İstanbul için dev dönüşüm

Gündem haberleri Deprem Kentsel dönüşüm Konut Emlak haberleri

İstanbul'da yarısı bizden kampanyası ile kentsel dönüşüm için önemli bir adım daha atıldı. Açıklamayı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. Haber Global ekibi dönüşüm projesinin detaylarını Gayrimenkul Uzmanı Hakan Özelmacıklı ile değerlendirdi.

İstanbul'daki 3 ilçede temeller atıldı. Sektör temsilcileri de İstanbullu da kampanyayı destekliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul için başlatılan kentsel dönüşüm kampanyasının detaylarını paylaştı.

Erdoğan, ''Kentsel dönüşüme 1.5 milyon liralık bir destek vereceğiz'' dedi.

Erdoğan'ın açıklamaları;

"350 BİN KONUTU DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"

Vatandaşımız 1.5 milyon liralık destekle inşallah evini yapacak, yeni yuvasında güvenli, huzurlu, mutlu bir şekilde oturacaktır. Kampanyamıza başvurup yüzde 100 anlaşmaya varan bağımsız bölüm sayısı 71 bini aştı. Yüzde 50 ve üzerinde mutabakat oluşan bağımsız bölüm sayısı ise 158 bine ulaştı.

Yarısı bizden kampanyamıza İstanbullu kardeşlerimiz ilgi gösterdi. 1 milyon 233 bin bağımsız bölüm için başvuru yapıldı. 1 buçuk milyon liralık destek vereceğiz. 100 bini kira desteği 800 bini hibe desteği şeklinde verilecek. Kredilerin ödenmesi evler tamamlandıktan sonra başlayacak ve ilk yılı faizsiz olarak tahsil edilecektir. Bu destekle evini yapacak ve güvenli şekilde oturacak vatandaşımız. 350 bin konutu dönüştürmeyi amaçlayan kampanyayı başlatmış olacağız.

Tüm aşamaları ile İstanbul'da yüzyılın dönüşümü projemize bugün start veriyoruz. Buradan vatandaşlarımı bir an evvel yarısı bizden kampanyasında yer almaya davet ediyorum. 

"MARMARA DEPREMLERİ ÇALIŞMALARIMIZI HIZLANDIRMAMIZ GEREKTİĞİNİ GÖSTERİYOR"

50 binden fazla canımızı toprağa verdiğimiz büyük bir afetten sonra artık hiçbir şeyin eskisi gibi olması düşünülemez. Devlet ve vatandaş olarak deprem konusunu önceliklerimizin en başına almamız gerekiyor. Yakın zamanda Marmara'da meydana gelen depremler çalışmalarımızı daha da hızlandırmamız gerektiğini gösteriyor. Depreme karşı hazırlık yapmak bizim için tercihten öte zorunluluktur. Coğrafi olarak biz depremle burun buruna yaşayan bir ülkeyiz. 6 Şubat depremlerinin ekonomimize maliyeti 104 milyar dolardan fazladır. Hiçbirimizin deprem gerçeğine gözlerini kapama gibi bir lüksü olamaz. 

"TÜRKİYE'NİN BİRİNCİL MESELESİ..."

Teşhisi doğru koymak tedavinin yarısıdır. Sorunla yüzleşmek çözümün ilk adımıdır. Depremle mücadeleyi önce zihinlerde başlatmamız gerekiyor. Deprem değil çürük, sağlıksız bina öldürür ilkesini tamamen özümsemeden hiçbir yere varamayız. Türkiye'nin birincil meselesi yapı stokunun süratle yenilenmesidir. Bu sebeple 81 vilayete yapacağımız en büyük iyiliğin kentsel dönüşüm hamleleri olduğuna inanıyoruz. 

"İSTANBUL'DA HEDEF 600 BİNİ ACİL OLMAK ÜZERE TOPLAM 1.5 MİLYON DÖNÜŞÜM"

TOKİ binalarında hiçbir sıkıntı ve can kaybı yaşanmadı. Muhalefete rağmen TOKİ'mize böyle bir misyon yükleyerek milyonlarca konut ürettiğimiz için bugün hamdediyoruz. TOKİ'nin konut stokunu yenilemeye devam edeceğiz. İstanbul'da 6 milyon konut ve 1.5 milyon ticari alandan oluşan toplam 7.5 milyon bağımsız bölüm yer alıyor. Bunların 600 bini süratle dönüştürülmeli. İstanbul'daki kentsel dönüşüm için toplamda 128 milyar lira tutarında kaynak topladık. Hedefimiz 5 yıl içinde 600 bini acil olmak üzere toplam 1.5 milyon riskli bağımsız bölümü dönüştürmektir. Yasayla ilgili muhalefetin iddiaları tamamen safsatadır. İş yapmanın değil, hizmeti engellemenin peşindeler. Çünkü, kanunla ne vatandaşın evine el konulması ne de insanımızın mülkiyet hakkının ihlal edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Yegane amacı kentsel dönüşüm sürecini çabuklaştırmaktır. Buradan bir kez daha vatandaşlarımızı, muhalefetin ve marjinal örgütlerin yalanlarına itibar etmemeye çağırıyorum. Bu çapsızların kentsel dönüşümü, 'rantsal dönüşüm' yalanıyla sabote etmesine izin vermeyiz. Kendileri lüks binalarda yaşarken benim İstanbullu kardeşime dayanıksız, çürük yapıları reva görenlere eyvallah edemeyiz. Onlar istemese de İstanbul'la birlikte şehirlerimizin kentsel dönüşüm sürecini yapacağız. Rezerv alanlara 400 bin konut inşa ederek dönüşümü başlatacağız. 

İlimiz genelinde 100 bin sosyal konut inşa edeceğiz. Şehrimizin çehresini tamamen değiştireceğiz. Zihninde soru işareti olan her bir kardeşimizi güvenli, modern, estetik evlere mutlaka kavuşturacağız. 

"İSTANBUL ADAYINI YAKINDA AÇIKLAYACAĞIZ"

3.5 ay kaldı. Yeniden İstanbul diyor muyuz? İnşallah 31 Mart'ta İstanbul'un Fetret Devri'ni kapatacak. Hak ettiği hizmetlerle yeniden buluşmasını sağlayacağız. İstanbul'a kendini vakfedecek, başka hiçbir şeyi gözü görmeyecek, İstanbul'u emanet bilip ona layıkıyla sahip çıkacak, tüm kalbiyle bu şehri sevecek hasılı, Fatih'in yadigarı aziz İstanbul'a şehreminliği yapmayı en büyük payesi bilecek adayımızı yakından açıklayacağız. Hiçbir insanımızı ötekileştirmeden, kimseyi ayırmadan, milletimizin tüm fertlerini birleştirmek için sabırla, tevazu ile 31 Mart akşamına kadar çalışacağız. Rabbim yolumuzu, bahtımızı açık etsin diyorum. 

 

 

Kaynak: Haber Global TV