Japonya'da PKK ne yapıyor?

Japonya PKK Dünya haberleri
Japonya'da PKK ne yapıyor?

Japonya'nın "Uluslararası Terör Örgütleri" listesinden terör örgütü PKK'nın silindiğinin ortaya çıkmasının ardından yaşanan sorun, terör örgütünün sayfaya dahil edildiğinin açıklanmasıyla sona erdi. Ancak sosyal medyada PKK'nın Tokyo'daki varlığına dair pek çok paylaşım yer alıyor.

Bir süredir sosyal medyada, Japonya'da terör örgütü PKK'nın 'kültür kurumu' adı altında faaliyet yürüttüğüne dair paylaşımlar artarken, Japonya Adalet Bakanlığı'na bağlı PSIA adlı kuruluşun güncellediği "Başlıca Uluslararası Terör Örgütleri" listesi ile "Genel Eğilimler" grafiğinde PKK'ya yer verilmediği yönünde bir haber dikkatlerin bu ülkeye çevrilmesine neden oldu. Japonya'nın PKK'yı tam olarak hangi listeden çıkardığı bir süre belirsiz kaldı. Açıklama yapan Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği listenin değişmediğini bildirdi.

ELÇİLİK: BİZ ÇIKARMADIK

Elçiliğin sitesi üzerinden yapılan resmi açıklamada, "Japonya Kamu Güvenlik ve İstihbarat Ajansı’nın web sitesi geçtiğimiz gün güncellenmiş olup, bahse konu sayfa şu anda silinmiştir. Japonya hükümeti, PKK’yı 2002 yılı itibarıyla terörist vb. gibi mal varlığı dondurulması gereken örgütler arasına dahil etmiştir ve bu politikasında herhangi bir değişiklik yoktur" denildi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta Dubai'de Japonya Başbakanı Kishida'yı konuyla ilgili uyardığı belirtildi.

ÇIKARMA DEĞİL GÜNCELLEME

Tartışmalar devam ederken sosyal medyada bir süredir, Japonya'daki PKK faaliyetlerine yönelik paylaşımlar yapan bir hesaptan açıklama geldi. “PKK terör listesinden çıkarıldı” haberinin kaynağı olduğunu ifade eden söz konusu hesap, PKK'nın listede El-Kaide, Boko Haram, El-Şebab, DEAŞ, Japon Kızıl Ordu ve Aum Şinrikyo gibi örgütlerle birlikte yer aldığını ancak 'Halk Güvenliği İstihbarat Ajansı (PSIA) adlı kuruluşa ait bu sayfanın daha sonra silinerek terör örgütü PKK'ya aynı sitede başka bir sayfada yer verildiğini açıkladı.

Japonya'da PKK ne yapıyor? - Resim : 1
Sosyal medyada PKK taraftarlarının manga tarzında bir görseli paylaşıldı.

JAPONCA PROPAGANDA İDDİASI

Bir süredir sosyal medyada terör örgütü PKK'nın Japonya'nın başkenti Tokyo'da faaliyetlerde bulunduğu yönünde paylaşımlar yapılıyor. Söz konusu paylaşımlarda Japonca haber sayfalarına da yer verilerek, PKK'nın Tokyo'da 'kültür kurumu' adı altında örgütlendiğine dair iddialar ortaya atılıyor. '@muueezza' adlı sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlara göre, örgüt Japonya'ya özgü 'manga' tarzında broşürlerle ülkede Japonca propaganda faaliyeti yürütüyor.

PARA TOPLAMA İDDİASI

İddialara göre 'Kürt-Japon Dayanışma Derneği' adlı bir kuruluş ülkede 30 milyon Japon Yeni yardım topladı. Toplanan paranın açıklandığı bildiride terör örgütünün sözde bayraklarına ait görseller yer aldığı da belirtiliyor. Öte yandan 6 yıl önce Japonya'da terör örgütü PKK adına para topladığı iddia edilen bir kişinin yanında yüklü miktarda parayla Türkiye'ye girmeye çalışırken yakalandığı haberi, örgütün bu ülkedeki para faaliyetlerin yıllardır devam ettiğini düşündürüyor.

Japonya'da PKK ne yapıyor? - Resim : 2
PKK yandaşlarının Tokyo'da Nevruz kutlaması adı altında sözde PKK marşları söylediği iddia edildi. 

SÖZDE PKK MARŞI SÖYLEDİLER

Söz konusu hesap, Japonya'da PKK yandaşlarının 'Nevruz kutlaması' adı altında örgütün sözde bayrakları ve marşları eşliğinde halay çektiğine dair görüntüleri de paylaşmış Japon vatandaşların bu etkinliklerin örgüt propagandası olduğundan habersiz olduğunu yazmıştı. Bir paylaşımda “Türkiye Cumhuriyeti'ndeki dostlarımıza. Japonya'da festival düzenlendi. PKK bayrakları sallanıyor. Türk askerlerinin terör örgütleri tarafından öldürülmesini öven şarkılar söyleyip dans ediyorlar” ifadesi yer almıştı.

TÜRKİYE HER YERDE İZLİYOR

Japonya'daki terör örgütü PKK varlığı iddialarını sorduğumuz terör ve güvenlik uzmanı Coşkun Başbuğ, dünyada terör faaliyetlerini organize eden şebekelerin olduğunu söyledi. Bu şebekenin dünyanın her yerindeki terör faaliyetleriyle bağlantılı olduğunu belirten Başbuğ, Japonya ile ilgili iddiaları da bu çerçevede düşünmek gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin kendisine yönelik terör tehdidini dünyanın her yerinde izlediğini belirten Başbuğ, Japonya'nın da bunun dışında olmadığını bildirdi.

ertan.altan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel