İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den Haber Global'e özel açıklamalar

Meral Akşener İYİ Parti
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den Haber Global'e özel açıklamalar

Haber Global ekranlarında Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtlayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yeni anayasa tartışmalarından, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki olaylara kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Az Önce Konuştum" programında Candaş Tolga Işık'ın konuğu oldu. 

Meral Akşener'in açıklamalarından satır başları;

Seçmen, vatandaş, kendi dertlerinin rekabet ortamında konuşulduğu politik bir düzen istiyorlar. Biz bunları konuşuyoruz. Siyaseten kızdığım insanlar var elbette ama gerçekten, içtenlikle söylüyorum bana siyasi partilerden düşman bir kesim yok.

BOĞAZİÇİ'NDEKİ OLAYLAR

Birincisi ben Boğaziçi Üniversitesi'nde okumadım, eşim ve yeğenim orada okudu. Enis Berberoğlu ile benim eşim Boğaziçi Üniversitesi'nde birlikte okudu. Biri ülkücü, birisi de solcu bir arkadaş. Sayın Ahmet Davutoğlu da o dönem Boğaziçi'nde okuyor fakat hiç kavga etmediler. Boğaziçi'nde sağcı-solcu kavgası hiç olmadı. İnsanların birbirine saygı duyduğu, saygı kavramının olduğu bir kültür var orada. 

Başörtüsü konusunda da 96 Kasımından 97 Temmuz başına kadar İçişleri Bakanlığı yaptım. Benim yeğenimin başı açık ama başörtüsü konusunda onların hakları için mücadele etmeye açık bir kadındı. O dönemde Boğaziçi Üniversitesi'nde başörtülü öğrencilerin başını açmaya el uzatan kimse olmadı. Bu kültür çok özel bir kültür. 

Sayın Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi'ne bir rektör atadı. Başarısız olduğu tescilli bir rektör. Bunun böyle olacağı biline biline yapıldı. Boğaziçi Üniversitesi'nde benim eleştirdiğim, bir kısım insanın o dönem tepki gösterdiği, çözüm sürecinde belirli konuşmalar orada yapıldı. Boğaziçi'nin eleştirilecek bu tarz yanları olsa da saygı kavramına rağmen bu atama bilerek yapıldı.

1980 öncesinde biz bunları gördük. 28 Şubat'ta da benzer şeyler oldu. 28 Şubat'ta başörtülü kız çocuklarıyla ilgili pek çok problem oldu. Boğaziçi Üniversitesi'nde problem olmadı. 

Böyle bir kriz çıkarmak iktidarın ne işine yarayacak?

Üretilmiş krizlerde sizin derdinizi konuşamayız. Biz 2 milyon esnafın derdini konuşuyorduk. Daha yeni Düzce'den geldim. 13 yaşlarında bir çocuk geldi, eğildi kulağıma, "Bizim evde bir telefon var, 3 kardeşiz, bir de televizyon var yetmiyor. Tablet verir misiniz?" dedi. Üretilmiş krizlerde bunları konuşmuyorsunuz.

"YAZIKLAR OLSUN BU ADAMA"

Trakya Üniversitesinden bir adam, adam demek de olmaz, bir yaşam formu, Cevdet Kılıç... "Boğaziçili misiniz, Boğazdışılı mısınız onu bunu bilmem. Aklınızın ucundan bile geçirmeyin. Biz abdest alır dışarı çıkmayız. Bizim zaten abdestimiz var. Bilin istedik de… Şöyle söyleyeyim. Siz hani bir ayı geçti eylem yapıyorsunuz ya. Biz eylem falan yapmayız. Biz gece vakti işi bitirir ertesi gün işe gideriz bilin istedim" diyor. Yazıklar olsun bu adama. 

"BU EYLEMLERDEN 'GEZİ' FALAN ÇIKMAZ"

Melih Bulu'dan bir önceki rektör de AK Partili Milletvekili'nin kardeşi. Neden onunla ilgili bir eylem yapılmadı... Bence derhal Melih Bulu görevden alınmalı. 

Rektör atamasının biçimine bir şey söylenmiyor ki... Çünkü o yanlış ama zaten Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin Sayın Erdoğan'a verdiği bir yetki var. Bu fiili bir durum var. O kültürden gelen Sayın Erdoğan'ı seven elbette birilieri var Boğaziçi'li vardır. Onu atasa bu sorun çıkmazdı. "Gezi" falan çıkmaz bu eylemlerden...

TÜRKİYE'DEKİ TERÖR OLAYLARI

Türkiye coğrafi ve stratejik olarak önemli bir ülke. Türkiye'deki devlet sisteminin bunlarla ilgili önlem alması söz konusudur. Bu önlemler alınıyor. Bu önlemlerin alınması konusunda muhalifler duruyor. Kimse engellemiyor. Ama bu tür Boğaziçi gibi Gezi olayları gibi bir şey oluyor, çok sert bir sistem devreye giriyor... Bu bir algoritma. Dünyanın her yerinde bu böyle. Başka ülkelerde istihbarat örgütleri ona göre önlem alıyor. 

YENİ ANAYASAYA DESTEK VERECEK Mİ?

Sayın Bahçeli'nin çizdiği bir çerçeve var. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi'ni zedeleyecek bir adım atılması mümkün değil diyor. Sayın Erdoğan'ın ise grup konuşmasında söylediği şeylere baktığınız zaman özgürlükler anlamında birçok şey söylüyor ama somut olarak yaptığı bir şey yok. Anket sahipleri kadar sokağı biliyorum ben şu an 116 civarında ilçe gezdim. Böyle bir sistemde o kadar derinleşti ki her şey, bu algoritma bu defa sökmeyecek. Şimdi "Siz özgürlükçü anayasaya karşı mı çıkıyorsunuz" sözleri söylenmeye başlayacak. Bundan önce Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden çıkılıp parlamenter sisteme dönülmesi lazım. Parlamenter sistemde şeffaflığın, hukukun üstünlüğünün, liyakatın sağlandığı, ekonomik güvenin verildiği, bir bakış açısının ortaya konduğu bir çalışma yapılması lazım.

HDP İLE İTTİFAK ARAYIŞI VAR MI?

HDP ile bir ittifak arayışında değiliz. Böyle bir arayış içinde olsak söyleriz. Kimden korkacağız? Biz HDP'yi PKK'nın yanında konumlandırıyoruz ama HDP'ye oy veren Kürdü, Türkü PKK'lı değil. Türkiye'deki tüm seçmenler hangi etnik aidiyet üzerinden olursa olsun hiçbir siyasi partinin marabası değildir. 

Benim yapmaya çalıştığım 'makul'kun peşinde olmak. Sayın Erdoğan'ın ve Bahçeli'nin dili de 'makul'e çekmektir. 

HDP KAPATILMALI MI?

HDP'nin kapatılıp kapatılmaması bizimle alakalı bir konu değil. Bunları konuşmak yerine, bunları konuşurken bazı insanları rencide etmek yerine eylem yapılmalıdır. Ben bu soruya neden cevap vereyim. Onlar yapsınlar da görelim. Parti kapatmayı zorlaştırmayı MHP destekledi. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu...  Partimizde bu konuda bir karar alınmış değil. Bir üç kağıt yapılıyor. O üç kağıda düşmememiz lazım bizim. İnsanları imkansız üzerine konuşturup ondan sonra da araziye kaçanlara prim vermeyeceğiz.

HDP'Lİ SEÇMEN İYİ PARTİ'YE OY VERİR Mİ?

Ben Diyarbakır'da 8 bin 500 oy aldım. Sur'dan da, Cizre'den de Ergani'den de oy aldım. Önyargılarla baktığınızda hiç oy çıkmaması gereken yerlerden oy çıkmış. Hakkari'den 4 bin 500 civarı oy aldım ama ben Hakkari'ye çok fazla gidemedim. Şimdi gidicem. Dokunduğunuz zaman birbiriniz tanıyorsunuz, görüyorsunuz. 4 bin 500 oy çok bir oy değil belki ama son derece kıymetli bir oy. Sadece HDP'ye değil AK Parti'ye oy veren seçmenin de bize oy verebileceğini düşünüyorum.

AK PARTİ İLE İTTİFAK YAPAR MI?

Cumhur İttifakı'nın içinde yer almam. AK Parti, Cumhur İttifakı'nın başı. 

"MARKET HABERİ" TARTIŞMASI

Biz o gazetedeki o manşet olduğunda Hendek'te bir dükkana girmiştim. Adam diyor ki, "Meral Abla, adam geliyor bir şey alacak. Çikolatayı, gofreti çocuğu görmesin diye dışarıda bırakıyor"  demişti. Tam onun üzerine böyle bir haber yapılması, alay etmektir.

ÜMİT ÖZDAĞ'IN İHRACI

Ümit Özdağ mahkeme kararıyla partiye geri döndü, ihracında ısrarcı olacak mısınız?

Henüz hiç bu konuda hiçbir arkadaş ile konuşmadım. Konuştuğumuz bir şey yok. Olsa söylerdim

Ben tekrar söylüyorum, hiçbir arkadaşımı kaybetmek istemiyorum. Ben geçmişte bizi kaybettiklerinde "Arındık" demişlerdi. Biz çoğalmak istiyoruz. Hedefimiz Türkiye, Türkiye'nin nefes alması. 

Kaynak: Haber Global TV

Meral Akşener iyi parti Meral Akşener haber global İYİ Parti haberleri Meral Akşener haberleri candaş tolga ışık