İstanbul Valisi Yerlikaya'dan flaş 'kademeli mesai' açıklaması

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kademeli mesai hazırlığıyla ilgili olarak "Çalışmalarımız sürüyor. Büyükşehir Belediyesi ile çarşamba günü toplantı yapacağız" dedi.

İstanbul Valiliği artan koronavirüs vaka sayıları nedeniyle kademeli mesai düzenlemesini yeniden gündemine aldı. Kamu kurumları ve özel sektör temsilcileriyle görüşmeler doğrultusunda mesai saatlerinde gruplar halinde değişiklik bekleniyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "Kademeli mesai ilgili çalışmamız sürüyor, yakın zamanda paylaşacağız. Büyükşehir Belediyesi ile çarşamba günü toplantı yapacağız" dedi. Yerlikaya, şunları ifade etti: 

"Koronavirüs önlemlerinin bütün her yerde en etkin alınması ve alınan bu tedbirleri en güzel şekilde uygulanması noktasında valilik, kaymakamlarımız, meslek odalarımız, kolluk kuvvetlerimiz birlikte çalışıyoruz. İstanbul'da topu ulaşım oranı çok büyük. Pandeminin hemen öncesinde Ocak - Şubat aylarında günlük toplam yolcu sayısı 10 milyon 700 bin. Bu rakamlar pandeminin ilk dönemlerinde 200 bine kadar düştü. Ama tekrar 5 milyon üzerine çıktı.

Yakın tarihte biliyorsunuz genelge geldi. Minibüsler, otobüsler ayakla yolcu alamıyoruz. Bütün meslek odalarımızla istişare halindeyiz, belediyemiz ile görüşüyoruz. Burada istişare ile birlikte kararlar alacağız. İstanbul dünyada 14'üncü büyük metropol. Bizim metropol duruşumuza yakışır mesai saatlerinde, sadece kamu değil özel sektör, hep beraber aynı yol, aynı ulaşım araçlarını en verimli ama sağlığımızla ilgili bizi sıkıntıya sebep olmayacak şekilde nasıl kullanacağız bunun üzerinde duruyoruz. Yakın zamanda bunu paylaşacağız."

Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, toplu ulaşımı yüzde 60 oranında özel sektör çalışanlarının kullandığını vurgulayarak, "Valilik, İBB ile perşembe günü bir toplantı yaptı. Birlikte bir çalışma yapılacak. Valilik özel sektör için sanayi odalarıyla, özel sektör temsilcileriyle görüşerek buna göre mesaiyi kademelendirecek" açıklaması yapmıştı.

ANKARA'DA MESAİ 4 GRUBA AYRILMIŞTI

Ankara'da kademeli mesai sistemine geçilmişti. Mesai saatlerinin 08.00-17.00, 08.30-17.30, 09.00-18.00, 10.00-19.00 olarak dört farklı şekilde uygulanması kararlaştırılmıştı.

İZMİR VE DİYARBAKIR'DA GEÇİLDİ

İzmir'de ise kamu kurum ve kuruluşlarında esnek çalışma saati uygulamasına geçildi. Konak ilçesinde iki gruba ayrılan kurumlarda mesai birer saat arayla başladı. Mesai saatlerinde düzenlemeye giden diğe il de Diyarbakır oldu.

Kamu kurum ve kuruluşlarında mesai saatleri ikiye bölündü. İlk grup 08.00'de, ikinci grup ise 09.00'da işe başlayacak.

son dakika son dakika haber