İmamoğlu o rekoru açıkladı: 30 yıldır görülmemişti

kar yağışı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Ekrem İmamoğlu Gündem haberleri
İmamoğlu o rekoru açıkladı: 30 yıldır görülmemişti

İstanbul'da Perşembe gününden itibaren yoğun kar yağışı etkili oluyor. Meteoroloji'den alınan son bilgilere göre kar yağışı bugün de etkisini gösterecek. Kuvvetli yağışın akşam saatlerinde başlaması bekleniyor. Ekrem İmamoğlu ise açıklamasında Mart ayı rekoruna dikkat çekti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, İstanbul'da bugün aralıklı ve yerel olarak kuvvetli kar sağanakları bekleniyor. Yağışlar etkili olmaya başladı. Kuvvetli olması beklenen vortex'in akşam saatlerinden itibaren kente giriş yapması bekleniyor. 

AKŞAM NE OLACAK?

Bugün akşam saatlerinden itibaren kar yağışlarının etkisini daha da arttıracağı ve yer yer yoğun gök gürültülü kar yağışları görüleceği tahmin ediliyor.

Bünyamin Sürmeli de vortex için, "Vortex'i konuşuyoruz. Soğuk cephe sıcak cepheyi yakalıyor, Karadeniz'de yakaladığı anda ucunda kıvrılma oluyor, altında vakumla denizden alıyor, karaya kar yığınlarını taşıyor Kısa zamanda yüklü bir yağış bırakıyor. Enerjisini kısmen zayıflattı ama yine de ciddi kar sağanağı yapabilecek seviyede. İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, bu bantta ağır sağanaklar görülecek" dedi. 

İmamoğlu o rekoru açıkladı: 30 yıldır görülmemişti - Resim : 1

İMAMOĞLU O VERİYE DİKKAT ÇEKTİ: FLORYA İSTASYONU KAYDETTİ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "4-5 günlük alarmın en yoğun kar yağışını bugün yaşayacağız" dedi.

Dün gece son 30 yılın en soğuk derecesinin ölçüldüğünü vurgulayan İmamoğlu, "Bu gece sabaha karşı son 30 yılın Mart ayının en soğuk derecesi ölçüldü. Florya istasyonumuzda eksi -4.4 ölçüldü. Mart ayının en soğuk gecesini yaşamış olduk hep beraber. Bu soğuk havanın özellikle kuzey kesimlerinde daha düşük derecelerde olduğu iletildi. Eksi 7-8 e varabilen, bunun hissedilen derecelerin de eksi 15'lere düştüğü bildirildi. Bu Sibirya soğuğu diye tarif edilen hava koşullarının şehrimize ne kadar yüksek etki gösterdiğinin bir ölçümü diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Öğleden sonra başlayacak kar yağışı ile ilgili uyarılarda bulunan İmamoğlu, "Meteorolojinin uyarısı öğle sonrası yoğun bir kar yağışı şeklinde ki bugün diğer günlerin tamamı kadar yağış bekleniyor. Sabah belli bölgelerde kar yağışları oldu. Şu an belli bölgelerde havanın açık olması, bazı yerlerde hatta güneşin kendini göstermesi hiçbir vatandaşımızı aldatmasın. Bugün bütün bu 4-5 günlük alarmın en yoğun kar yağışı yaşayacağız. Bu kar yağışı öğleden sonra İstanbul'da çok etkili olacak. Dolayısıyla dışarıya çıkılmaması, mecbur kalmadıkça asla araba kullanılmamasını istiyoruz. Toplu taşıma hizmetinizde. Bu bakımdan lütfen toplu taşımayı kullanmaya devam ediniz" diye konuştu.

'KAR KALINLIĞI 50 CM'YE ÇIKABİLİR'

İmamoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ise, 'İstanbul’da kar yağışı yoğun bir şekilde devam ediyor. Yağışın daha da şiddetlenmesini bekliyoruz. Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkılmamasını önemle hatırlatırım. Bugün kar kalınlığı bazı bölgelerde 50 cm’ye ulaşabilir.' dedi.

EN YOĞUN SAATLERİ AÇIKLADILAR

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile İBB Başkanı İmamoğlu, bugün 18.00 ila 06.00 saatleri arasında yağışın artacağını belirtti.

VALİ YERLİKAYA'DAN BİR UYARI DAHA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kar yağışıyla ilgili uyarılarını yenileyerek 'Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayalım. Ulaşımda toplu taşıma araçlarını tercih edelim. Araçlarınızda mutlaka kış lastiği olsun' dedi.

AYBAR UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından özellikle İstanbul’da etkili olan ‘Aybar’ (heybetli, görkemli) kar fırtınası için yeni bir uyarı yayınlandı. Buna göre bugün kar sağanakları bekleniyor. Avrupa Yakası ağırlıklı olmak üzere kar yağışlarının etkisini daha da arttıracağı ve yer yer yoğun gök gürültülü kar yağışları görüleceği tahmin ediliyor. Pazar günü öğle saatlerinden sonra ise karın etkisini kaybetmesi bekleniyor.

KAR NE ZAMAN ETKİSİNİ YİTİRECEK?

Yarın öğle saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi beklenen kar yağışlarıyla birlikte ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don, tipi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

 

İmamoğlu o rekoru açıkladı: 30 yıldır görülmemişti - Resim : 4

TURUNCU VE SARI KOD UYARISI

Yoğun kar yağışı beklenen Balıkesir ve Bursa için 'sarı', İstanbul ve Yalova için 'turuncu', ayrıca, çığ riski bulunan Şırnak, Bitlis, Hakkari ve Van için de 'turuncu' uyarı yapıldı.

DEVASA KAR KÜTLESİ...

Hava Forum sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 'Devasa yoğun kar kütlesi yola çıktı. Aybar, vortex ile en etkili aşamasına geçiyor. Vortex, gelmeden önce yerel etkili öncü kar yağışı kütlelerini yolluyor. Özellikle öğleden sonra aracınızla trafikte olmayın! Heyecanla takipteyiz..' ifadeleri kullanıldı.

MARAMARA'DA KUVVETLİ KAR YAĞIŞI

Öte yandan yarın kuzey ve batı kesimleri başta olmak üzere Bursa'da, cumartesi gece saatlerinden itibaren de Balıkesir'de kuvvetli kar yağışı bekleniyor. Yağışların pazar günü sabah Balıkesir'de, akşam saatlerinde Bursa'da etkisini kaybedeceği tahmin ediliyor.

Kar nedeniyle ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don, tipi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

SICAKLIKLAR DÜŞÜYOR 

Meteoroloji'den alınan bilgilere göre, hava sıcaklığının doğu kesimlerde 2 ila 4 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı, Ülkemiz genelinde mevsim normallerinin altında seyredeceği tahmin ediliyor.

 Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmeler şöyle:

“Ülkemiz genelinin çok bulutlu, Marmara (Edirne ve Çanakkale hariç), İç Anadolu'nun güney ve doğusu, Batı Karadeniz kıyıları, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Kütahya, Uşak, Afyonkarahisar, Mersin, K. Maraş, Osmaniye, Hatay, Bolu ve Düzce çevrelerinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Güneydoğu Anadolu’nun güneybatısı ile Mersin, Hatay ve Osmaniye çevrelerinde yağmur, yağış alan diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklenen yağışların; İstanbul, Bursa, Yalova ve Muş ile bu akşam saatlerinde Hakkâri çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu'da yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ riski bulunmaktadır. Akdeniz kıyıları dışında ülkemiz genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor”

 

Kaynak: Haber Global TV

İstanbul kar yağışı aybar meteoroloji fırtına kar uyarı