İstanbul'da 1987 kışında ne kadar kar yağdı? İstanbul'da 1987 kışı nasıldı?

İstanbul Meteoroloji Genel Müdürlüğü
İstanbul'da 1987 kışında ne kadar kar yağdı? İstanbul'da 1987 kışı nasıldı?

Meteorolojik tahminlerde; İstanbul'da hafta sonundan itibaren şiddetli kar yağışı var. Bunun son yılların en etkili kar yağışı olacağı belirtiliyor. Bazı uzmanlara göre yağış, 1987 yılının Mart ayındaki kar yağışına yaklaşabilir. Peki o yıl İstanbul'da neler yaşanmıştı?

Türkiye yeni bir soğuk ve kar yağışlı bir hava dalgasının etkisine girmeye hazırlanıyor. Soğuk hava ve kar yağışından İstanbul'da etkilenecek. Geleceği Meteoroloji ve çeşitli uzmanlar tarafından açıklanan kar yağışının da çok olacağı belirtiliyor. Hatta o kadar etkili olacak ki 1987 yılındaki meşhur kar yağışına benzetip hatırlatanlar da bulunuyor.

Peki, 'efsane mart' olarak da anılan 1987 Mart ayında neler yaşandı?

İSTANBUL'DA 1987 YILINDA KAR YAĞIŞI NE KADAR ETKİLİYDİ?

O günlerde meteorolojik tahminler bugünkü kadar gelişmiş olmadığı için İstanbul kara hazırlıksız bir şekilde yakalandı. 4 Mart sabahı uyanan İstanbullular şiddetli bir tipi ve yarım metreye yaklaşmış olan karla karşılaştı. Ulaşım felç oldu, sular, elektrikler ve telefonlar da kesilmişti... Sabah okullarına ulaşabilen öğrenciler, İstanbul Valiliği'nin tatil kararının ardından bu kez evlerine ulaşmak için çaba harcadı. İlerleyen günlerde aralıklarla devam edecek olan kar yağışı nedeniyle tatil iki hafta daha sürecekti.

1987 istanbul kar

DIŞARI ÇIKMAYIN

Dönemin valisi Nevzat Ayaz, gerekli ihtiyaçları karşılayan özel kuruluşlar haricindeki işyerlerinin açılmaması ve vatandaşların dışarı çıkmamasını talep etti.

Belediye Başkanı Bedrettin Dalan ise 'Son yüzyılın en ağır kış şartları' sözleriyle tanımlamış olduğu hava olayına hazırlıkları "Yakıt ve un stoklarımız yeterli, telaşa gerek yok" ifadeleriyle anlattı.

KARA KIŞ MANŞETLERDE

İstanbulluların o güne kadar hiç görmediği kadar şiddetli olan yağış, gazete manşetlerinden de uzun bir süre inmedi.

"İstanbul'da hayat durdu" manşetiyle çıkan yazıda yollarda kalan otomobil sürücüsü ve otobüs yolcularının polis otolarıyla taşınmış olduğu bilgisi paylaşıldı. Gazetelerde yer alan bir habere göre de özel otomobille Anadolu Yakası'nda Kartal; Avrupa Yakası'nda ise Silivri'den ötesine geçmek yasaklandı.

SABAH KALKTIĞIMDA ARABAMI GÖREMEDİM

O dönem Kandilli Rasathanesi'nde görev yapan Meteoroloji Şefi Gökhan Abur da 35 yıl önce yaşanan kar esareti hakkında görüşlerini paylaştı. Abur, bu kış olduğu gibi o yılda sıcaklıkların mevsim normallerinin çok üzerinde olduğunu belirtti. 3 Mart'ta havanın bozmaya başladığını belirten Abur, yaşadıklarını şu şekilde aktardı:

'4 Mart sabahı kalktığımda kar nedeniyle arabamı göremedim. Sıcalık eksi 9 derecenin altına indi. Bütün ana arterler ara yollar buz kapladı. Hiçbir şekilde ulaşım sağlanamadı, işe gidemedik. Rasathane o gün görev yapacak çalışanlarını arazi araçlarıyla işe götürüp getirdi. O tarihte Feneryolu'nda oturuyordum. 12 katlı binada yöneticiydim. Kömür yakıyorduk. Bir depo yaptırmıştık. Mart başı yaptığımız kontrole göre, 30-35 tonluk bir kömürümüz vardı. Günlük yaktığımız miktar da 600 kilogramı geçmiyordu. Kışın bitmesi nedeniyle sipariş vermemiştim. Uzun bir süre o soğuklarda kalorifersiz kaldık.'

İstanbul'da iklim gereği karın en fazla 3 gün yerde kaldığını dile getiren Abur, 'Eski insanlar da bunu 'İstanbul'da kar 3 günden fazla kalmaz' diye özetler. 4 Mart sabahı başlayan yağış 14 Mart'a kadar devam etti. Etkisini kaybetmesi ise 17 Mart'ı buldu.' sözlerini kullandı.

KANDİLLİ VERİLERİ

Kandilli Rasathanesi verilerine göre 4 Mart'ta 22 santimetre olan kar, 8 Mart'a kadar kademeli artarak 70 santimetreye kadar yükseldi. 3 Mart günü 12 dereceye yakın olan sıcaklık ise 7 Mart Cumartesi günü eksi 6,6 derece olarak kaydedildi.

kış kar yağışı