İstenmeyen adam (Persona non grata) nedir, ne demek?

Recep Tayyip Erdoğan
İstenmeyen adam (Persona non grata) nedir, ne demek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleriyle yeniden gündeme gelen İstenmeyen adam (Persona non grata) ne demek?

ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda'nın imzaladığı ortak açıklamada Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yapılmıştı.

Bu çağrıdaya Türkiye'den sert tepki gelirken, büyükelçiler Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmış ve rahatsızlık dile getirilmişti.

Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir'de yaptığı açıklamada, "Öbür tarafta yatıyorlar kalkıyorlar, Kavala, Kavala. Kavala dediğin Soros'un Türkiye şubesi. Dışişleri Bakanlığı'na geliyorlar onun için. Bu ne terbiyesizliktir ya, burası Türkiye, Türkiye. Burası bir kabile devleti değil. Gerekli talimatı ben de Dışişleri Bakanımıza verdim, ne yapması gerektiğini söyledim. Bu 10 tane büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz dedim" ifadelerini kullandı.

Bu açıklamanın ardından istenmeyen adam ne demek, persona non grata nedir soruları merak edilir oldu.

İSTENMEYEN ADAM (PERSONA NON GRATA) NEDİR, NE DEMEK?

Devletler arası ilişkilerde persona non grata (Latincede istenmeyen kişi demek), bir ülkeye girmesi veya o ülkede kalması ülkenin hükümeti tarafından istenmeyen kişi anlamına gelir.

Bu durum, kendisine verilen siyasi dokunulmazlık hakkı sayesinde tutuklama ve herhangi bir kovuşturmadan korunan yabancı bir diplomata herhangi bir ülkenin uygulayabileceği en ciddi kınama biçimi olarak kabul edilir.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Recep Tayyip Erdoğan