Kömürde açmaz: İthal yok, yerli yasak
Kömürle ısınmaya çalışan vatandaş, ucuz ve genellikle yerli olan yüksek kalorili kömürü çevre kuralları gereği yakamıyor. Tonu 4 bin TL'ye satılan ithal kömürün de yanına yaklaşılmıyor.
Bu kış zor geçecek. Dünyanın her yerinde enerji fiyatları ciddi arttı. Türkiye de önlemlerini alıyor, elektrik faturalarındaki TRT payının kaldırılması bunlardan biri. Türk Lirası’nın değer kaybı sebebiyle yurt dışından ithal edilen kömürün fiyatı da yüzde 200 ila 300 arasında arttı.
Yerli kömür yakmak ise çok mümkün değil çünkü, kalori yüksekliği sebebiyle çevreye zararlı ve yasak. Kömür bulmakta bazı apartman yönetimleri sorun yaşıyor ve bunu kat sakinlerine de bildiriyorlar.
'NAKLİYE MALİYETİ DE ARTIYOR'
İstanbul’da odun, kömür satan Engin Korkmaz topu ithalatçılara atarak fiyatların artacağı beklentisi ile piyasaya mal vermediklerini söyledi. Korkmaz, “Kömür Rusya, Çin ve Afrika'dan gemiyle veya TIR’larla geliyor. Tabi döviz yükselince nakliye maliyeti de artıyor. Ayrıca çıkarıldığı yerde de fiyatlar ikiye katlanıyor" diyor.
Korkmaz sattığı kömürü bir ay sonra yerine koyabileceğinin garantisi olmadığını ifade ederken ithal kömür soran vatandaşa ‘yok’ cevabını verdiklerini aktardı. İthal kömüre ulaşamayan vatandaşların odun sorduğunu anlatan Korkmaz, “Yerli kömür desek 'Yanmıyor, ithal kömür daha iyi yanıyor' deyip gidiyorlar” ifadelerini kullandı.
Kömür satıcısı Necmettin Yılmaz 3. sınıf kömüre ancak ulaşabildiklerini söylerken, normalde kömür alımlarının ağustos sonunda yapıldığını ürün sıkıntısı sebebiyle şu an günlük yapıldığını anlatıyor. Yılmaz şunları söyledi:
Yazın yapılan hazırlıklar bu sene yapılmadı. İnsanlar kömürlerini kış dönemine bırakmazdı. Bu sene ithal kömür yükseldi, çünkü ulaşımında araçlar getiremedi. Var olan mallar piyasaya sokulmadı. Geçen sene 120 dolardan gelen ithal kömür bu yıl 300 dolara çıktı.
Yılmaz kalorisi yüksek olan kömürlerin hava kirliliği oluşmaması için yakılmasına izin olduğunu anlatıyor. Kömür ticareti ile uğraşan adam, “Çevre Bakanlığı birinci derecedeki illerde kaliteli kömür görmek istiyor. O yüzden yerli kömür başka bölgelere gidiyor. İl merkezlerine yerli kömür girerse ceza kesilir. Örneğin Edirne’de satılan kömür, İstanbul merkezine inmiyor” ifadelerini kullandı.
‘BEN DE OLSAM ODUN ALIRIM’
Özcan Kömür Ticaret firmasının sahibi Mesut Özcan, kömürün fiyatının çok pahalı olduğunu söyleyerek vatandaşlara odun tavsiye etti. Özcan, “Şimdi yerli kömür ile odun satılıyor. Fiyatı yüksek, ben de olsam odun alırım zaten. 2 ton odun 2 bin TL ile bir kış geçiyor” demekte.
Gür Odun-Kömür firmasının sahibi Rus kömürü sattıklarını ürüne ulaşmakta da bir sorun yaşamadıklarını anlattı. Firma sahibinin verdiği bilgilere göre geçen sene tonu 1.400 TL’ye satılan kömür bu sene 4 bin TL’ye satılıyor. Vatandaşın fiyatı pahalı bulduğunu anlatan Mesut Özcan, “İnsanlar 10 torba alacağına 3-4 torba alıyor” değerlendirmesinde bulundu.
İşletme sahibi eğer İstanbul’da yerli kömür satan bir işletmeye denk gelinirse bunun kaçak olarak satıldığının kesin olduğunu vurguladı.
ZAM ŞAMPİYONU
Kömür Eylül ayında zam şampiyonu oldu. Fiyatı yüzde 33,72 oranında yükseldi. Artan fiyatlar evinde doğalgaz olmayanları kara kara düşündürmeye başladı. Soba fiyatlarında da benzer bir manzara var.
KURALA UYMAYAN YASAKLANIYOR
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, belli özelliklere haiz olmayan yerli ve ithal kömürlerin şehir içlerinde ısınma, sanayi ve enerji üretimi amaçlı olarak pazarlanması ve tüketilmesini yasaklıyor. Bakanlığın "Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği"nde aranan hususlarla birlikte, kömürün menşei, cinsi (İthal-Sibirya Linyit, İthal-Sibirya tozu briket v.b., Yerli-Soma linyit, Yerli-Soma tozu briket, Yerli Zonguldak taşkömürü v.b.) üretici firmanın adı, varsa tanınma kodu veya tescilli markası, ağırlığı, nem, kükürt, kül, kalori değerleri yazılı olması gerekiyor.
İstanbul sınırları içinde ısınma, sanayi ve enerji üretimi amacıyla kullanılacak yerli üretim linyit ve taş kömürlerinin özelliklerine bakıldığında toplam rutubet yüzde 20'yi, kükürt oranı ise yüzde 1.6'yı, geçmiyor.
Kaynak: Web Özel