İstanbul'da etkili olan kuvvetli sağanak sele döndü: Can kayıpları var!

hava durumu İstanbul son dakika Gündem haberleri

İstanbul'un bazı ilçelerinde etkili olan kuvvetli yağış nedeniyle yollar göle döndü, birçok yerde su baskınları meydana geldi. Vali Davut Gül, motosiklet gibi ulaşım araçlarıyla trafiğe çıkılmaması uyarısında bulundu. Facia, can kayıplarına neden oldu.

Beklenen yağış, İstanbul'da hayatı felç etti.

Kentin kuzey bölgesinde başlayan yağış, Arnavutköy ve Başakşehir'de şiddetini artırdı. Sağanak nedeniyle yollarda su birikintileri oluşurken araçlar ilerlemekte güçlük çekti. 

Arnavutköy'de birçok ev ve iş yerlerinde su baskını ihbarları üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Bölgeye, diğer ilçelerden de itfaiye araçları gönderildi.

İstanbul'da etkili olan kuvvetli sağanak sele döndü: Can kayıpları var! - Resim : 1

İKİ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İstanbul Valiliği, Başakşehir ve Küçükçekmece'de sel sularına kapılan 2 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. 

BAKAN KOCA: OLAYDAN ETKİLENENLERİN SAYISI 12'YE ÇIKTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’da etkili olan yoğun yağış sonrası meydana gelen taşkın olaylarına ilişkin son durum hakkında bilgi verdi.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, taşkınlar sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Koca, “Olaydan etkilenenlerin sayısı 12'ye çıktı. Taşkından etkilenen kişiler ambulanslarımızla hastanelere nakledilmiştir. Konuyla ilgili olarak şu ana dek 70 ambulans ve 10 UMKE Timiyle 240 sağlık çalışanı görevlendirmesi yapılmıştır. Taşkındaki kayıplara Allah'tan rahmet diliyorum. Olaydan etkilenen vatandaşlarımızın sağlığı için zenginlik sağlıyoruz” ifadelerine yer verdi.

BAKAN YERLİKAYA SON DURUMU AÇIKLADI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ''Akşam saat 21.00 sıralarında Arnavutköy, Başakşehir, Sultangazi, Küçükçemece ve Eyüpsultan'ın bir kısmında metrekareye 125 kilogram yağmur yağdı. Bu kısa zamanda bu kadar büyük miktarda yağmur, maalesef derelerin de taşması sonucunda iş yerleri ve evlerin bodrumlarında su baskınlarına sebep oldu. Biri yabancı uyruklu olmak üzere Başakşehir ve Küçükçekmece'de iki kişi hayatını kaybetti. Biz başsağlığı diliyoruz. 5 yaralımız var. Az önce son durumlarını sorduk. Hayati tehlikelerinin olmadığını 3'ünün taburcu olduğunu, diğerlerinin yatarak tedavi olduğunu söylediler.

Arnavutköy ilçemizde belediye başkanımız 291 konutun su baskınından etkilendiği şu ana kadar yüzde 70'ini tahliye ettiklerini söyledi. Başakşehir'de belediye başkanımız ile görüştük. 650 iş yeri ve 131 evin su baskınından etkilendiğini söyledik. Küçükçekmece'de 98 konut ve 10 iş yerinin, Sultangazi 10 konut, Eyüpsultan'da ise 30 konutun su basmasından olumuz etkilendiği söylendi.

Valiliğimizin koordinasyonunda tüm ekiplerle suları boşaltama işlemleri devam ediyor. Sabah valiliğimizi koordinasyonuda zarar tespiti çalışmalarına başlanacak. Şu an için 112'ye gelen tüm çağrıların her birini cevaplandırıyoruz. Kalacak yerle ilgili bir müracaat şu ana kadar olmadı. İstanbullu hemşehrilerimize geçmiş olsun diyorum" ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan uyarıları dikkate almalarını isteyen Yerlikaya, "İklim değişikliği öyle bir hale geldi ki bir ilçede 40 mahalle var mahallenin 3'ünde bir saat içinde 120 kilometrelik yağış düşüyor. Hemen yüz metre ötede mahallede hiçbir şey yok. Lütfen meteorolojiden yapılan uyarılara hatta şu saat şu vakitlerde olması muhtemel diye bizi uyaran hatırlatmalara lütfen dikkat edelim. Canımız yanmasın. Tedbir diyoruz. Valiliğimiz, AFAD, meteoroloji, medyamız her fırsatta bu ikazları yapıyoruz. Lütfen bu ikazlara uyalım diyorum" şeklinde konuştu.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Bugün akşam saatlerinde başlayan ve Küçükçekmece ile Başakşehir’de etkili olan sel felaketinde meydana gelen ölüm olaylarıyla ilgili Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 3 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilerek soruşturma başlatıldı.

Başsavcılık açıklamasında “Sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun” ifadelerine de yer verildi.

MAHSUR KALAN 15 KİŞİ KURTARILDI

Küçükçekmece Kanarya Mahallesi'ndeki Halkalı Gümrük Müdürlüğü yerleşkesinin sahil tarafı da taşkınlar nedeniyle su altında kaldı.

Bölgedeki bir kafe ve restoranda çalışanlar ile buradaki müşterilerin ve Halkalı Gümrük Müdürlüğünde farklı noktalarda mahsur kalanlar olduğu öğrenildi. Mahsur kalanların bir kısmı, restoranın ve müdürlüğün çatısına çıktı.

İtfaiye ekipleri ve bazı Gümrük Müdürlüğü çalışanlarının suda telefon ışığıyla arama yaparak mahsur kalanları kurtarmaya çalıştığı görüldü. Öte yandan itfaiyenin, yardım edilmesi yönünde sesler geldiğini duyduğu bölgelere yönelerek de aramalarını sürdürdüğü gözlendi.

Polis ekipleri ise burada bekleyen kalabalığı dağılmaları yönünde uyardı.

Bu arada, itfaiye erleri çatılara çıkan ya da su birikintisinin yoğun olmadığı alanlara geçen vatandaşlarla telefonla görüştü. Ekipler, bu kişilere güvenli bölgeden ayrılmamalarını, botların alana geleceğini ve onları kurtaracaklarını söyledi.

Ardından bölgeye gelen botlar aracılığıyla mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Mahsur kalanlardan 3'ü çocuk 15 kişi bot ve iş makinesiyle kurtarılarak güvenli alana alındı. Kurtarma çalışmaları devam ediyor.

İstanbul'da etkili olan kuvvetli sağanak sele döndü: Can kayıpları var! - Resim : 2

"Lütfen olumsuzluk yaşayan vatandaşlarımız belediyemizin çağrı merkezimize ulaşsınlar"
Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, Haber Global canlı yayınında ilçedeki son duruma ilişkin "Birtakım toprak kaymaları var, bu konuda arkadaşlarımızın müdahalesi devam ediyor. Ekiplerimiz komple sahada. Şu anda oluşmuş olan hasarı yüzde üz tespit etmek zor. Millet kıraathanemizde yoğun yağıştan dolayı içeride mahsur kalan gençlerimiz oldu. İlçemizde 1 vatandaşımızı kaybettik. Tahmin ediyorum yürüyüş yapan bir vatandaşımızdı. Gece boyunca ekiplerimiz yoğun bir şekilde çalışacak, lütfen olumsuzluk yaşayan vatandaşlarımız belediyemizin çağrı merkezimize ulaşsınlar. Şu an itibarıyla mahsur kalan herhangi bir vatandaşımız yok. Evleriyle ilgili sıkıntısı olan vatandaşlarımız da lütfen bize ulaşsınlar, gerekirse biz onlara gece rahatlıkla kalabilecekleri yerler oluşturabiliriz." 

İstanbul'da etkili olan kuvvetli sağanak sele döndü: Can kayıpları var! - Resim : 3

Vali Gül: Evleri kullanılmayacak durumda olanlar misafir edilecek

İstanbul Valisi Davut Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, su baskınlarına karşı dikkatli olunmasını istedi. Motosiklet gibi ulaşım araçlarıyla trafiğe çıkılmaması uyarısında bulunan Vali Gül, "Su baskını dolayısıyla evleri kullanılmayacak durumda olanlarla su basma riski olan hemşehrilerimiz 112’yi aradıkları takdirde kamu tesislerinde misafir edilecektir. Geçmiş olsun." diye ekledi. 

İBB Başkanı İmamoğlu: Metrekareye 150 kilogram yağış düştü

İBB Başkanı İmamoğlu, AKOM'da sağanak yağışa ve su baskınlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Birçok noktada su baskınının yaşadığını belirten İmamoğlu, "Kayaşehir Metro İstasyonu'nda su baskını gerçekleşti. Burada metro durağı iptal edilmiş ve geçişlerin sadece sağlandığı biçimde metro seferlerimiz devam etmiştir. Kayaşehir İstasyonu kapalıdır. Müdahaleler devam ediyor. Millet Kütüphanesi su baskınına itfaiye ekibimim hızlıca ulaşmış, mahsur kalan 10 vatandaşımız çıkartılmışlardır. Çam Sakura Hastanesi'ndeki bir miktar su baskını ile ilgili ekiplerimiz müdahale etmiştir" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da etkili olan kuvvetli sağanak sele döndü: Can kayıpları var! - Resim : 4

2 bin 137 personelle su baskınlarına müdahale ettiklerini söyleyen İmamoğlu, İstanbul Valiliği ile koordineli şekilde çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Sağanak yağışın bazı ilçelerde şiddetli şekilde etkisini gösterdiğine dikkat çeken İmamoğlu, "Bazı noktalarda yağış miktarı 150 kilogramı bulmuştur. Bu gerçekten ciddi bir yağış rakamıdır. Bunun büyük oranda havzalar bölümüne düştüğü bir gerçek. Başta Sazlıdere, Alibey ve Terkos barajımız olmak üzere beklenmedik anlık yağışın barajlara da pozitif etkisini de belirtmek isterim" dedi.

İstanbul'da etkili olan kuvvetli sağanak sele döndü: Can kayıpları var! - Resim : 5

AKOM: ARNAVUTKÖY'DE METREKAREYE 128 KG YAĞIŞ DÜŞTÜ

AKOM'dan yapılan yazılı açıklamada, "Sağanak yağış akşam saatlerinde Sarıyer, Eyüpsultan, Arnavutköy, Başakşehir, Çatalca ilçelerinde şiddetini arttırarak ani sağanak geçişleri başlamıştır. Yağış saat 21.00 sularında etkisini kaybetmiştir. Aralıklı yağış geçişlerinin bugün öğle saatlerine kadar aralıklarla bölgesel olarak etkili olmaya devam edeceği tahmin edilmektedir.

Boğaz çevresi ve Avrupa yakasında etkili olan yağış sonucu metrekareye Arnavutköy 128 kg, Çatalca 40 kg, Beykoz 37 kg, Sarıyer 28 kg, Silivri 15 kg yağış kaydedilmiştir" denildi.

Boğazköy Köprüsü kapandı

İstiklal Mahallesi'ndeki derenin taşması sonucu, Boğazköy Köprüsü kapandı. Derenin yanındaki Boğazköy İlkokulunun bahçesi ve bodrum katı suyla doldu. İtfaiye ekiplerince okulda su tahliyesi çalışmaları yapılırken belediye ekipleri köprünün açılması için çalışma yapıyor.

Boğazköy meydanında selden dolayı oluşan toprak ve taşlar da belediye ekiplerince kaldırılıyor.

Yağış nedeniyle Arnavutköy ve Başakşehir bölgesindeki yollarda araçlar mahsur kaldı. İlerleyemeyen bazı sürücüler, emniyet şeridinde beklerken, bazı vatandaşlar araçlarını iterek kurtarmaya çalıştı.

İstanbul'da etkili olan kuvvetli sağanak sele döndü: Can kayıpları var! - Resim : 6

TEM Otoyolu Mahmutbey mevkisinde de yağış nedeniyle bazı sürücüler, yolda güçlükle ilerliyor.

İstanbul Havalimanı yolunda da yağış nedeniyle su birikintileri oluşurken, araçlar zorlukla hareket ediyor.

İstanbul'da etkili olan kuvvetli sağanak sele döndü: Can kayıpları var! - Resim : 7

Metro istasyonları kapatıldı

Metro İstanbul sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ise "M3 Kirazlı-Kayaşehir Merkez Metro Hattı'mızda yoğun yağış nedeniyle yolcularımızın güvenliği için Turgut Özal ve Siteler istasyonlarımız kapatılmıştır." denildi.

İstanbul'da etkili olan kuvvetli sağanak sele döndü: Can kayıpları var! - Resim : 8

Kıraathaneyi su altında kaldı, vatandaşlar tahliye edildi

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, yağışların ardından Başakşehir Millet Kıraathanesinde su baskını yaşandığını açıkladı.

Kartoğlu, "Yaşanan su baskını sonrasında tüm vatandaşlarımız tahliye edilmiştir. Belediyemizde misafir ettiğimiz komşularımız, servislerimizle evlerine bırakılacaktır. Ekiplerimizin ilçe genelindeki çalışmaları devam ediyor." dedi.

İstanbul'da etkili olan kuvvetli sağanak sele döndü: Can kayıpları var! - Resim : 9

Millet Kütüphanesi'nde bazı vatandaşlar sel nedeniyle mahsur kaldı

Başakşehir, Millet Kütüphanesi'nde insanlar sel nedeniyle mahsur kaldı. Vatandaşlar kütüphanenin içerisinde yağışın dinmesini beklerken o anlar cep telefonu kamerasıyla saniye saniye kaydedildi. Görüntülerde, vatandaşların mahsur kaldığı ve suların yükseldiği de görüldü.

İstanbul'da etkili olan kuvvetli sağanak sele döndü: Can kayıpları var! - Resim : 10

Başakşehir ve İkitelli'de araçlar suya gömüldü

Yağış nedeniyle Başakşehir ve İkitelli'de birçok araç su altında kaldı. Dereye dönen sokaklarda suya gömülen araçlar cep telefonu kameralarına yansıdı. Bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Ekiplerin su baskınlarına müdahaleleri sürüyor.

İstanbul'da etkili olan kuvvetli sağanak sele döndü: Can kayıpları var! - Resim : 11

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesini su bastı

Sağanak yağış nedeniyle Çam ve Sakura Şehir Hastanesini su bastı. O anlar cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. 

İstanbul'da etkili olan kuvvetli sağanak sele döndü: Can kayıpları var! - Resim : 12

Arnavutköy'de sağanak nedeniyle servis aracına su doldu, çalışanlar mahsur kaldı

Yağış özellikle Arnavutköy bölgesinde etkili olmaya devam ediyor.

Bölgede etkili olan yağış nedeniyle bir personel servis aracı suya gömüldü. Basamaklara kadar su ile dolan servis aracı ilerleyemeyince önce itfaiye ekiplerine haber verildi. Ancak bölgede bazı evlere su bastığı gerekçesi ile yoğun çaba harcayan ekipler de yardıma gelemedi. Bu defa başka bir araç çağırılarak personel diğer araca aktarıldı. Arnavutköy'de kurulan bir pazarda ise yağış nedeni ile daha fazla dayanamayan çadır tezgahların üzerine devrildi.

İstanbul'da etkili olan kuvvetli sağanak sele döndü: Can kayıpları var! - Resim : 13

Evi su altında kalan vatandaşlar zor anlar yaşıyor

Arnavutköy'de, yemek yerken evini su bastığını ve korku dolu anlar yaşadığını belirten ev sahibi, "Kendi imkanlarımızla suları boşaltmaya çalışıyoruz. Parkelerimiz bile yerinden çıktı. Bütün odaları su bastı. Hiçbir şey kalmadı. Biz yemek yiyorduk bir anda su bastı. Beyaz eşyalarım çöp oldu. Korkudan hemen kendimizi dışarı attık" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da etkili olan kuvvetli sağanak sele döndü: Can kayıpları var! - Resim : 14

Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nde mahsur kalanlar kurtarılıyor

Yağış nedeniyle Halkalı Gümrüğü'nü su bastı. Gümrük çalışanları ve işlemler için gümrükte bulananlar, yükselen sur nedeniyle mahsur kaldı. Gümrük binalarına sığınanlar, çatıya çıkarak yardım bekledi. Olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Mahsur kalanlar botlar ve iş makineleri ile kurtarılıyor.

 

Kaynak: AA

İstanbul son dakika