İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'den Haber Global'e özel açıklamalar

İzmir Deprem

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Haber Global'e özel açıklamalarda bulundu. Soyer, " 1999 öncesinde ruhsat almış tüm binalarda denetim yapacağız" dedi. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Haber Global ekranlarında Erhan Ertürk'ün sorularını yanıtladı. Soyer, "İlk anda yaptığımız tespitlerde, sıvada deniz kumu kullanıldığı tespitleri var. Demir donatılarının zayıf olduğuna dair tespitler var" açıklamasında bulundu.

Tunç Soyer'in açıklamalarından satır başları:

Çadır bölgelerinde titiz bir çalışma yürütüyoruz. Acil ihtiyaçların tamamı karşılandı. Bundan sonra ortaya çıkacak ihtiyaçları da anında karşılayabilecek durumdayız. 24 farklı noktada çadır alanları oluşturuldu. İzmir'in diğer ilçelerinde ufak tefek hasar var. Çok şükür İzmir ucuz atlattı. Tespit edilen 40 civarı hasarlı bina yıkılacak.

"1999 ÖNCESİNDE RUHSAT ALMIŞ TÜM BİNALARDA DENETİM YAPACAĞIZ"

Ben bütün bu yıkılan binaların rushsatlarını incelettim. Hepsi 92-97 yılları arasında ruhsatlarını almışlar. O dönemde malum 99 İstanbul depreminden sonra çıkan bir deprem yönetmeliği var. Dolayısıyla o deprem yönetmeliğinin gözettiği hassasiyetlerin hiçbiri gözetilmemiş. Bir kere temel olarak burada böyle bir eksiklik olduğunu söyleyebiliriz. 99 öncesinde yapılmış olan binalarda yasal mevzuatta gözetilen hassasiyetler ne yazık ki yok. Dolayısıyla da onların özellikle çok sıkı bir biçimde denetlenmesi gerekiyor. Biz bu denetimi şu fırtına bittikten sonra 99 öncesinde ruhsat almış tüm binalarda yapacağız. Özellikle de alt katı ticari alana çevrilmiş yapılarda. Yani market, otopark, spor salonu yapılmış... Çünkü buralarda ciddi yapı deformasyonu olduğu bilgisi var. 

SIVADA DENİZ KUMU KULLANILMIŞ!

İlk anda yaptığımız tespitlerde, sıvada deniz kumu kullanıldığı tespitleri var. Demir donatılarının zayıf olduğuna dair tespitler var. Kısacası biz bu fırtına dindikten sonra İzmir'deki tüm binalarda 99 yılından önce ruhsat almış tüm binalarda ciddi bir denetime başlayacağız. Bu konuyla ilgili yasal düzenleme teklifimiz olacak Meclis'e 

 

Kaynak: Haber Global TV

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İzmir