İsrail'de derin çatlak, 'Şin Bet' hükümete savaş açtı

İsrail Binyamin Netanyahu Mossad
İsrail'de derin çatlak, 'Şin Bet' hükümete savaş açtı

Gazze'de katliam yapan İsrail'de görünmez bir iç mücadele yaşandığı ortaya çıktı. Ülkenin iç istihbarat servisi Şin Bet'in yanı sıra; ordu ve polis gücü de Netanyahu hükümeti ile her alanda çatışma halinde. Şin Bet'in hükümete sunduğu raporlarda İsrailli yerleşimcilerin “Filistinlilere karşı terör eylemleri gerçekleştirdikleri” dile getirilirken, Savunma Bakanı Yoav Gallant da “savaş kurallarını hiçe saydığı gerekçesiyle” suçlanan isimler arasında. 

Dünyanın en köklü ve etkin uluslararası politika dergisi olarak kabul edilen Foreign Affairs'de (FA) “İsrail'in gizlenen savaşı” başlığıyla yayımlanan analiz yazısında çarpıcı bilgilere yer verildi. Ülkenin iç istihbarat birimi Şin Bet, hükümete bir rapor yazarak İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilere karşı terör eylemleri gerçekleştirdiğini ifade etti. Şin Bet raporunda mevcut durumun kabul edilemez olduğunun altını çizerken ülkenin kurmay kadrosu ise hükümetle gizli bir savaş halinde. Ordu kurmayları 2016 yılından bu yana hükümetin kanun ve düzen tanımadığını düşünürken mevcut gerilimin “büyük kriz noktasına kadar geldiği” iddia ediliyor.

İsrail'de derin çatlak, 'Şin Bet' hükümete savaş açtı - Resim : 1
İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet'in Direktörü Ronen Bar, Netanyahu hükümetine yerleşimcilerin Filistinlilere karşı terör uyguladığını vurgulayan bir rapor sundu.

TERÖR YARATIYOR

İsrail'deki iç kaynaklardan elde edilen bilgilere göre ülkenin iç güvenlik istihbarat servisi Şin Bet'in Direktörü Ronen Bar, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya bir rapor sundu. Şok eden raporda Batı Şeria ve Gazze bölgesindeki İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddet eylemlerinin her ay arttığı ifade edilerek “İsrail vatandaşlarının terörü yaşanıyor” ifadesine yer verildi. Bar'ın raporunda mevcut durumun “kabul edilemez ve ülkenin çıkarlarına aykırı olduğu” ifadesine de yer vererek, hükümete önlem alması yönünde tavsiyede bulunduğu ortaya çıktı. Şin Bet'in saldırgan yerleşimcilere “Tepe Gençliği” adını verdiği ve raporda Filistinlilere saldıranlara müdahale eden güvenlik güçleri ve askerlere de yerleşimciler tarafından saldırıldığı bilgisini paylaştığı ortaya çıktı.

POLİS HÜKÜMETİ UYARDI

İsrail Polisi Genel Müdürlüğü'nün raporuna göre ise 7 Ekim saldırılarından bu yana bin 400 yerleşimci saldırısı yaşandı. Bu saldırılar içerisinde Filistinlilerin yaralandığı, evlerinin ve işyerlerinin ateşe verildiği ya da kundaklandığı bilgisine de yer verildi.  Elde edilen bilgilere göre yalnızca yerleşimcilerin saldırganlığı dolayısıyla 7 Ekim saldırılarından bu yana bin 600 Filistinli evlerini terk etmek zorunda kaldı. İsrail'deki sağcı kabine ise söz konusu raporlar ve şikayetleri görmezden geldi. İsrail Polisi'nin raporunda ayrıca görmezden gelinen mevcut durum dolayısıyla büyük bir saldırı yaşanabileceği uyarısında da bulunulmakta.

İsrail'de derin çatlak, 'Şin Bet' hükümete savaş açtı - Resim : 2
İsrail ordusu kurmaylarının başta ülkenin Finans Bakanı Bazalel Smotriç, olmak üzere aşırılık yanlısı isimlere karşı öfkeli olduğu ifade edilmekte.

KARARLAR SORGULANIYOR

Elde edilen bilgilere göre İsrail Ordusu da Netanyahu hükümetinin aldığı bazı kararları “savaş kurallarına aykırı” bulurken, asker ile hükümetin ilk kez 2016 yılında arasının açıldığı ifade ediliyor. Bu tarihte tutuklanan ve yerde yatan bir Filistinliyi sorgusuz infaz eden Elor Azaria isimli asker hakkında Ordu tutuklama kararı alırken, Netanyahu hükümeti ise soruşturmayı engellemeye çalıştı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot ise Azaria'nın askeri kurallara göre suç işlediğini ve yargılanacağını açıkladı. Yaşanan olayın ardından hakkındaki suçlamalar mahkemede hafifleştirilen Azaria 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

ORDU BAKANLARA ÖFKELİ

İsrail Genelkurmayı,  'Finans Bakanlığı'nı ele geçiren Bakan Bazalel Smotriç ve ekibindeki aşırı sağcılar nedeniyle, kanun ve ulusal çıkarların çiğnediği görüşünde. Genelkurmay'daki ekipler tarafından, defalarca sorgulanan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Savunma Bakanı Yoav Gallant ise “savaş kurallarını hiçe saydığı gerekçesiyle” da suçlanan isimler arasında. Ordu ile aşırı sağcı hükümet arasındaki ayrımın büyük bir krize doğru evrildiği de kulislerden yansırken, Netanyahu ise hakkındaki iddialardan dolayı ordu ve istihbarat servislerini suçluyor.  Netanyahu, kamuoyundan gelen baskıya karşın 7 Ekim olaylarına ilişkin bağımsız bir araştırma komisyonu da kurmuş değil. 

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel