İsteseydi çok önceden yapardı! Warren Buffett 100 milyar dolarlık adam oldu

bitcoin
İsteseydi çok önceden yapardı! Warren Buffett 100 milyar dolarlık adam oldu

Habere başlamadan önce şunu söylemek gerekiyor… İsteseydi çok daha önce başarabilirdi. Borsa sihirbazı olarak bilinen dünyanın en zengin altıncı insanı Warren Buffett, 100 milyar dolar kişisel servete ulaşan altıncı isim oldu.

Derleme: Haberglobal.com.tr

Portföy yönetimi şirketi Berkshire Hathaway'in (BH) hisselerini elinde bulunduran Warren Buffett’ın serveti 100.4 milyar dolara çıktı. Buffett; Jeff Bezos, Elon Musk ve Bill Gates’in de üyesi olduğu '100 milyar dolar kulübünün 6. üyesi oldu'. Kurt yatırımcı istese çok daha önceden 100'ler kulübünün üyesi olabilirdi! 

Pandemi ile birlikte devlet yardımları, merkez bankalarının 0 faiz politikaları derken piramidin tepesindeki dünyanın en zengin insanları servetlerine servet kattı. Öyle ki geçen yılla birlikte ABD hükümetinin halkına toplamda dağıttığı nakit yardım 3 trilyon doları bulacak. 

İsteseydi çok önceden yapardı! Warren Buffett 100 milyar dolarlık adam oldu - Resim : 1

Microsoft'un kurucusu Bill Gates ve Warren Buffett'ın dostluğu yıllara dayanıyor. İkili milyarderlerin anormal servetlerini bağışlaması için Giving Pledge (verme sözü) isimli oluşumu kurmuşlardı. Fotoğraf: Reuters

ŞİRKETİ YÜZDE 15 DEĞER KAZANDI

Piyasadaki bol paranın etkisiyle 2020 yılında ABD borsaları iyi bir yılı geride bıraktı. BH’in A tipi hisseleri bu dönemde yüzde 15 değer kazanarak Buffett’ın 100 milyar dolar barajını geçmesine imkan sağladı. 

Son 5 yılda 91 yaşındaki kurt yatırımcı şirketinin piyasa değerini yükseltmenin yollarını arıyordu. Geçen yıl 24.7 milyar dolar harcayarak kendi şirketinin hisselerini satın alması ‘Buffett yapıyorsa bir bildiği vardır’ mantığı ile diğer yatırımcıların da ilgisini çekti. 

Buffett 2006 yılında uzun yıllar dünyanın en zengin insanı olan Bill Gates ile birlikte Giving Pledge isimli yardım kuruluşunu kurmuştu. Buraya katılan insanlar servetlerinin astronomik bir boyutunu eğitim, sağlık ve mülteci yardımları gibi alanlarda kullanılmak üzere bağışlıyor. Enflasyon ve şirket hisselerinin değeri göz önüne alındığında Buffett’ın bağış yapmaması durumunda şu an 192 milyar dolarlık bir serveti olacağı tahmin ediliyor.

Bloomberg milyardeler endeksine göre dünyanın en zengin ilk altı insanı şu şekilde?

İsteseydi çok önceden yapardı! Warren Buffett 100 milyar dolarlık adam oldu - Resim : 2

ZENGİN DAHA ZENGİN FAKİR DAHA FAKİR OLDU

Ekonomistler tarafından yapılan bir yorumlara göre milyonlarca insan pandemi sebebiyle işsiz kalırken sermaye piyasalarında yaşanan hareketlilik ve emlak değerlerinde yaşanan artış zenginleri daha zengin, yoksulu ise daha fakir yaptı. 

Chigago, Notre Dame ve Zhejiang Üniversiteleri tarafından yapılan ortak bir araştırmaya göre pek çoğu çocuk olan 8 milyondan fazla Amerikalı 2020 yılının ikinci yarısından itibaren ‘yoksul’ kategorisine girdi. 

Warren Buffett sadece dün S&P 500’de yaşanan yükselişin etkisiyle servetine 1.9 milyar dolar ekledi. BH o kadar büyük bir firma ki şirketin kurucusu Buffett’ın bile kişisel serveti şirketin toplam değerinin altıda birine denk geliyor. 

WARREN BUFFETT KİMDİR?

1930 yılında ABD'nin Nebraska eyaletinde doğan Warren Buffett, ticarete çok küçük yaşta başladı. 

Buffett ilk yatırımını, tüccar ve yatırımcı olan babasından yardım alarak gerçekleştirdi. Lise çağında arkadaşlarıyla birlikte gazete dağıtma, araba yıkama gibi işlerde çalışan Buffett, girişimciliğin önemini fark etti. 

Lisans eğitimini Nebraska Üniversitesi'nin İşletme Bölümü'nde alan Buffett, yüksek lisansını Columbia Business Üniversitesi'nde yaptı. Hayatını değiştirecek olan üniversitedeki hocası Benjamin Graham'dan yatırımcılık dersleri aldı. Hocasının yatırım şirketinde 2 yıl boyunca analist olarak çalıştı. 

Ardından 1956 yılında Buffett Partnership şirketini kurdu ve burada hocası Graham'dan öğrendiği teknikleri kullandı. 30 yaşından sonra da yaptığı yatırımlarla zengin oldu. 

Daha sonra Berkshire Hathaway şirketine yatırım yapmaya başlayan Buffett, şirket hisselerinin büyük bir kısmını alarak şirketin sahibi haline geldi.

İsteseydi çok önceden yapardı! Warren Buffett 100 milyar dolarlık adam oldu - Resim : 3

Buffett'ın kola içmeye çok düşkün olduğu biliniyor. Fotoğraf: Reuters

BITCOIN’DEN HİÇ HOŞLANMIYOR

Amerikalı yatırımcı Buffett, Bitcoin'i değersiz bir yanılsama ve “Fare zehri” olarak değerlendiriyor. Aynı zamanda Bitcoin ve diğer kripto paraları değersiz bir yatırım aracı olarak niteleyerek, riskli olduğunu ifade ediyor. Diğer yandan kripto paralarla ilgili kötü bir son beklediğini söyleyerek, adeta Bitcoin ve diğer kriptoları reddediyor. İşte Warren Buffett'in Bitcoin ve diğer kripto paralarla ilgili oldukça çarpıcı sözleri:

· Bitcoin ya da diğer kripto paralar bir para birimi değiller. 10 ya da 20 yıl sonra ortalıkta olmazlarsa hiç şaşırmam. Kripto paralar kalıcı bir değişim aracı ya da bir değer deposu değiller. 2014

· Yükselen bir fiyat daha fazla alıcı oluşturur. İnsanlar ‘Buna girmem gerek’ diye düşünür. Bu durumda insanlar anlamazlarsa daha iyi olur. Eğer anlamazsanız, anladığınızdan çok daha fazla heyecanlanırsınız. 2014

Temelde sadece bir yanılsama. Anonim olarak para aktarabilmenin çok etkili bir yolu. Çekler de para aktarabiliyor ama sırf para aktarabildikleri için bir değere sahipler mi? Umarım, Bitcoin bunu yapmanın daha iyi bir yolunu bulur. Bitcoin'in kendi içinde değerinin olduğu bence sadece bir şakadan ibaret. 2014

· Önümüzdeki 50 yıl içinde üretken varlıklara sahip olmak, kağıt parçalarına veya Bitcoin’e sahip olmaktan çok daha iyi olacak. 2014

’10 CENT DAHİ YATIRMAM’

· Genel olarak kripto paraların kötü bir sona doğru ilerlediğini söyleyebilirim. Kripto paralara beş yıllığına bir yatırım yapsaydım, bundan memnun olabilirdim. Ancak kısa süreliğine on sent dahi yatırmam. 2018

· Sen ve ben ya da bir başkası çeşitli kripto para birimleri satın alsak da çoğalmayacaklar. Önümüzde oturan bir grup tavşan olmayacak. Sadece orada öylece duracaklar. Bir süre sonra heyecanlanacağını umarak senden daha fazla alıyorum. Halbuki bir evde oturup bu fiyatı birlikte artırabiliriz. Ancak bir süre sonra o Bitcoin'i alacak bir başkasını bulmak zorundayız. Kripto paraların sonu geliyor. 2018

· Bitcoin bir süre kendi kendine beslenecek. Hatta uzun vadede çok yüksek fiyatlara dahi çıkacak. Ancak en sonunda Bitcoin ve diğer kripto paralar kötü bir şekilde noktalanacak. 2018

· Bitcoin fare zehrinin karesidir! (matematiksel anlamıyla). 2018

Kaynaklar: Bloomberg, Reuters, BBC, Business Insider

Kaynak: Haber Global TV

buffett warren buffett Berkshire Hathaway dünyanın en zengin insanı 'Bitcoin Kripto para