İşte Hindistan varyantı hakkında bildiğimiz her şey!

İşte Hindistan varyantı hakkında bildiğimiz her şey!

Korkulan oldu ve Hindistan varyantı Türkiye'de de görüldü. Varyantın endişe verici yanlarından biri, şu ana kadar varyantla ilgili detaylı bir bilginin olmaması. Ancak uzmanların birleştiği üç nokta var: Bulaşıcılık, gençler ve çocuklar üzerindeki etkisi, bireysel önlemlerin artırılması...

Koronavirüs tüm dünyada yıkıcı etkisini sürdürmeye devam ediyor. Özellikle yeni varyantlarla birlikte daha etkili hale gelen virüs, her gün binlerce can alıyor. Öyle ki şu anda salgından en çok etkilenen ülkelerden biri Hindistan. Ülkede şimdiye kadar Covid-19 nedeniyle vefat edenlerin sayısı 200 bini aşmış durumda. Üstelik ülkeden her gün rekor vaka ve ölüm rakamları geliyor.

Hindistan’da bu kadar çok kişinin vefat etmesinde, sağlık sisteminin çökmesi ve tıbbi oksijen eksikliği ana etkenler olarak görülüyor. Ancak Hindistan’da ortaya çıkan ve ‘Double Mutant’ olarak bilinen varyant da etkisini bir süredir hissettiriyor.

Hindistan varyantı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarına göre, Türkiye’de de 5 kişide tespit edildi ve bu kişilerin takibi karantina yurdunda yapılıyor. Diğer yandan ‘Double Mutant’ şimdiye kadar 21 ülkede de görüldü. Bu sebeple birçok ülke Hindistan’dan gelen uçuşları durdurdu. 

HİNDİSTAN VARYANTI NASIL TESPİT EDİLDİ?

Hint bilim insanları, 2020 yılının Aralık ayıyla 2021 yılının Mart ayı arasında Maharashtra’da bulunan yeni bir varyanta dikkat çekti. Bunun üzerine Hindistan Sağlık Bakanlığı 24 Mart’ta alınan örneklerin yüzde 15 ila 25’inin 2 anormal mutasyona sahip olduğunu buldu. Bu bilginin elde edilmesinin ardından yüzde 20'lik oran bölgede yüzde 60’lara ulaştı. Mutasyona da “B.1.617” adı verildi.

İşte Hindistan varyantı hakkında bildiğimiz her şey! - Resim : 1

HİNDİSTAN VARYANTIYLA İLGİLİ ÇOK BİR BİLGİYE SAHİP DEĞİLİZ

Hindistan varyantının Türkiye’de de tespit edilmesinin ardından varyant hakkında araştırmalarımızı yoğunlaştırdık. Ancak ulaştığımız uzmanlardan edindiğimiz bilgilere göre, “Double Mutant” olarak bilinen varyant ile ilgili henüz kapsamlı bir çalışma yok. Uzmanlar ayrıca vaka takibi için belirli bir sürenin geçmesi gerektiğine de vurgu yapıyorlar. Yine de belli çıkarımlarda bulunabilmenin de mümkün olduğunu aktaran uzmanların ortak görüşü şöyle: Hindistan varyantı daha hızlı bulaşıyor, gençleri ve çocukları da etkiliyor, her varyantta olduğu gibi bireysel önlemleri artırmak gerekiyor.

“İNGİLİZ VARYANTI GİBİ HIZLI BULAŞIYOR”

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Hindistan varyantıyla ilgili olarak henüz tam bir bilimsel veriye sahip olmadıklarını söylüyor. Buna mukabil, “Tıpkı İngiliz varyantı gibi hızlı bulaştığına dair de elimizde kesin bir veri var” diyen Balık, Hindistan varyantının hastalığın daha ağır seyredip seyretmediğine ya da ölüm riskini artırdığına dair bir veri olmadığını ifade ediyor. 

Ayrıca Hindistan’daki dramatik tabloyu da hatırlatan Prof. Dr. İsmail Balık, Hindistan’ın bir bölgesinde vaka sayılarında ani bir artış meydana geldiğini ve bu artışın sebebi olarak Hindistan varyantının gösterildiğni söylüyor.

İşte Hindistan varyantı hakkında bildiğimiz her şey! - Resim : 2

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık

"BULAŞTIRICILIĞI YÜKSEK VE DAHA ÖLDÜRÜCÜ"

Haber Global ekranlarında Buket Güler’in konuğu olan Sağlık Bakanlığı Toplum Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Hindistan varyantı hem daha çok bulaşıyor hem de daha çok öldürücü özelliğe sahip” diyor. Varyantları diğer virüslerden ayıran özelliklerin bu iki özellik olduğunu söyleyen İlhan, Hindistan’daki korkutucu tabloya varyantların neden olmasının yanı sıra yoğun bakım eksikliğinin ve sağlık çalışanlarının hem nitelik hem de nicelik olarak yetersiz kalmasının da sebep olduğunu söylüyor.

İşte Hindistan varyantı hakkında bildiğimiz her şey! - Resim : 3

Haber Global ekranlarında Buket Güler’in konuğu olan Sağlık Bakanlığı Toplum Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan

“ANTİKORLARDAN KURTULABİLİR”

Louisiana Eyalet Üniversitesi’nden Virolog Dr. Jeremy Kamil, Hindistan varyantında görülen mutasyonlardan birinin Güney Afrika ve Brezilya varyantlarıyla benzer olduğunu söylüyor. Bu nedenle Hindistan varyantının aşı veya enfekte olarak elde edinilen antikorlardan kaçabilmesinden endişe edildiğini söyleyen Kamil, “Yine de İngiltere varyantından daha bulaşıcı olup olmadığına dair şüpheliyim. Paniğe kapılmamalıyız” diyor. 

“İKİ MUTASYON İÇERİYOR”

Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi'nden Türk Bilim İnsanı ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Özpolat, Demirören Haber Ajansı’na (DHA) vermiş olduğu demeçte, Hindistan varyantının iki mutasyon içerdiğini ve mutasyonlardan birinin California’daki mutasyonla aynı olduğunu söylüyor. Bu nedenle virüsün hücrelere daha sıkı bağlanabildiğini ifade eden Özpolat, “Spike proteinindeki mutasyondan dolayı enfeksiyon riski de artıyor” değerlendirmesinde bulunuyor. 

“ÇOCUKLARI VE GENÇLERİ ETKİLİYOR”

Prof. Dr. İsmail Balık, Hindistan varyantının tıpkı İngiliz varyantı gibi çocukları ve gençleri de etkilediğini söylüyor. Diğer yandan, Hindistan varyantının uzun süre virüs atılımı sağladığının tespit edildiğini ifade eden Prof. Dr. Balık, “Bu kriterler önemli. Bir varyant ne kadar virüs yaymaya devam ederse o kadar ayakta kalacaktır” değerlendirmesinde bulunuyor.  

VARYANTIN ANTİKORLARA VERECEĞİ TEPKİ ARAŞTIRILIYOR

Stanford Üniversitesi Klinik Viroloji Laboratuvarı’nın Yöneticisi Dr. Benjamin Pinsky, California’da Mart ayının sonunda 20 vakanın tespit edildiğini ifade ediyor. Pinsky, örneklerin laboratuvarlara gönderildiğini ve virüsün daha önce enfekte olmuş ya da aşılanmış kişilerdeki antikorlara nasıl tepki vereceğinin araştırıldığını söylüyor. Dr. Benjamin Pinsky, bu çalışmaların gelecekte aşı çalışmalarını şekillendireceğini ve özellikle varyantları hedef alan ek bir aşı yapılıp yapılmayacağını da belirleyeceğini ifade ediyor. 

AŞILAR ETKİLİ OLUR MU?

Prof. Dr. Balık, aşıların Hindistan varyantına karşı etkili olup olmadığına ilişkin ilk olarak Prof. Dr. Uğur Şahin’in Pfizer/Biontech aşısına dair açıklamalarını işaret ediyor. Şahin’in Biontech aşısının varyantlara karşı etkili olduğunu ifade ettiğini söyleyen Balık, “Özellikle mRNA aşıları Hindistan varyantına karşı etkili olmaya devam ediyor diye düşünebiliriz” diyor. 

“CALIFORNIA VARYANTINA BENZEDİĞİ İÇİN AŞININ ETKİLİ OLACAĞI DÜŞÜNÜLÜYOR”

Hindistan varyantının Amerika’da da tespit edildiğine değinen Prof. Dr. Bülent Özpolat, “California varyantına benzediği için aşılar yönünden baktığımızda özellikle Pfizer-BioNTech ve Moderna gibi mRNA aşılarının bu varyantlara karşı da koruyucu olacağı düşünülüyor” diyerek sözlerine şöyle devam ediyor: 

Gerçek vakalar üzerindeki etkisinin de gösterilmesi lazım. Bunlar sadece ön çalışmalar. Aşılardan kaçabilen şu anki bilgilere göre Güney Afrika varyantı gibi görünüyor.

İşte Hindistan varyantı hakkında bildiğimiz her şey! - Resim : 5

SEMPTOMLAR AYNI MI?

Pandeminin başından bu yana semptomların değişkenlik gösterdiğini aktaran Balık, bu çeşitliğinin varyantlarla birlikte de çoğaldığını ifade ediyor. Diğer yandan önlemlerin varyantlar nedeniyle artırılması gerektiğini ifade eden Balık, sözlerini şöyle noktalıyor: 

Kapalı ortamlarda daha kısa süre kalmamız gerekiyor. Aynı zamanda kapalı ortamların iyi havalandırılması gerekiyor. Bunun yanında vatandaşlarımız kişisel önlemlerine de dikkat etmeli. Varyantların da hakim hale geldiği düşünüldüğünde kişisel önlemlerin kat be kat artırılması lazım. 

merthan.sumbelli@haberglobal.com.tr

Ek kaynaklar: Guardian, BBC, Wall Street Journal 

Kaynak: Web Özel