Irak ve BM denetimi! PKK nasıl tasfiye olacak?

Kuzey Irak Irak PKK/YPG Sınır Ötesi Operasyon ÖZEL HABERLER Gündem haberleri Recep Tayyip Erdoğan TSK Dünya haberleri MİT Türk Silahlı Kuvvetleri
Irak ve BM denetimi! PKK nasıl tasfiye olacak?

PKK'yı "yasaklı grup" ilan eden Irak'ta terör örgütünü silahsızlandırmak için "siyasi mültecilik" formülü tartışılıyor. Buna göre terör örgütünün Irak'taki mensupları siyasi ve askeri faaliyette bulunamayacak, bu durum BM tarafından denetlenecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak temaslarında Kalkınma Yolu ile birlikte en önemli gündem maddelerinden biri de terörle mücadele oldu. Türkiye hem kendi sınır güvenliği hem de inşasına başlanan Irak Kalkınma Yolu'nun güvenliği için Irak'ta terör örgütünün tamamen tasfiye edilmesi amacıyla 'Ortak Güvenlik Merkezi' oluşturulmasını talep ediyor. Bölgedeki  kaynaklar ise Irak'ın Türkiye'den başta su olmak üzere öncelikli talepleri olduğunu bildiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti öncesi iki ülke arasındaki temaslarda terör örgütü PKK'nın Irak tarafından "yasaklı grup" ilan edilmesi konusunda mutabakat sağlanmıştı. Şimdi Irak'ta PKK'nın silahsızlandırılması için farklı seçenekler üzerinde duruluyor.

Irak ve BM denetimi! PKK nasıl tasfiye olacak? - Resim : 1
Türkiye sınır güvenliği için bölgenin terör örgütü PKK'dan tamamen arındırılmasından yana olduğunu vurguluyor. 

"MÜLTECİ" FORMÜLÜ

Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avadi, Irak Milli Güvenlik Kurulu'nun PKK'yı yasaklı grup ilan ettiğine dikkat çekerken, geçtiğimiz gün, "Irak'taki her bir PKK üyesi siyasi mülteci olarak kabul edilecek ancak siyasi ve askeri faaliyette bulunma veya silah taşıma gibi bir hakkı olmayacak" açıklamasında bulundu. 

TERÖRÜN KAPSAMI

"Mülteci" formülünü değerlendiren siyaset bilimci Prof. Dr. Hasan Köni, bu formül üzerinde daha çok çalışılması gerektiğini belirterek şu değerlendirmeleri yaptı: "Öneri Irak yönetimi tarafından getirildi. PKK'lılar Birleşmiş Milletler'in gözetiminde 'mülteci' statüsü alacak ve silahsızlandırılacak. Ancak bu formülü terör örgütünün kabul etmesi gerekiyor. Bu teklife ABD'nin ne diyeceğini de bilmiyoruz. ABD'nin terörle ilgili koordinatörü Elisabeth Richard burada terör örgütü diyor ama neyi kastettiğini söylemiyor.  Richard, Suriye'deki YPG'yi saymıyor. Bu teröristler 33. paralele kadar olan alanda duruyor, buradaki köylerde yaşıyorlar."

İRAN NE DİYECEK?

Irak'ta kullanılan "mülteci" ifadesinin ikili ilişkilerde sorun yaratıp yaratmayacağı ile ilgili konuşan Prof. Dr. Köni, "Başka türlü başa çıkamazsın. Hangisi köylü hangisi PKK'lı tam olarak bilemezsin. Irak'ın böyle bir yapıyı engelleyecek askeri gücü de yok. Diğer yandan İran bu formüle ne diyecek? Üzerine çalışılması gerekiyor" dedi.

MODEL BAŞARISIZ OLDU

Ortadoğu üzerine araştırmaları olan yazar Güngör Yavuzarslan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temaslarında Irak'taki PKK unsurlarının 'mülteci' olması, kamplara yerleştirilmesi gibi bir konunun gündeme gelmediğini vurgulayarak şunları söyledi: "Bağdat yönetimi, İran'ın PKK'nın İran'daki silahlı kolu PEJAK'a uyguladığı stratejiye benzer bir planı uygulamak istiyor. Ancak bu modelin silahlı unsurları sonlandırmada başarılı olmadığını görmüştük. Önümüzde Mahmur örneği var. Ancak bu kamptakilerin silahlı faaliyette bulunduğu Irak'ın kendi raporlarında da yer almıştı."

Irak ve BM denetimi! PKK nasıl tasfiye olacak? - Resim : 2
Türkiye sınır güvenliği için son yıllarda Pençe Kilit operasyonları yaptı. 

SICAK TAKİP

Ankara'nın, terör örgütlerinin kesin bir şekilde pasifize edildiği bir çözümden yana olduğunu kaydeden Yavuzarslan, ayrıca şu açıklamaları yaptı: "Sınırlara birlik kaydırmaları ve ortak harekat merkezi açık kaynaklara yansımıştı. Türkiye terör örgütüne yönelik tıpkı DEAŞ'a yapıldığı gibi sıcak takip ve sıcak temastan yana. Görüşmeler devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bu konu netleşecektir."

[email protected] 

Kaynak: Web Özel