İstanbul'da depreme en dayanıklı ilçeler hangileri?

Deprem İstanbul AFAD

Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem, beklenen büyük İstanbul depremini akıllara getirdi. Bunun ardından İstanbul'da depreme dayanıklı ilçeler hangileri, İstanbul’da en riskli ilçeler hangisi? soruları gündem oldu. İşte Avrupa ve Anadolu yakasında İstanbul'un depreme en dayanıklı en sağlam zeminleri.

İstanbul'un zemini sağlam mı? İstanbul'da en dayanıklı, en sağlam yerler neresi, hangi ilçeler? İstanbul'un depreme dayanıklı ilçeleri neler? gibi sorular Kahramanmaraş depremi ardından vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Bu içeriğimizde sizler için bu soruların yanıtlarını derledik...

İSTANBUL AVRUPA YAKASI DEPREME DAYANIKLI İLÇELER

Beyoğlu

Beşiktaş

Şişli

Kağıthane

Gaziosmanpaşa

Esenler'in önemli bölümü

Sultangazi

Başakşehir'in büyük bölümü

Sarıyer'in sahilden uzak bulunan bir bölümü

Arnavutköy

Maslak

Alibeyköy

Kemerburgaz - Göktürk

İstanbul'da depreme en dayanıklı ilçeler hangileri? - Resim : 1

İSTANBUL ANADOLU YAKASINDA DEPREME EN DAYANIKLI İLÇELER

Sultanbeyli

Beykoz'un kıyıdan uzak yüksek bölgeleri

Maltepe'nin kıyıdan uzak bir bölümü 

Çekmeköy

İSTANBUL'DA ZEMİNİ İYİ VEYA KÖTÜ OLAN YERLER HARİTASI

İstanbul'da depreme en dayanıklı ilçeler hangileri? - Resim : 2

AVRUPA YAKASI

Danişmen Formasyonu: Silivri'den Beylikdüzü'ne uzanan kesimi kapsıyor. Kıyıdan içeriye 10-15 kilometrelik zemin de riskli. Bölgenin zemini, kil, kömür, kum ve çakıldan oluşuyor. Deprem dalgaları zeminde kayda değer büyütmeye neden olacak. Çantaköy, Değirmenköy, Gürpınar hattında da kayda değer büyütmeler görülecek. Hoşdere, Kıraç ve güneye bakan yamaçlarda balçık heyelanları oluşabilir. Haritaya göre, İstanbul'da en büyük riskli alanın bu bölge olduğu görülüyor.

Bakırköy-Güngören hattı: Bakırköy katmanı dediğimiz bölge, kireçtaşı ve zayıf kaya niteliğinde. Bölge yatay tabakalı, tebeşirsi, killi kireçtaşından oluşuyor. İstanbul'un tüm tarihsel yapıları Bakırköy çevresinde işletilmiş olan eski taşocaklarından çıkartılan taşlar ile yapıldı. Merter ve Haznedar çevresindeki kireçtaşları içinde erime boşlukları söz konusu. Güngören ve Çukurçeşme birimleri deprem dalgalarında önemli büyütmelere neden olacak zemin özelliğine sahip. Nitekim 17 Ağustos 1999 depreminde Anakaya üzerindeki Maslak'ta yüzde 4, Mecidiyeköy'de yüzde 6 yatay maksimum ivme ölçülürken, Fatih'te yüzde 19, Yeşilköy, Ataköy, Zeytinburnu ve Büyükçekmece'ye uzanan sahil bandında yüzde 12-21 arasında değişen ivmeler kaydedildi. Yamaçlık yerlerde heyelan riski söz konusu.

ANADOLU YAKASI

Kuşdili ve Kurbalığıdere: Kuşdili formasyonu genellikle kil ve çamurdan oluşuyor. Yapılaşma açısından önemli sorunlar çıkabilecek zayıf zemine sahip. Killerin plastik davranışlarıyla yüksek binalarda tasman ve deprem sırasında sıvılaşma türü olaylar bekliyoruz. Kadıköy'e bağlı, Kurbağalıdere, Kuşdili dediğimiz bölgenin zemini yumuşak bir tabaka ve deprem büyütmesinin görüleceği yerlerin başında geliyor.

Aydos Formasyonu: Anadolu Yakası'nın doğu kesimindeki yüksek tepeleri kapsıyor. Deprem yükleri altında belirlenen bölgelerde, sıvılaşma, yumuşama, oturma gibi zayıflamalar ortaya gibi, deprem dalgalarında bir büyütme de ortaya çıkmayacak.

Yayalar Formasyonu: Deprem yükleri altında zemin dinamiği süreci yaşanmayacak. Yer hareketlerinde kayda değer büyütme görülmeyecek.

Pelitli Formasyonu: Bu formasyonun yüzeylediği yerler kaya niteliğinde. Dayanım özellikleri ve taşıma gücü yüksek. Yapı yükleri altında oturma beklenmiyor. Deprem yükleri altında sıvılaşma veya başka bir zemin dinamiği süreci yaşanmayacak. Yer hareketlerinde kayda değer bir büyütme olmayacak.

Gözdağ Formasyonu: Orta sert kaya niteliğinde. Bu nitelikleri ile taşıma gücü yüksek ve yük altında sıkışmayan olumlu ortamlar söz konusu. Ana kaya niteliğinde olduğundan yerlerde deprem dalgalarında bir büyütme ortaya çıkmayacak.

Kartal Formasyonu: Marmara kıyı kuşağı boyunca tabaka kalınlığı değişken. Taşıma gücü genellikle yüksek. Ancak kireçtaşı ara tabakalarının ortaya çıktığı yerler ve sığ derinliklerde yeraltı suyu dolaşımı nedeniyle pek çok bodrum katında nem ve sızıntılar görülebilir. Bu birimin bulunduğu alanlarda derin kazılara başvurulmamalı.

Trakya Formasyonu: Orta ve sert kaya niteliğinde. Anadolu yakasında Üsküdar ve çevresini kapsıyor. Trakya yakasında ise geniş alandaki yüzeyi oluşturuyor. Yüzeydeki yumuşak killi tabaka 4-10 metre arasında değişiyor. Bina temellerinin kaya zemine oturması için en az 8, 10 metre derine inilmesi gerekiyor. Bu takdirde çok katlı yapılar güvenli ve deprem yükleri altında sıvılaşma, yumuşama, oturma gibi zayıflamalar ortaya çıkmaz. Ana kaya niteliğindeki yüzeylerde deprem dalgalarında bir büyütme ortaya çıkmayacak.

deprem risk haritası

2023 CELAL ŞENGÖR'ÜN BÜYÜK İSTANBUL AÇIKLAMALARI

Prof. Dr. Celal Şengör katıldığı bir programda "Anadolu Yakası'nın Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün güneyi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün güneyine bir şerit çiz sahile paralel. Anadolu Hisarı; Ataşehir, Kartal ve Pendik'in kuzeyi sağlamdır." ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Celal Şengör Küçükçekmece ve Beylikdüzü bölgelerinin deprem açısından sıkıntılı olduğunu belirtti. Ek olarak Prof. Dr. Celal Şengör tarihi yarımada yani suriçi İstanbul'un zeminin çok sağlam olduğunu söyledi. Ayrıca, Etiler, Beşiktaş ve Ulus'un da sahil bölgeleri dışındaki yerlerinin sağlam olduğunu söyledi.

Kaynak: Haber Global TV

AFAD