İsmail Hakkı Pekin değerlendirdi: Han Şeyhun neden önemli?

İsmail Hakkı Pekin değerlendirdi: Han Şeyhun neden önemli?

Güvenli Bölge görüşmeleri devam ederken diğer yandan 'Kıran' operasyonun başlamasını ve Suriye rejim operasyonunda Han Şeyhun'un önemini Genelkurmay İstihbarat Eski Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Haber Global ekranlarında Günün Nabzı'nda değerlendirdi

Bugün PKK'ya yönelik 14 tabur, 129 tim ve 2300 komando ile başlayan 'Kıran' operasyonu, gündemin baş sıralarına yerleşti. Harekatın özellikle Pençe 1 ve Pençe 2 yanında ABD ile Güvenli Bölge görüşmelerinin hızlandığı dönemde gerçekleşmesi önemli bir detay olarak dikkat çekiyor. Peki 'Kıran' operasyonunun stratejik rolü ne?  

KIRAN OPERASYONU 15-20 GÜN SÜREBİLİR
Genelkurmay İstihbarat Dairesi Eski Başkanı İsmail Hakkı Pekin, "Kıran operasyonu Pençe 1 ve 2 ile birlikte tamamlayıcı operasyon. Pençe 1 ve 2 ile Kandil'den gelebilecek teröristlerin önü kesilirken, oradaki teröristlerin malzemeleri, mağaraları, silah ve cephane stokları tek tek temizlenirken, diğer yandan içeride Kıran operasyonu başladı. Şırnak, Van ve Hakkari'yi kapsıyor. Irak-Suriye sınırı bir kısmı, Kuzey Irak'ın yani Irak sınırının tamamı, İran-Irak sınırı olmak üzere, 3 sınır ilimiz ve bunların ilçelerinde yürütülüyor. 
Neden şimdi?
Çünkü yaylacılar eylüle doğru inecekler yayladan. PKK kış hazırlıklarını yapıyor, yaylacılardan yiyecek alıyor, çocuklarını devşirip militan yapmaya çalışıyor. Aldıkları malzemeleri de kış konuşlanması için ya da kış terör faaliyetleri için belli yerlerde saklıyor. Hakurk ve civarından gelen teröristler oradan Hakkari, Şırnak ve Van kırsalına geçecekler. Oralarda depolarda Bestler Dereler'de malzeme alıp ileriye devam edecekler. Jandarma Genel Komutanlığı yaptığı operasyonla bir defa bu hazırlığı bozuyor. İkincisi o bölgede bulunan halkı teröristlerden koruyor. Üçüncüsü mağara ve depoları ele geçirerek o bölgeyi temizlemeye çalışıyor. Yani Hakurk'un devamını Türkiye'nin içerisinde görüyoruz. Bu bize hem teröristlerin kış hazırlıklarını yapmaları hem de teröristlerin bahardan sonra terör faaliyeti yaparak hale gelmelerini engelleyecek, bize de alan hakimiyeti sağlayacak. Alan hakimiyeti demek, birliğin bir yere gidip durması demek değil. Birlik orada bütün kritik bölgeleri tek tek helikopterlerle gitmek veya İHA'larla gözetlemek suretiyle bizzat Mehmetçik postalıyla basıyor. Silahlı silahsız helikopterler ve silahlı silahsız İHA'lar çok önemli. Bu harekatın birkaç gün daha devam edeceğini tahmin ediyorum.

Operasyonun kısa süreli olacağını sanmıyorum. 15-20 gün, belki daha fazla devam edebilir. Keşif faaliyetlerine de devam edebilirler. Bölge terörist faaliyetlere müsait bir bölge" dedi.

SURİYE REJİMİNİN İDLİB HAREKATI RUSYA'NIN TÜRKİYE'YE MESAJI
İdlib konusunu da değerlendiren Pekin, "Suriye'nin yaptığı İdlib harekatının amacı, bölgedeki muhalif kuvvetler ile Hama kırsalındaki muhalifler arasındaki bağı koparmak. Halep'ten Lazkiye ve Halep'ten Şam'a giden yolu kotrol etmek ve muhaliflerin bağlantısını kesmek amacını taşıyan bir operasyon olarak değerlendiriyorum. Han Şeyhun ele geçirilirse hem bu yol kontrol altına alınacak hem de iki muhalif grup arasındaki irtibat da kesilecek. Tabii, bizim 9 No'lu gözlem noktamız da kuşatılmış olacak. Bence bu harekatın daha ileri gitmemesi lazım. Öncelikle bir diplomatik çözüm, yani Soçi mutabakatına tekrar dönülmeli en azından Han Şeyhun alınsa bile Suriye rejimi tarafından, çünkü diğer türlüsü 1.5-2 milyon mültecinin daha Türkiye sınırına gelmesi anlamını taşır. Türkiye ABD ile güvenli bölge çalışması yaparken diğer yandan ikinci bir dikkat dağıtan nokta oluştu. Bu sanırım biraz da Rusya Federasyonu'nun Fırat'ın doğusunda ABD ile güvenli bölge konusunda vardığımız mutabakata duyduğu bir tepki ve bu tepkiyi Türkiye'ye dile getiriyor. Rusya daha başka bir şey isterdi. Kontrollü bir şekilde, ABD ile anlaşmadan Türkiye aşağıya kadar girsin, o sırada ABD ile Türkiye'nin arası açılsın, hem de Kürtler zaten Rusya ile görüşüyorlar, Rusya'yla işbirliği yapsınlar. Bunu isterdi Rusya. Ama Türkiye farklı bir yöntem izledi. Üç tarafa manevra imkanı sağlayan bir mutabakat ortaya çıktı. Önümüzdeki dönemde ne olacağını göreceğiz mutabakatın. Rusya'nın tepkisi bunu. Suriye'nin Rusya'dan işaret almadan tek başına böyle bir operasyon yapması bence çok zor ya da mümkün değil. Çünkü hava desteğini Rusya'dan alıyor.
Bence Ankara Rusya ile görüşür ve Soçi mutabakatını yeniden devreye sokar. Bu hareket daha ileri gitmez. daha ileri giderse Astana Süreci çökebilir. O zaman Türkiye ABD ile başbaşa kalır. Bu ne ABD'nin ne de Rusya'nın istediği bir şey. Hama ve İdlib'teki gruplar arasındaki irtibatın kesileceğini, yolun biraz daha rahatlayacağını tahmin ediyorum. Büyük olasılıkla diplomatik görüşmeler başlamıştır. Büyük ihtimalle yarın sabah daha iyi bir haberle uyanabiliriz.

FIRAT'IN DOĞUSU İÇİN TÜRKİYE'NİN İŞİ ZOR
Fırat'ın doğusuna yapılacak operasyon konusunda Türkiye'nin işi çok zor. Fırat'ın batısında yani İdlib'te Rusya ile bir kamburumuz var. Her an patlayabilir, en ufak bir kıvılcımda. HTŞ içinde diğer ülkelerin istihbarat örgütleri de var. Her an provokasyona hazır pimi çekilmiş bomba gibi duruyor İdlib. Türkiye burada bir anda sınırında 1.5-2 milyon sığınmacı ile karşılaşabilir. Fırat'ın batısında yine Münbiç konusu var. Ruslarla halledemediğimiz Tel Rıfat konusu orada duruyor. Zaman zaman askerlerimiz oradan atılan bombalarla şehit oluyor. Fırat'ın doğusunda ABD bir Kürt devletçiği kurmaya çalışıyor. Türkiye de "Sen bunu kuramazsın" diyor. Türkiye'nin sorunu hudut sorunu değil. Türkiye  sınırlarını korur, PYD-PKK da hiçbir şey yapamaz tek başına. Ama arkasında ABD, Batı ve İsrail'i, parasal olarak da Suudi Arabistan'ın almış Kürt devletçiğinin orada kurulması Türkiye'nin orta vadede kendi bekasına yönelik bir tehditle karşılaşacağı anlamına gelir. Türkiye'yi asıl ilgilendiren konu bu.
Her iki tarafın da zamana ihtiyacı var. Türkiye'nin de ABD'nin de zamana ihtiyacı var. ABD şimdilik federe devlet kartını şimdilik rafa kaldırdı. Ama şimdilik. Büyük ihtimalle ağustos ayında Türkiye ABD'li veya ABD'siz ileri doğru çıkacak. Gözlem noktalarını kuracak Fırat'ın doğusunda. Orada devletçiğin oluşmaması için elinden geleni yapacak. Bunun planları da hazırdır şu anda. Ama önemli olan ABD ve Batı ile bu işleri yaparken çok dikkatli olmamız gerekiyor. Şam'la görüşülmeli. Rusya, İran, bölge içindeki Arap ve Kürt aşiretleri, oradaki gayrimüslüm toplumlarla tamamen görüşmemiz ve bölgeyi çok iyi etüt etmemiz lazım" dedi.