İsrailli arama kurtarma üyesi, hem 1999 hem 2023'te yardıma geldi

Kahramanmaraş Depremi İsrail

Son yıllarda Türkiye'yi sarsan 17 Ağustos 199 Gölcük ve 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerine tanıklık eden nadir yabancı kurtarma görevlilerden biri de İsrail delegasyonundan Gili Shenhar'dı.

Shenhar, 25 yıl arayla tanık olduğu iki depreme air izlenimlerini Haber Global'e anlattı.

Gölcük depremine ilişkin konuşan Shenhar, "Ben 1999 depreminde de Türkiye'deydim. Eğer karşılaştırmam gerekirse sahada gördüğümüz hazırlık aşamasıyla ilgili çoğu alanda büyük fark olduğunu söyleyebilirim. Çok fazla arama kurtarma ekibi gördüm. Teçhizatlar hazırdı. Çok fazla vinç, kamyon ve gıda vardı. Çok fazla tahliye edilen insan gördük. Uluslararası yardım konusunda da büyük fark vardı. Yalnızca İsrail değil dünyanın birçok noktasından yüksek kapasiteli kurtarma ekipleri gelmişti." dedi.

Shenhar, tanık olduğu en büyük depremlerden birinin 6 Şubat felaketi olduğunu söyledi.

Shenhar, "Bir çok deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerine katılma şansı buldum. En yıkıcı olanın 2010'daki Haiti'deki deprem olduğunu söyleyebilirim. Daha sonrasında Nepal, Meksika depremlerine de tanıklık ettim. Ancak Türkiye'deki depremin de son yıllarda meydana gelen en büyük depremler arasında olduğunu söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.

Sözlerine devam eden Shenhar, "1999'daki depremde can kaybı sayısı 17 bin ve yaralı sayısı da 44 bindi. Bu depremde bu sayıların çok daha büyük olduğunu görüyoruz. Ancak ben Türk Halkının bu depremin üstesinden gelebileceğini ve en yakın zamanda normal hayata döneceğini düşünüyorum. Aynı şey İsrail Halkının başına gelse Türkiye'nin de yardıma koşacağına eminim." dedi.

 

Kaynak: Haber Global TV

türkiye deprem İsrail arama kurtarma