İstanbul'u vuran vortex nedir? Vortex ne demek? Aybar kar fırtınası nedir?

İstanbul son dakika
İstanbul'u vuran vortex nedir? Vortex ne demek? Aybar kar fırtınası nedir?

Vortex veya Vorteks, Kuzey Yarım Küre'de saat yönünün tersine dairesel hareketle kendi ekseni etrafında dönen hava akımı olarak tanımlanmaktadır. İşte vortex hakkında merak edilenler...

Baharın müjdecisi olarak kabul edilen cemrelerin düşmesiyle havaların ısınması beklenirken bu istek pek de düşünüldüğü gibi olmadı. Mart ayı, bir hayli çetin geçeceğe benziyor. Soğuk, rüzgarlı ve yağışlı hava etkisini bir kere daha göstermeye başlarken İstanbul için gelecek hafta başına kadar sürecek bir kar yağışı uyarısında bulunuldu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, İstanbul'da 10 Mart Perşembe gününden itibaren kuvvetli soğuk hava, yoğun kar yağışı ve poyraz fırtınasının etkili olması beklentisi mevcut.

Meteorolojik tahminlerde bulunan forum sitesi olarak bilinen Hava Forum ise İstanbul’da beklenen kar yağışına yönelik ilgi çekici bir paylaşımda bulundu.

Hava Forum, gerçekleştirdiği paylaşımda 'Aybar İstanbul ve çevresine yaklaştı. 5500 m sıcaklıklarında Avrupa'da Marmara dikkat çekiyor. Tam -42° var. Perşembe ve Cuma yoğun kar yağışları var. İstanbul Havalimanı ilk beyazlayan yerlerden olur. Okullar Perşembe ve Cuma günü tatil edilmeli. Cumartesi Vortex oluşabilir.' sözlerini kullandı.

Bu paylaşımın neticesinde Vortex nedir, ne anlama gelir soruları, İstanbullular tarafından merak konusu olup araştırılmaya başlandı...

vortex ne demek

VORTEX NEDİR? VORTEKS NE DEMEK?

Vortex ya da Vorteks, Kuzey Yarım Küre'de saat yönünün tersine dairesel bir hareketle kendi ekseni etrafında dönen hava akımı olarak ifade edilmektedir.

Girdap biçimindeki bu hava akımı, deniz üzerinden hareket ederek bol miktarda yağış toplamaktadır.

Vortex, etkili olduğu bölgelerde kısa sürede yoğun yağışlar ve kuvvetli fırtınalar oluşturması ile bilinmektedir.

Vortex, etkili olduğu lokasyonda kısa sürede bol yağış bırakır, ani fırtınaya neden olur. Bu sebeple uçuşlar ve günlük hayat da olumsuz etkilenir.

Aybar kar fırtınası nedir? meteoroloji vorteks