İsimlerinden çektiklerini hiçbir şeyden çekmediler... Roket, Azrail, Enson...

Yaşam Haberleri
İsimlerinden çektiklerini hiçbir şeyden çekmediler... Roket, Azrail, Enson...
İlginç isimler sahiplerine kimi zaman sıkıntı yaşatabiliyor. Fotoğraflar: AA, İHa

Türkiye'nin birbirinden ilginç isimli insanları adları ve soyadlarıyla dikkat çekiyor. Ancak bu kişiler kimi zaman isimleri yüzünden sıkıntılar da yaşayabiliyor. Bazılarının başı da isim benzerliği yüzünden derde girebiliyor.

Eren Sakarya/Sibel Gülersöyler

Bir insanın ismi o kişiyi hayatı boyunca etkileyebiliyor. Ancak bazı ilginç isimler o kişinin tüm Türkiye tarafından bilinmesine neden olabiliyor. Kimi kimsede olmayan ilginç adı ile medyada konu olurken, kimi uzun ismi ile gündeme geliyor. Bu ilginç isimler insanların yüzünde tebessüme neden olurken ismin sahibi için sıkıntıya sebebiyet verebiliyor. Bazıları da normal bir ada sahip olduğu halde başkaları ile olan isim benzerliği yüzünden problemler yaşıyor.

Bu ilginç isimlerin başında Roket Atar geliyor. Babasının askerdeki görevi nedeniyle kendisine Roket ismini verdiğini belirtiyor. Atar, nüfusa 28 gün geç yazdırıldığını çünkü babasının bu ismi koyup koymamak konusunda 28 gün düşündüğünü söylüyor. Atar, aile içerisinde kendisine babasının ismi olan Kamil adıyla hitap edildiğini belirterek eşinin de gerçek ismi Roket'i sonradan öğrendiğini ifade etmekte.

İsimlerinden çektiklerini hiçbir şeyden çekmediler... Roket, Azrail, Enson... - Resim : 1
Roket Atar ismini duyan inanamıyor. Fotoğraf: AA

ALMANYA'YA VİZE ALAMADI

Sürekli olarak insanların kendisini aradığını ve isminin doğru olup olmadığını belirten Atar "Genellikle telefonda bu insanlarla karşılıklı gülüyoruz 'İnanmamıştık o yüzden aradık kusura bakmayın' deyip kapatıyorlar" diyor. Atar bir keresinde iş için Almanya'ya gitmesi gerektiğini, ancak ismi yüzünden vize alamadığını belirtiyor.

Amasya'nın Suluova ilçesinde emekli olarak yaşayan Enson Çoban, resmi işlemler sırasında genellikle isminin gerçek olduğuna inanılmadığını bu yüzden sorunlar yaşadığını söylüyor. Çoban, isminin hikayesi hakkında "Benden önce 6 kardeşim olmuş. Doğduğumda komşularımız 'bu kadar çocuk yeter, en son bu olsun' demişler" ifadelerini kullanıyor.

İsimlerinden çektiklerini hiçbir şeyden çekmediler... Roket, Azrail, Enson... - Resim : 2
Amasya'da yaşayan Enson Çoban. Fotoğraf: İHA

Van'da muhtarlık yapan Azrail Yok ise ilginç ismiyle dikkat çeken başka bir kişi. İsmi ile gurur duyduğunu söyleyen Yok, bu adın kendisine avantaj sağladığını dile getiriyor. Yok, sürekli olarak tanıdıklarının 'Bu gün Azrail ile karşılaştım, Azrail'in koluna girmiş yürüyorum' şeklinde şakalar yaptığını da sözlerine ekliyor.

İsimlerinden çektiklerini hiçbir şeyden çekmediler... Roket, Azrail, Enson... - Resim : 3
Azrail Yok Van'da yaşıyor. Fotoğraf: AA

Ardahan'da yaşayan Kocala, Gençola ve Gençkala kardeşler de isimleri ile dikkat çekiyor. Kocala Koç, kendilerinden önce doğan 6 kardeşin vefat ettiğini bu yüzden ailesinin kendilerine bu isimleri verdiğini ifade ediyor. Babasının isim tavsiyelerini köydeki bir hocadan aldığını belirten Kocala Koç, "Bu isimler manalarında da ifade edildiği gibi 'kocasın', 'genç kalsın' ve 'genç olsun'" diye ifade ediyor.

TÜRKİYE'NİN EN UZUN İSMİNE SAHİP 

İlginç isimlerin yanında uzun isimlere sahip kişiler de dikkat çekiyor. Diyarbakırlı Mehmet Neytullah Uçarturnagurbetgezer bu kişilere örnek. Akçakaya soyadı ile dünyaya geldiğini söyleyen Uçarturnagurbetgezer, babasının soyadını bu şekilde değiştirdiğini söylüyor. Kimi zaman uzun soyadı yüzünden kendisinin ve çocuklarının sıkıntılar yaşadığını söyleyen Uçarturnagurbetgezer, yine de soyadından memnun olduğunu aktarıyor.

İsimlerinden çektiklerini hiçbir şeyden çekmediler... Roket, Azrail, Enson... - Resim : 4
Haşim Ahmet Abdulbaki Buğra Bahadır Nebioğulları ve kızı Aybike Güliz Enzel Yağmur Eflinnisa Nebioğulları Türkiye'nin en uzun isimlerine sahip. Fotoğraf: İHA

Türkiye'nin en uzun ismine sahip kişileri ise Denizli'de yaşayan Haşim Ahmet Abdulbaki Buğra Bahadır Nebioğulları ve kızı Aybike Güliz Enzel Yağmur Eflinnisa Nebioğulları'nın isimleri 43 harften oluşuyor. Nebioğlu doğduğunda babasının arkadaşlarının isim önerilerinin tamamının nüfus kağıdına yazıldığını söylüyor. Nebioğlu uzun isimlerinden dolayı kızının ve kendisinin kimi zaman zorluklar yaşadığını da ifade ediyor.

Sadece ilginç isimlere sahip olanlar değil, normal ismi olup da isim benzerliğinden dolayı hayatı boyunca birçok sıkıntı yaşayan vatandaşlar da mevcut. Kendisinin şehit olarak görünmesi nedeniyle askere geç gittiğini aktaran Salih Yıldırım, ilgisi olmadığı olaylara şahit yazılması nedeniyle mahkemelerde birçok kez mağdur olduğunu dile getiriyor. Yıldırım bu mağduriyetlere son vermek için ismini değiştirtmek için başvurduğunu da aktarıyor.

PEKİ İSİM NASIL DEĞİŞTİRİLİYOR? 

Avukat Hadi Dündar isim değiştirmek için mahkemeye başvurmak gerektiğini belirtiyor, Dündar, isim değiştirme davasında görevli mahkemenin Asliye Hukuk Mahkemesi olduğunu, yetkili mahkeme ise, adının değiştirilmesini talep edenin yerleşim yeri mahkemesi ya da nüfusa kayıtlı olduğu yer mahkemesi olduğunu belirtiyor. Dündar "Dolayısıyla davacı davayı ikametin bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açabileceği gibi, nüfusa kayıtlı olunan yer Asliye Hukuk Mahkemesinde de açabilir" diyor. 

İsimlerinden çektiklerini hiçbir şeyden çekmediler... Roket, Azrail, Enson... - Resim : 5
Diyarbakırlı Mehmet Neytullah Uçarturnagurbetgezer. Fotoğraf: AA

18 yaşından büyük kişilerin, kendisi ya da avukatı aracılığı ile başvurabileceğini söyleyen Dündar, reşit olmaya kişilerin isim değiştirme davasını, velilerinin birlikte izniyle yetkilendirdikleri avukat aracılığıyla açabileceklerini söylüyor. Dündar sözlerine şöyle devam ediyor:

"Kişinin ismi onun kişisel durumu sayılır ve Medeni Kanun’un 39. maddesine göre “Mahkeme kararı olmadıkça, kişisel durum sicilinin hiçbir kaydında düzeltme yapılamaz.” Sadece bir ara e-devlet üzerinden sadece yazım yanlışları düzeltiliyordu."

Ek Kaynaklar: İHA, AA

 

Kaynak: Haber Global TV

isim ilginç isimler