerin belediyesine TC kimlik numarası ve iletişim bilgileriyle başvuracak. Belediyeler, hukuka uygunluğu açısından 18 yaş ve üzeri şahısların başvurularını değerlendirmeye alacak. Bağımsız sıfır atık toplayıcısı olmak isteyen bu kişilerin bilgileri il/ilçe emniyet müdürlüklerine ve jandarma komutanlıklarına belediyelerce bildirilecek.

 

Kaynak: Haber Global TV

çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum kağıt toplayıcılar kimlik atık