İstanbul'un unutulmaz kışları: II. Osman'ın tahta çıkışı, Beşiktaş'ta kurtlar!

İstanbul kar yağışı Web Özel
İstanbul'un unutulmaz kışları: II. Osman'ın tahta çıkışı, Beşiktaş'ta kurtlar!
Şubat 1954'te İstanbul Boğaz'ına buz kütleleri inmişti. Fotoğraf: İstanbul Kış Günlüğü-Cengiz Kahraman

Karadeniz ve Balkanlar'dan gelen soğuk hava dalgalarını yıllarca göğüsleyen İstanbul şimdi de 'İzlanda kışı'nı yaşıyor. İstanbullular saatlerce otobanlarda mahsur kalırken dışarı çıkma mecburiyeti olmayanlar evde havanın düzelmesini bekliyor.

*Bu haber ilk kez 25 Ocak 2022 tarihinde yayımlanmıştır.

İstanbul tarihi kışlarından birini yaşıyor. Vatandaş otomobillerini yol kenarında bırakarak evine döndü, toplu taşıma araçlarına binebilen insanlar gece boyu evlerine ulaşmaya çalıştı. Vali Ali Yerlikaya ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bütün akşam boyunca vatandaşlara uyarılarda bulundu. Özellikle TEM ve Mahmutbey gişelerde vatandaşlar saatlerce mahsur kaldı.

‘Havasına güven olmamasıyla’ bilinen İstanbul tarih boyunca pek çok kez beyaz örtünün altında kaldı. Bunların bazılarında kayıtlara göre boğaz tamamen dondu. Bazılarında ise kurtlar yiyecek bulmak için şehre kadar indi.

2 Şubat 1929 tarihinde Beşiktaş’ta mahalleli sokakta gördüğü kurtlar karşısında şoke oldu. Kar aralıklarla 6 Ocak 1929 tarihinden 12 Mart 1929’a kadar devam etti.  

1942 kışında yapılan bir ölçüme göre Göztepe’de sıcaklık 10 gün boyunca 0, 14 gün boyunca 1, 27 gün boyunca ise 3 derecenin üzerine çıkmadı.

İstanbul'un unutulmaz kışları: II. Osman'ın tahta çıkışı, Beşiktaş'ta kurtlar! - Resim : 1
Buzlar İstanbul'da. 2 Mart 1929. Fotoğraf: Sender Beyoğlu

TERKOS DONDU, SU VERİLEMEDİ

1954 kışında ise Karadeniz’den gelen buz parçaları İstanbul Boğazı’nı doldurdu. 1963 yılında Terkos gölü dondu! Şehre günlerce su verilemedi. 

Şu an 30'lu yaşlarında olanlara anne babaları ne zaman kar yağsa İstanbul'daki 1987 kışını anlatır. 1987 yılının mart ayında İstanbul’da günler süren bir kar esareti yaşanmıştı. Sıcaklık eksi 4 dereceye kadar düşerken, okullar iki hafta süre ile tatil edilmişti.

2012 yılında İstanbul’da son 33 yılın en soğuk günü yaşanmış, Çatalca radar istasyonu verilerine göre termometreler sıfırın altında 10.4 dereceyi göstermişti.

İstanbul'un unutulmaz kışları: II. Osman'ın tahta çıkışı, Beşiktaş'ta kurtlar! - Resim : 2
İstanbul-Feneryolu. 4 Şubat 1929. Fotoğraf: Fahri Seyrek

II. ve III. OSMAN'IN TAHTA ÇIKIŞI

Tarihçi Necdet Sakaoğlu, İstanbul’un kar ile olan imtihanını araştıran isimlerden. Sakaoğlu 1573 yılının çok anormal olduğunu kayıtlara göre karın şehirden 1 ay kalkmadığını söylüyor. Sakaoğlu, “Ondan sonra 1621'de, II. Osman'ın padişahlığı sırasında yaşanan zorlu bir kış mevsimi var. Aralık sonunda başlamış, Ocak sonuna kadar devam etmiştir. 1754'te de büyük bir kış vardır. O da tesadüfen III. Osman döneminde yaşanmıştır. Her iki padişahın döneminde de kışın getirdiği felaketler çok ağır olmuştur” dedi.

Sakaoğlu, 1621 yılında Haliç donarken insanların Haliç-Eminönü arasında yürüyerek geçtiğini söylüyor. III. Osman da tahta çıktığında İstanbul’da şiddetli bir kış başlamış. II. ve III. Osman’ın tahta çıkışlarında büyük kışların patlaması ilginç bir tesadüf oluşturuyor.

İstanbul'un unutulmaz kışları: II. Osman'ın tahta çıkışı, Beşiktaş'ta kurtlar! - Resim : 3
1929 yılından biraz da korkutucu bir kardan adam. Fotoğraf: İstanbul Kış Günlüğü 1929 ve 1954

Her dönem nüfusu diğer kentlere göre kalabalık olan İstanbul, üretmeyen tüketen bir kent olduğu için kış aylarında sevkiyatlar ciddi şekilde etkileniyor.

Özellikle 16. ve 17. yüzyıllar arasında dünyayı etkileyen ‘Mini Buzul Çağları’ yaşanıyor.

İstanbul’un kışlarıyla ilgili kapsamlı bir çalışma birkaç yıl önce fotoğraf tarihçisi ve koleksiyoncu Cengiz Kahraman tarafından yapıldı. İstanbul Kış Günlüğü isimli eserde İstanbul’dan tarihi kar manzaraları gözler önüne seriliyor.

İstanbul'un unutulmaz kışları: II. Osman'ın tahta çıkışı, Beşiktaş'ta kurtlar! - Resim : 4
1987 yılında kayak takımlarını alıp İstanbul sokaklarına çıkanlar dahi oldu.

HEP SORULUYOR: 1987 KIŞI GİBİ MİYDİ?

Öte yandan İstanbul’da her büyük kar yağışı olduğunda ‘1987 kışı’ sosyal medyada konuşulmaya başlar. Hatta geçen sene bu konu hakkında Kandilli Rasathanesi de bir açıklama yapmış ve “İstanbul'da önümüzdeki bir haftalık periyotta 1987 yılına benzer bir kış beklemiyoruz. Bırakın bir metrelik karı, hatta hava sıcaklığı önümüzdeki günlerde artarak mevsim normallerinin üzerinde seyredecek” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynaklar: AA, Cumhuriyet, İstanbul Kış Günlüğü 1929 ve 1954, haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

istanbulda kar yağışı İstanbulda hava durumu