Japonya'daki uçak kazasında hayat kurtaran 90 saniye kuralı

Japonya Havacılık Uçak kazası
Japonya'daki uçak kazasında hayat kurtaran 90 saniye kuralı

Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Haneda Havaalanı'nda iki uçağın çarpışması sonucu küçük uçakta 5 kişi hayatını kaybederken personelle birlikte 379 kişinin olduğu uçakta herkes hayatta kaldı. Japon uzmanlara göre bu 90 saniye kuralı sayesinde gerçekleşti.

Emekli Japon uçak pilotu ve havacılık yazarı Hiroyuki Kobayashi,  Haneda Havaalanı'nda iki uçağın çarpışmasından kaynaklanan kazayı değerlendi.

Kobayashi, "Ya JAL uçağı ya da Japonya Sahil Güvenlik uçağı, kontrolörün talimatlarını yanlış duydu ya da anladı" dedi.

Kobayashi'ye göre, Japan Airlines uçağının indiği sırada sahil güvenlik uçağının yanlışlıkla piste girmiş olması ya da tam tersi Japan Airlines uçağının yanlışlıkla sahil güvenlik uçağının bulunduğu piste girmiş olma ihtimali var. Kontrolörün talimatlarda hata yapmış olma olasılığı da bulunuyor. JAL uçağının herhangi bir nedenle pistten çıkıp taksi yolunda bekleyen Japonya Sahil Güvenlik uçağına çarpması da mümkün.

1977 yılında  İspanya'nın Tenerife kentinde iki Boeing 747 uçağının pistte çarpışması sonucu 583 kişi ölmüştü. Bu bilinen en kötü pist kazasıydı. O kazada yoğun sis ve pilotların talimatları yanlış anlaması etken olmuştu. Kobayashi, "Japonya'da uçakların aynı şekilde çarpıştığı büyük bir kaza hatırlamıyorum'' diye konuştu.

Kaza anında Haneda Havalimanı'nda görüş mesafesinin iyi olduğu görülüyor. Bu şartlarda yaşanan çarpışmaya ilişkin ise, "Geceydi ve her iki uçak da birbirini göremeyebilirdi. Ancak JAL uçağının pilotun  kaza öncesine kadar herhangi bir tehlike hissetmemiş olması mümkün." diye Kobayashi, 90 saniye kuralına da dikkat çekti.

Yılda bir kez, havayolu ekipleri uçaktaki tüm yolcuları 90 saniye içinde tahliye etmek için eğitim alıyor" diyen Kobayashi "JAL uçağında yolcu ve mürettebattan herhangi bir kayıp yaşanmaması kaptan, mürettebat ve yolcuların sakin davranmasının sonucudur.'' diyerek sözlerini tamamladı.