Türkiye'de deprem riski en az olan yer açıklandı
Jeoloji mühendisleri Prof. Şener Üşümezsoy ve Aysun Aykan, deprem açısından Türkiye'nin hangi noktalarının riskli olduğunu ve tedbirlerin durumunu değerlendirdi. Prof. Dr. Üşümezsoy, iddialı konuştu ve 'en risksiz' yeri açıkladı. Aykan ise 24 kent ve 80 ilçenin riskli olduğu söyledi.
Deprem gerçeği kendisini unutturmuyor. Türkiye'nin farklı noktaları sarsılmaya devam ediyor.
Son bir haftada önce Marmara Denizi'ndeki 3,0'lık deprem, ardından da İran'daki 5,8'lik depremle Van ve Hakkari'de hissedilen sarsıntı, bir kez daha korku perdesini araladı. Coğrafi konumu nedeniyle deprem kuşağında yer alan Türkiye'deki herhangi bir sarsıntıda ise gözler direkt Marmara'ya çevriliyor.
En merak edilen yerlerin başında da 20 milyon nüfuslu İstanbul geliyor.
Jeoloji mühendisleri Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ve Aysun Aykan ile Türkiye'nin deprem bakımından en tehlikeli bölgelerini ve alınması gereken tedbirleri Independent Türkçe'den Lale Elmacıoğlu'na değerlendirdi.
Aykan, 24 kent ve 80 ilçenin riskli olduğu görüşünde. Üşümezsoy ise 3 yere dikkati çekti. Her iki isim de tedbirlerin yetersizliği konusunda hemfikir.
Prof. Üşümezsoy'a göre asıl tehlike İstanbul'da değil, ülkenin farklı noktalarında. Yakın geleceğe ilişkin öngörülerini ifade eden Üşümezsoy, Marmara'nın kuzeyini deprem bakımından riskli bulmadığını söyledi. "En risksiz yer, İstanbul'un da içinde bulunduğu Kuzey Marmara" diyen Üşümezsoy, gerekçelerini dile getirdi:
"Kumburgaz'da risk küçük, heyelan riski olabilir. 35 kilometrelik bir fay, 6,5 büyüklüğünde deprem riski var. Güney Marmara'da Bandırma üzerinden Yenice Gönen'den Ayvacık'a kadar uzanan hatlar var. 1953'te Yenice Gönen kırıldığı için onun kuzeyindeki Sarıköy fay hattında risk taşıyan bölge söz konusu. Kuzey kenar fayı ölü bir fay, Kuzey Anadolu Fayı'nın batı kolu Silivri'de başlar, Ereğli sırtını keser, Tekirdağ'dan geçerek, Yunanistan'a kadar giden bir hat."